REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropohlep: Ursula von der Leyen dobila povišico že na svoj prvi delovni dan

Zapri 
Evropohlep: Ursula von der Leyen dobila povišico že na svoj prvi delovni danVon der Leyen in Jean Claude Juncker

Nova predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen ni še niti začela svojega dela, toda že takoj bo v primerjavi s prejšnjim predsednikom Jean Claude Junckerjem dobila povišico v višini dveh odstotkov plače.

Plača Von der Leyenove se je, če govorimo v absolutnih zneskih, povišala za okroglih 560 evrov, na 28.461 evrov – mesečno.

In plača se ji – za razliko od naših upokojencev – ni povečala v nominalnem znesku. Pač pa v odstotkih.

Zaradi sklepa EU o povišanju plač funkcionarjem.

Plača Von der Leyenove se je, če govorimo v absolutnih zneskih, povišala za okroglih 560 evrov, na 28.461 evrov – mesečno.

Ko se bodo k temu dodali še dodatki in izjeme glede plačevanja davkov, bo predsednica Evropske komisije, ki so ji zavrnili tri komisarje in se že prej ni izkazala na mestu nemške ministrice za obrambo – prejemala okroglih 33.400 evrov mesečno.

Von der Leyen in Jean Claude Juncker
Von der Leyen in Jean Claude Juncker
Preverjanje ostale porabe za pisarno in druge stroške evroposlancev pa še vedno nihče ne more nadzorovati, ker je to prepovedalo Sodišče EU v Luxemburgu …

To pomeni, da je samo v tem tednu na funkciji predsednica Evropske komisije že zaslužila toliko, kot kakšen povprečen upokojenec v Sloveniji v vsem letu.

Tudi takšne, enormne razlike v zaslužkih funkcionarjev seveda vplivajo na zelo kritičen odnos ljudi do evropskih institucij, to pa kažejo tudi odzivi v medijih.

Evropski funkcionarji sicer prejemajo plače glede na razrede, v katerih so.

V najnižjem razredu so funkcionarji, ki prejemajo »samo« 2980 evrov, v najvišjem pa tisti, ki prejemajo slastnih 20.624 evrov.

Plače evroposlancev, seveda tudi slovenskih, se bodo povečale za 175 evrov, torej na 8933 evrov.

Preverjanje ostale porabe za pisarno in druge stroške evroposlancev pa še vedno nihče ne more nadzorovati, ker je to prepovedalo Sodišče EU v Luxemburgu

Slika za %user