REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Še vedno premajhen kaznovalni rekord: Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen

Še vedno premajhen kaznovalni rekord: Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazenVir: Insajder.com

Evropska komisija je danes petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja o strategijah pri trgovanju s tujimi valutami naložila dve kazni, skupaj težki 1,07 milijarde evrov.

Kazni se sicer nanašata na dva primera manipulacij s hitrim trgovanjem z valutami, ki sta se ju prijeli imeni Essex Express'n the Jimmy in Three-way Banana Split.

Denarni kazni pa se je izognil švicarski bančni gigant UBS, ki je goljufijo razkril pristojnim organom.

Predstavniki bank so v obeh primerih vzpostavili klepetalnice. Vabila za sodelovanje so pošiljali glede na trgovalne aktivnosti in osebna nagnjenja, na ta način pa so vzpostavili ozke kroge zaupnikov.

Do nezakonitih dogovorov je prišlo med letoma 2007 in 2013.

Evropska komisija je nato ugotovila, da so se predstavniki bank v elektronskih klepetalnicah nezakonito dogovarjali o menjalnih tečajih.

Kot so sporočili iz Bruslja, so zaradi prikritega dogovarjanja kaznovali britanski banki Royal Bank of Scotland (RBS) in Barclays, ameriški banki Citigroup in JP Morgan Chase ter japonsko banko MUFG Bank.

Denarni kazni pa se je izognil švicarski bančni gigant UBS, ki je goljufijo razkril pristojnim organom.

Evropska komisija danes pošilja jasno sporočilo, da prikritega dogovarjanja ne bo tolerirala na nobenem delu finančnega trga, je visoki kazni pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Zelo težko pa bo povrniti tudi zaupanje uporabnikov bančnih uslug, ki je pogosto izgubljeno.

"Vedenje teh bank spodjeda integriteto sektorja na račun evropskega gospodarstva in potrošnikov," je bila ostra evropska komisarka.

Banke so dobile tudi 10 odstoten "popust", ker so priznale dejanje. Skupaj bi lahko različne kazni nanesle kar 35 milijard evrov.

Toda nekateri strokovnjaki so prepričani, da so kazni, glede na dobičke, ki so jih kovale banke s kartelnim dogovarjanjem, še vedno prenizke. Samo v ZDA naj bi izgube zveznih držav, države in mest znašale okoli 10 miljard dolarjev.

Zelo težko pa bo povrniti tudi zaupanje uporabnikov njihovih uslug, ki je pogosto izgubljeno. Tudi zato se vse več ljudi obrača tudi v smeri kriptovalut.

Delite članek