REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk končno razkril pravi razlog, zakaj je najnovejši Teslin Cybertruck – tako neznansko grd

Elon Musk končno razkril pravi razlog, zakaj je najnovejši Teslin Cybertruck – tako neznansko grdCybertruck

Teslin poltovornjak ni tako grd in ploščat zato, ker napoveduje postapokaliptičen svet in tudi ne, ker gre za revitalizacijo »brutalizma« v oblikovanju – razlog za njegovo obliko je povsem drugje.

Musk je za Cybertruck omislil najtrdnejše, tridesetkrat hladno valjano jeklo – isto, kot ga njegovo drugo podjetje SpaceX uporablja tudi za rakete.

Javna predstavitev »kibernetskega tovornjaka« je po vsem svetu izzvala osuplost, presenečenje, jezo – in navdušenje.

Oglate kovinske površine iz jekla so le marsikoga pustile ravnodušnega.

Analitiki so v tem videli popolnoma zgrešeno potezo – drugi pa revolucionarno potezo, s katero je Elon Musk znova popolnoma pretresel avtomobilski svet.

Nekateri so bili prepričani, da gre v obliki Muskovega Cybertrucka zaznati odmev »brutalizma«, posebne arhitekturne in oblikovalske smeri, ki je bila popularna še posebej po drugi svetovni vojni.

Ta smer – ki se je razkrivala z velikanskimi zgradbami, kjer so prevladovali veliki bloki neolepšanega betona - je bila sicer zelo popularna tudi v nekdanji Jugoslaviji.

Cybertruck

Vendar pa je po javni predstavitvi, v kateri se je med drugim ponesrečil tudi preizkus trdnosti oken novega polovornjaka – okni sta razpokali, menda zato, ker so jih za sceno prevečkrat preizkusili na enak način kot na sceni in sta zato dobili mikro razpoke – Elon Musk razkril še en, morda odločilen razlog, zakaj je njegov poltovornjak tako enostaven, oglat in grd.

»Razlog, zaradi katerega je Cybertruck tako raven je v tem, da ne moreš stiskati ultra trdnega 30X jekla, saj polomi stiskalnice. Celo zvijanje zahteva oster rez znotraj zavoja in na ta način je bil narejen prototip,« je tvitnil ustanovitelj Tesle.

Kot je namreč na sceni dokazal Teslin dizajner Franz von Holzhausen, je namreč Cybertruck 'narejen za zlorabo'.

Kot je namreč na sceni dokazal Teslin dizajner Franz von Holzhausen, je namreč Cybertruck »narejen za zlorabo«.

Odporen je na udarce z macolami in tudi okna vzdržijo udarce s kroglami – pod pogojem seveda, da jih v stekla ne mečete zaporedoma.

Za razliko od drugih podjetij, ki za ohišje vozil uporabljajo stiskani aluminij ali pločevino, si je Musk za Cybertruck omislil najtrdnejše, tridesetkrat hladno valjano jeklo – isto, kot ga njegovo drugo podjetje SpaceX uporablja tudi za rakete.

Obenem »eksoskeleton« avtomobila služi tudi za to, da dejansko nosi celoten avtomobil in ni samo pločevina, pritrjena na podvozje, ki pri drugih vozilih služi za zaščito potnikov in notranjosti.

Cybertruck  

V Cybertrucku pa je zunanjost poltovornjaka istočasno zaščita in samonosna karoserija.

Toda običajni stroji za oblikovanje pločevine običajno stisnejo raven kos pločevine v poseben »model« in tako dobijo primerno obliko. Toda, ker je pločevina Cybertrucka tako trdna, to v tem primeru ni bilo mogoče. Stisk pločevine Cybertrucka bi zlomil mehanizem »preše.«

Potrebno bi bilo narediti neke popolnoma nove stroje za oblikovanje tako trdnega jekla (odpornega celo na strele iz 9-milmetrskih pištol, kot je bilo dokazano na predstavitvi Cybertrucka) ali pa narediti – avto brez zvijanja jekla.

Stisk pločevine Cybertrucka bi zlomil mehanizem 'preše.'

Pri Tesli so se odločili za drugo možnost.

In ne glede na to se zdi, da bi Musku – kljub temu, da so mnogi še vedno prepričani, da je najnovejši poltovornjak Tesle izjemno grd – načrt lahko celo uspel.

Samo doslej so v nekaj dnevih od predstavitve dosegli že preko 150.000 naročil (rezervacija stane samo 100 dolarjev) novega vozila, vse več pa je tudi pohval glede nizke cene, velikega dosega in izjemne uporabnosti te »grdobe.«

To pa seveda ni zaustavilo celo vrsto komentarjev na spletu.

Nekateri vidijo novo vozilo kakor da je prišlo iz »Lego kock« in otroških igric.

Drugi pa so prepričani, da bo zelo uporabno v prihodnjih - spopadih.

Delite članek