REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali tudi vaš avto obvlada ta trik? Dva pametna avtomobila sta z njim pravkar rešila - osem življenj

Ali tudi vaš avto obvlada ta trik? Dva pametna avtomobila sta z njim pravkar rešila - osem življenjAvtopilot in Tesla

Eno drevo, en računalnik, dve Tesli in neverjetni Avtopilot: To je zgodba o tem, kako sta dva pametna avtomobila rešila osem življenj.

Električni avtomobili se pripravljajo na avtonomno vožnjo, ki naj bi drastično zmanjšala število nesreč na cestah. Toda najsodobnejši, kot so na primer primerki, ki jih izdeluje Tesla – že danes rešujejo življenja.

To kaže tudi primer iz britanskega Dorseta, prijazni vasici v jugozahodni Angliji, kjer bi se ob viharju Dennis zaradi hude nesreče lahko hitro končalo življenje osmih potnikov, poroča Electrek.

Vendar voznika dveh različnih vozil Tesla X trdita, da se to ni zgodilo le zato, ker je Avtopilot, asistenčni program, ki nadzoruje vožnjo avtomobila, pravočasno zaznal nevarnost in ustavil vozilo še predno se je voznik sploh zavedel, kaj se dogaja.

Videl je, kako drevo pada, toda program Avtopilot se je odzval, še preden je sam uspel pritisniti na zavore.

Laurence Sanderson je vozil svoj model X skupaj s soprogo, ko se je velikanski oreh zrušil na cesto pred njim.

Videl je, kako drevo pada, toda program Avtopilot se je odzval, še preden je sam uspel pritisniti na zavore.

Vozilo se je pričelo ustavljati in sicer zadelo v padlo drevo, toda tako, da sta jo voznik in sopotnica odnesla samo z nekaj buškami.

Tesla Model X - nesreča

»Še sekunda, pa bi drevo padlo po nas in nas zmečkalo. Ne bi imel časa, da se odzovem. Avto je brez dvoma rešil naša življenja. Brez tega bi bili mrtvi,« je po incidentu dejal srečen voznik.

Toda še bolj »noro« naključje je bilo, da je istočasno z druge strani pripeljal – prav tako voznik v vozilu Tesla X. V tem avtu je bil Josh Whitelock s svojim dekletom in njeno materjo. Tudi ta avto so zadele le veje, tako da so jo vsi odnesli brez poškodb.

In tudi Whitelock je zatrdil, da je Avtopilot pošteno opravil svoje delo. Avtomatski sistem zaviranja (Auto Emergency Braking system) je očitno deloval odlično. Sam je pred padcem drevesa opazil blisk električnega kabla, ki se je zabliskal, ko je drevo padlo. Nato je slišal glasen pok in zvok kovine, ki se drgne ob kovino.

Še sekunda, pa bi drevo padlo po nas in nas zmečkalo. Ne bi imel časa, da se odzovem. Avto je brez dvoma rešil naša življenja. Brez tega bi bili mrtvi.

Ko se je obrnil, je pričakoval najhujše, toda njegovemu dekletu in njeni materi se ni zgodilo nič.

»Bil je čudež, da smo vsi preživeli. Pomagal sem jima iz avta in nato preveril voznika na drugi strani drevesa. Nisem mogel verjeti, ko sem opazil dvignjena dvižna vrata,« je dejal.

Oba voznika nista edina. Tesle so doslej rešile že precej življenj, model X pa je nasploh eden od najbolj varnih med vsem vozili, ne samo med terenskimi SUV-i in daleč presega celo 5 zvezdic v testih NHTSA.

Sam avtor članka ni bil povsem prepričan, da je bilo opisano res delo Avtopilota in ne morda reakcija človeka, ki pač ni zaznal svoje instinktivne reakcije.

Tesla Model X - nesreča

Toda uporabniki vozil so nato pojasnjevali, da je vse to najverjetneje res, ker je Avtopilot programiran tako, da se odzove na vse predmete, ki se pojavijo tako, da bi zaprli pot vozilu.

Celo kadar zapelješ proti steni ali drugemu vozilu se Tesle avtomatsko ustavijo.

In pri tem je Tesla, kot kaže primer inženirjev, ki so popolnoma razstavili model 3, da bi razkrili njegove skrivnosti in ugotovili njegove prednosti, veliko pred tekmeci.

Ko so ga natančno pregledali, so prišli do sklepa, da je vozilo najmanj šest let pred vso svetovno konkurenco, na primer Toyoto, koncernom VW in podobno.

Pri tem je bistven Teslin računalnik in njegova programska oprema. Računalnik v vozilih Tesla je tako napreden (dva velika čipa potrebujeta celo vodno hlajenje!), da je japonski inženir, ki si je ogledal povsem razstavljen avto in njegov računalnik skrušeno priznal: »Mi tega ne moremo narediti!«

Računalnik namreč zmore 144 trilijonov operacij v sekundi in analizira 2300 posnetkov v sekundi.

Tesla trdi, da je to najboljši procesor na svetu.

Računalnik v vozilih Tesla je tako napreden (dva velika čipa potrebujeta celo vodno hlajenje!), da je japonski inženir, ki si je ogledal povsem razstavljen avto in njegov računalnik skrušeno priznal: 'Mi tega ne moremo narediti!'

Vse skupaj pa je podučno tudi za slovenske voznike, ki še vedno prisegajo na »tradicionalna« vozila.

Slovenija je po prodaji naprednih, električnih avtomobilov (žal) še vedno na evropskem repu.

Skratka, ko razmišljate o tem, da za električne in druge napredne avtomobile morda še ni pravi trenutek, ker tudi vaš avto še prav lepo teče, se vprašajte tudi – bi se tudi moj avto odzval enako?

Bi me rešil – ali bi v tem primeru končal pod deblom?

Možnost, da se to zgodi, je seveda majhna. Toda majhna je tudi možnost, da eno drevo pade hkrati na dve Tesli …

In ko pade, je za zanašanje na statistiko seveda prepozno – takrat potrebuješ hitrost in gotovost.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek