REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Edina ruska letalonosilka dobila ogromno luknjo

Rusija: Edina ruska letalonosilka dobila ogromno luknjoMil.ru; Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Edina ruska letalonosilka je naluknjana – toda ne zaradi sovražnega izstrelka. Kar 4 x 5 metrov veliko luknjo v njenem krovu je naredil na njo padli žerjav.

Vse skupaj se je zgodilo zaradi poplave v suhem doku, v katerem so popravljali rusko letalonosilko Admiral Kuznjecov. Poplava se je zgodila zaradi prekinitve električnega napajanja. Zaradi tega je na letalonosilko padel žerjav. Pri tem je bilo poškodovanih tudi nekaj delavcev. Enega delavca pogrešajo, dva pa so odpeljali v bolnišnico.  Popravilo sicer izvaja Združena ruska ladjedelniška korporacija. »Žerjav je naredil luknjo veliko 4 x 5 metrov. Toda istočasno… se lahko te strukture popravijo zlahka in hitro, je dejal inženir Aleksej  Rakhamnov.

Tiskovni predstavnik ladjedelnice pa je dejal, da je žerav naredil več škode na opremi kot pa na samem krovu Admirala Kuznjecova, saj so bili deli  krova že prej razstavljeni zaradi popravila. Ladjo so medtem premaknili iz doka, kjer se bodo obnovitvena dela nadaljevala.

Letalonosilko morajo pogosto spremljati ladje za vleko, saj nikoli ni povsem jasno, ali bodo njene turbine vzdržale vso pot.

Sama letalonosilka ima sicer že od svoje splavitve precej težav. Pogosto jo morajo spremljati ladje za vleko, saj nikoli ni povsem jasno, ali bodo njene turbine – pogon ima namreč še na nafto – sploh vzdržale, pa tudi drugače letalonosilka s svojim navzgor zavitim vzletiščem in brez močnih »katapultov«, kot jih imajo na primer ameriške, ni enakovredna drugim letalonosilkam v svetu. Vendar je Rusija te pomanjkljivosti kompenzirala tudi tako, da je zgradila precej veliko floto zelo dobrih jedrskih podmornic.  

Da so letalonosilke pomembne, se zaveda tudi Kitajska, ki že ima eno letalonosilko Liaoning-CV-16. Vendar pa kitajska letalonosilka kmalu ne bo več edina. Kitajska se namreč kljub gospodarskim ukrepom ukvarja še z izgradnjo najmanj dveh podobnih letalonosilk. Prva od obeh je že v »zadnji fazi izgradnje«, Kitajska pa jo namerava splaviti decembra. Nato jo bodo dokončno opremili še v naslednjem letu. Izgradnja letalonosilke sicer ni skrivnost in je bila napovedana že marca letos.

Letalonosilka Liaonong Vir: novorosinform.org

Za Kitajsko pa je pomembno tudi to, da bo nova letalonosilka, imenovana Tip 001A, imela kot prva na svojem krovu tudi tehnologijo, ki so jo doslej imele na voljo samo ameriške letalonosilke – elektromagnetične katapulte , ki omogočajo letalom vzlete z veliko večjo količino orožja in goriva. S tem bi Kitajska postala nova članica zelo posebnega kluba držav sveta.

Za kako velike težave pri osvajanju tehnologije gre, pove dejstvo, da je Kitajska potrebovala šestnajst let, da je kupila in do konca zgradila svojo prvo letalonosilko, zgrajeno na osnovi nekdanje neuporabne ukrajinske letalonosilke, ki je bila dokončana v okoli 70 odstotkih. Kitajska je nato kupovala druge letalonosilke po svetu, tudi v Avstraliji in spoznavala njihovo delovanje. Še pomembnejši pa so bili verjetno podatki, ki so do kitajskih vojaških konstruktorjev prišli po vpadih različnih kitajskih »hekerjev.« Kitajske letalonosilke pa imajo, vsaj za zdaj, tudi precej manj težav s popravili, za razliko od nesrečnega Kuznjecova.

Sicer pa težave na letalonosilkah niso nobena redkost tudi pri "zahodnih" modelih - britanska najnovejša, 4,2 milijarde dolarjev vredna letalonosilka ima prav tako luknjo, ki jo "popravljajo" z delom vodnih črpalk, uporablja pa tudi zastarele "windowse".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek