REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump efekt: Nobelovec prepričan, da bo zapravljivi Donald Trump odgnal recesijo

Trump efekt: Nobelovec prepričan, da bo zapravljivi Donald Trump odgnal recesijoDonald Trump in - vzpon trgov?

Ameriški predsednik Donald Trump je v marsikakšnem pogledu prava katastrofa za ameriško in svetovno politiko. Različni škandali, obtožbe, spodrsljaji, tviti in redne neresnice že od začetka njegovega mandata pretresajo njegovo vladavino.

Toda nekateri so prepričani, da ima Donald Trump tudi - pozitivne učinke.

Na primer – na gospodarstvo.

Robert Shiller, dobitnik Nobelove nagrade za gospodarstvo in profesor gospodarstva na ameriški univerzi Yale je prepričan, da Donald Trump ustvarja okolje , ki vodi do močne porabe potrošnikov in da je to glavna sila, ki bi lahko zadržala recesijo.

»Potrošniki se tega držijo. Lahko se čudimo, zakaj se to še dogaja, tako pozno v ciklu. To je najdaljša ekspanzija kadarkoli. Lahko tudi rečete, da je bila razširitev gospodarskega cikla deloma tudi podprta s strani Baracka Obame. Toda glede na to, da je tako dolga, potrebuje pojasnilo,« je profesor ocenil za CNBC.

Robert Schiller Vir: CNBC

Mislim, da je visoka poraba povezana z inspiracijo, ki jo ljudem daje kot motiv naš predsednik, ki razkazuje luksuzno življenje.

Shiller je finančni strokovnjak za ekonomsko obnašanje, njegova zadnja knjiga pa ima naslov »Narativna ekonomija«.

Prepričan je, da Američani svoje denarnice še zmeraj odpirajo zaradi tega, kar njihov predsednik postavlja za vzor: porabo.

»Mislim, da je visoka poraba povezana z inspiracijo, ki jo ljudem daje kot motiv naš predsednik, ki razkazuje luksuzno življenje

Shiller kljub temu priznava, da so v zvezi z borzo na Wall Streetu še zmeraj odprta tudi velika tveganja in negotovost.

In pred novim dvigom trgov bi se moral predsednik Trump najprej rešiti preiskave o ustavni obtožbi, kar je največja nevarnost za njegove optimistične napovedi.

Shiller: Morda smo v obdobju Trumpa in prepričan sem, da je imel Trump kot inspiracija učinek na trg – in to ne samo v zvezi z zmanjšanjem davkov.

»Če pa preživi to, potem bi lahko še nekaj časa dajal svoj prispevek pri dvigovanju trgov. Morda smo v obdobju Trumpa in prepričan sem, da je imel Trump kot inspiracija učinek na trg – in to ne samo v zvezi z zmanjšanjem davkov.«

Shiller kljub temu opozarja, da v svetovnem gospodarstvu ni vse rožnato.

Tudi sam je marca ocenil, da obstaja 50-odstotna možnost, da se gospodarstvo ZDA znajde v recesiji v naslednjih 18 mesecih.

Vendar je odprt za možnost, da bi obstanek Trumpa na oblasti lahko vplival na večjo usmerjenost v porabo, ki bo pozitivno vplivala na gospodarstvo.

In da bi zato do naslednje recesije lahko prišlo šele čez tri leta, ter da bi bila tudi sama recesija zato lahko – blažja.

Delite članek