REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkritje: Voznik Tesle se je zaletel kljub vsevednemu »Avtopilotu«, ker je med vožnjo igral video igrico

Razkritje: Voznik Tesle se je zaletel kljub vsevednemu »Avtopilotu«, ker je med vožnjo igral video igricoAvtomobil Tesla, znamke X, foto: Flickr

Preiskovalci nenavadne nesreče v ameriški Silicijevi dolini so končno ugotovili, kako je prišlo do nesreče Tesle X, v kateri je kljub vključenemu »Avtopilotu«, programskemu sklopu za pomoč pri vožnji - voznik v nesreči umrl.

Ameriški nacionalni svet za transport in varnost v cestnem prometu (National Transport and Safety Board - NTSB) je ugotovil, da 38-letni Walter Huang, programski inženir in Applov razvijalec iger, ni niti poskusil ustaviti vozila, ki se je približevalo cestni oviri.

Potrebno se je zavedati, da tudi ti sistemi danes še vedno potrebujejo nadzor ljudi.

In to zato, ker je bil medtem zaposlen z igranjem video igrice, so ugotovili preiskovalci.

Huangova Tesla je bila v tem trenutku v režimu »Avtopilota« in se je gibala s hitrostjo okoli 70 milj na uro (112 kilometrov na uro).

Potem ko se je zaletela v oviro, sta se v vozilo zaleteli še dve drugi vozili, Mazda 3 in Audi 4.

Voznik v Mazdi je utrpel manjše poškodbe, voznik v Audiju pa je bil nepoškodovan.

Tesla X - nesreča
Tesla X - nesreča nepazljivega programerja ...

Voznika Tesle so uspeli izvleči iz vozila, vendar je zaradi hudih poškodb, ki so nastale ob trku v oviro umrl v bolnišnici.

»Če imate avto z delno avtomatizacijo to še ne pomeni, da imate samovozeči avtomobil. Zato si ne domišljajte, da ga imate. To pomeni, da tedaj, ko avto vozi sam, ne smete spati. Ne smete brati knjige. Ne smete gledati televizije ali showa. In ne smete igrati video igric. In točno to je bilo tisto, kar je voznik počel,« so ugotovili preiskovalci.

Ne smete igrati video igric. In točno to je bilo tisto, kar je voznik počel.

Ta nesreča je bila zato podobna drugim, kjer so se vozniki preveč zanašali na »avtopilotske« možnosti novih avtomobilov.

Ne gre za kakšen poseben problem Tesle, pač pa za to, kako ljudje uporabljajo te sisteme.

Teslin Avtopilot je sicer zagotovo eden od najbolj naprednih na trgu – pri Toyoti so nedavno ocenili, da je Tesla na tem področju najmanj šest let pred konkurenco.

Toda potrebno se je zavedati, da tudi ti sistemi danes še vedno potrebujejo nadzor - ljudi.

Delite članek