REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turki znova osvajajao: tokrat avtomobilski trg in to s prav posebnim, prvim domačim avtomobilom

Turki znova osvajajao: tokrat avtomobilski trg in to s prav posebnim, prvim domačim avtomobilomTogg in nanj ponosni Recep Tayyip Erdogan

Ko razmišljamo o državah, ki so veliki proizvajalci avtomobilov, Turčija običajno ni na radarjih ljudi.

»Toda turški predsednik ima svojo pot za novo desetletje, ki bi to lahko pravkar spremenila,« je zapisal časnik The Drive.

Danes smo priča zgodovinskemu dnevu, izpolnitvi 60-letnih sanj Turčije, je dejal Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč v petek pred vso svetovno javnostjo prvi predstavil najnovejši ponos turške avtomobilske industrije – prvi domači in hkrati električni avtomobil TOGG.

»Danes smo priča zgodovinskemu dnevu, izpolnitvi 60-letnih sanj Turčije,« je dejal Erdogan.

In pri tem ni mislil na nobeno novo ozemeljsko pridobitev, pač pa je imel v mislih le osvojitev nove tehnologije s strani domačih proizvajalcev.

Pri tem je izpostavil turško prednost pred drugimi, saj bodo njihovi avtomobili že v samem štartu električni.

Tayyip Erdogan in TOGG

Poudaril je tudi ambicije, da znamka postane svetovno znana: »Ne izdelujemo avtomobilov le za naše lastne potrebe. Veselimo se, da bomo ustvarili globalno znamko.«

Erdogan je nato v svojem stilu sedel za volan in se v bližini tehnološkega parka zapeljal s prvim turškim avtomobilom.

Gre za prvo turško znamko avtomobilov, kar so bile dolgoletne sanje Turkov. Vozila bodo električna in povsem izdelana v Turčiji.

Erdogan: Ne izdelujemo avtomobilov le za naše lastne potrebe. Veselimo se, da bomo ustvarili globalno znamko.

Avto je rezultat ambicioznega načrta turškega predsednika, ki ga je sprožil že pred več leti.

TOGG je okrajšava imena proizvajalca, državnega podjetja Turkey’s Automobile Joint Venture Group, drugi del pa razkriva, da gre za terensko vozilo. Avto je oblikoval znani Pinninfarina.

Eden od pobudnikov tega projekta je bil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je lanskega junija predlagal turškim podjetjem Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Zorlu Grubu ter Uniji turških borz in gospodarskih zbornic, naj združijo moči in sredstva za ambiciozni projekt.

Togg - turški električni avto

Pet podjetij ima tako v lasti po 19 odstotkov delnic podjetja TOGG, medtem ko ima Unija petodstotni delež.

V okviru projekta C-SUV nameravajo izdelati 175.000 električnih vozil letno, vse dokler bo povpraševanje po njih.

Nova tovarna pa pomeni tudi odpiranje novih delovnih mest – do leta 2030 naj bi podjetje zaposlilo okoli 4323 ljudi.

Gre za kompaktnega terenca, ki ima LED luči, poganjata pa ga dva električna motorja, ki ju napaja litij-ionska baterija v dveh izvedbah, z dosegom 300 ali 500 kilometrov.

Pogon z enojnim motorjem bo imel 200 konjskih moči in bo pospešil do 100 km/h v 7,6 sekundah, verzija z dvojnim motorjem pa bo sorazmerno zmogljivejša – 400 konjev in pospešek do 100 km/h v le 4,8 sekundah. Uradno na bi na ceste zapeljal leta 2022.

Tovarna, kjer bodo izdelovali nove električne avtomobile, je trenutno v fazi gradnje, nahajala pa se bo v Bursi, znanem industrijskem in turističnem središču.

V okviru projekta C-SUV nameravajo izdelati 175.000 električnih vozil letno, vse dokler bo povpraševanje po njih.

S podporo Ministrstva za industrijo in tehnologijo namerava TOGG na tržišču ponuditi pet modelov. Naslednji, za C-SUV, bo C-Sedan, za katerega se že zanimajo istanbulski taksisti, ki napovedujejo nakup 17.000 primerkov.

Prva prikazana prototipa sta bila v barvah turške zastave – v rdeči in beli, Erdogan pa je svoj avtomobil že naročil.

Delite članek