REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Resnična »svetopisemska« zgodba: kit skorajda pojedel potapljača

Resnična »svetopisemska« zgodba: kit skorajda pojedel potapljačaByrdov kit in potapljač Vir:YouTube

Enainpetdesetletni Rainer Schimpf je je nič hudega sluteč plaval z masko na glavi pred južnoafriško obalo blizu pristanišča Port Elizabeth, ko se je nenadoma znašel v ustih Brydovega kita, ki je odprl svoje čeljusti in ga pogoltnil z glavo naprej.

Ko ga je kit zagrabil, je najprej začutil pritisk na svoje telo.

Shimpf je skupaj s še nekaj plavalci spremljal jato sardel, s katerimi se ta vrsta kitov sicer tudi hrani. Lovijo pa jih tudi delfini in morski psi.

»Bili smo zelo presenečeni, ko se je nenadoma, kar od nikoder, pojavil ta kit. Imel sem veliko dela ker sem opazoval, kje so morski psi, kajti v teh vodah želiš vedeti, ali je morski pes pred teboj ali za teboj, levo ali desno, zato smo bili zelo skoncentrirani na morske pse in njihovo obnašanje. Toda potem je naenkrat postalo mračno,« priznava potapljač.

Brydov kit Vir:Wikipedia

Schimpf sicer dela kot voditelj potapljanja 15 let, v vodi pa je bil še z dvema drugima potapljačema. V vodi so bili le nekaj minut, nato pa se je pojavil kit.

Ko ga je kit zagrabil, je najprej začutil pritisk na svoje telo, toda kmalu je spoznal, da je prevelik za to, da bi ga kit celega pogoltnil, zaradi česar je »takoj občutil olajšanje.«

Ko vas zgrabi nekaj, kar je težko 15 ton in zelo hitro v vodi, potem šele spoznate, kako majhni ste sredi oceana

»Moja naslednja misel je bila, da bi me kit lahko povlekel navzdol v ocean in izpustil globlje pod morjem, zato sem takoj zadržal svoj dah. Toda očitno je ugotovil, da nisem to, kar bi želel pojesti, zato me je znova izpljunil ven,« je dejal za Sky News.

In tako je za razliko od svetopisemskega Jona lahko srečno odplaval proti obali.

Byrdov kit Vir:Wikipedia

Za Brydovega kita je značilno, da se zadržuje tudi v toplejših morjih, spada pa v isto družino kitov, v kateri so tudi modri kit in kit grbavec. Imenovani so po norveškemu raziskovalcu Johanu Brydu, ki je zgradil prve opazovalne postaje za opazovanje kitov v začetku 20. stoletja.

Primerjava Brydov kit - človek Vir:Wikipedija
Primerjava Brydov kit - človek Vir:Wikipedija

Ta vrsta kitov plava tudi v toplih delih Atlantskega, Indijskega in Tihega oceana. Težki so lahko celo do 30 ton in dolgi 17 metrov in več.

Njihova običajna hrana so plankton, rdeči rakci, lignji in manjše ribe, ne pa tudi - ljudje.

»Ko vas zgrabi nekaj, kar je težko 15 ton in zelo hitro v vodi, potem šele spoznate, kako majhni ste sredi oceana,« je dejal srečni potapljač.

 

Komentarji