REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandalozno: Junckerjeva posvojitev novega »prvega psa« EU nas bo drago stala

Škandalozno: Junckerjeva posvojitev novega »prvega psa« EU nas bo drago stalaJuncker in posvojeni pes Caruso

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je spet znašel na tnalu britanskih in italijanskih medijev.

Juncker se ni ravno izkazal v vlogi 'rešitelja'.

Nedavno je namreč evropsko javnost ganila novica o Junckerju kot ponosnemu novemu lastniku Carusa, drobnega terijerja, ki naj bi ga »rešil krute smrti«, ki se ji je mladiček domnevno za las izognil v Španiji, preden je končal v zavetišču za živali v Nemčiji.

Caruso in njegova nova družina - zakonca Juncker, vir: Twitter

Tako se je izkazalo, da je Caruso vendarle rojen pod srečno zvezdo in mu je namenjeno, da postane »first dog« (prvi pes) in na tem položaju zamenja Platona, psa, ki je delal Junckerju družbo, preden je nedavno poginil.

Toda tisto, kar naj bi bila solzava zgodba o dobrosrčnosti prvega človeka EK, ki je rešil nebogljenega psa, se je kmalu sprevrglo v hude obtožbe na račun pretkanega in nemoralnega politika.

Toda tisto, kar naj bi bila solzava zgodba o dobrosrčnosti prvega človeka EK, ki je rešil nebogljenega psa, se je kmalu sprevrglo v hude obtožbe na račun pretkanega in nemoralnega politika.

Prevoz Carusa do njegovega novega domovanja pri predsedniku EK je bil namreč plačan iz žepov nič hudega slutečih evropskih davkoplačevalcev, torej vseh nas, ogorčeno poročajo britanski mediji.

Junckerja obtožujejo »očitnega nespoštovanja« do težko prisluženega denarja evropskih davkoplačevalcev zato, ker je zahteval, da se na njihove stroške poravna zajetno plačilo 200-kilometrske poti, ki jo je pes prestal v njegovem luksuznem službenem avtomobilu.

In vse to kljub dejstvu, da »ta bruseljski evrokrat« (Juncker) mesečno zasluži neverjetnih 29.000 funtov (okoli 33.000 evrov), kolikor znaša njegova plača, opozarja The Telegraph.

Londonski časniki so tako razkrili, da je Juncker s svojo ženo na povratku v domači Luxemburg potem, ko je v bavarskem Tegernseeju 11. januarja letos prejel »Media freedom award« (nagrado za medijske svoboščine) skrenil z začrtane uradne poti, da bi naredil triurni »ovinek« v nasprotno smer in se naposled ustavil v Vilsecku v Nemčiji.

Tam je namreč pobral majhnega Carusoja.

Nagrajenec

Pozneje je v soju žarometov ponosno naznanil, da je k sreči rešil kosmatinčka iz krempljev trpljenja in naposled gotove smrti, ter da bo odslej Caruso »prvi pes« Evropske unije, ki bo nadomestil prejšnjega hišnega ljubljenčka, že omenjenega Platona.

Uveljavil je povračilo stroškov za pot, vključno z obiskom zavetišča za pse.

64-letni Juncker je nato, ko žarometov ni bilo več na spregled, zahteval povračilo stroškov za celotno potovanje, vključno z obiskom zavetišča za pse.

In vse to kljub dejstvu, da mesečno zasluži petletno povprečno plačo delavca v revnejših državah EU.

Ko so novinarji o tej plati humanitarnega »podviga« predsednika Evropske komisije spraševali njenega predstavnika za tisk, Margaritisa Schinasa, je ta za Telegraph dokaj osorno odvrnil:

»Kaj pa ste pričakovali, da bi storil? Ostal v Alpah za vedno? Da se nikoli ne bi vrnil domov?«.

11. januarja letos je Jean-Claude Juncker v Nemčiji prejel prestižno nagrado za medijske svoboščine, vir: Twitter

Kljub opisanemu pripetljaju so v Nemčiji še vedno navdušeni nad Junckerjevo velikodušno odločitvijo, da posvoji psa iz zavetišča.

Po drugi strani so tako pristaši brexita v Združenem kraljestvu kot evroskeptiki v Evropskem parlamentu sprožili val negodovanj in kritik ter obsodili njegovo zahtevo za uveljavitev stroškov svojega zasebnega potovanja iz skupne blagajne kot »simptom odnosa EU do javnega denarja«.

Komu zvoni?

Časniki opozarjajo, da med številne ugodnosti, ki jih uživajo evrokrati iz vrha EU, sodi tudi uporaba luksuznih avtomobilov, ter da je bilo avgusta leta 2017 ugotovljeno, da so komisarji EU porabili skoraj pol milijona evrov v pičlih dveh mesecih na 261 potovanj v tujino.

Znesek vključuje tudi na tisoče evrov za zasebne polete.

Komentarji