REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokantna razkritja o Trumpovih financah: »Še natakarice in nezakoniti migranti plačujejo višje davke!«

Šokantna razkritja o Trumpovih financah: »Še natakarice in nezakoniti migranti plačujejo višje davke!«Revni milijonar? Vir: Twitter

Sliko uspešnega poslovneža, ki jo Donald Trump že leta uspešno gradi, je popolnoma »sesul« New York Times, ki je uspel pridobiti davčne prijave aktualnega predsednika ZDA za obdobje, ki seže čez zadnje desetletje.

Trump je le dvakrat plačal 750 (približno 645 evrov) dolarjev zveznega davka, sicer pa v zadnjih enajstih letih od 18 let državi ni plačal – nič.

Kot kažejo prijave je v letih 2016 in 2017, ko je kandidiral za predsednika ZDA in to tudi postal, Donald Trump le dvakrat plačal 750 dolarjev (približno 645 evrov) zveznega davka, sicer pa v zadnjih enajstih letih od 18 let državi ni plačal – nič.

In to zaradi velikih izgub, ki naj bi jih skupaj imela vse njegova podjetja.

Trump je med kandidaturo za predsedniški položaj leta 2016 o sebi trdil, da je milijarder, česar New York Timesu (NYT) tedaj ni uspelo preveriti in ne potrditi, ker je Trump prikrival podatke.

Trump je nato za leto 2017 sam objavil, da je zaslužil 434,9 milijona dolarjev, toda v davčni napovedi je prijavil 47,4 milijona dolarjev izgube.

Ključnih ugotovitev iz eksplozivnega članka, ki ga je Trump že označil kot »lažne novice« je še več, predsednika pa je takoj napadla tudi demokratska senatorka Alexandria Ocasio-Cortez, ki je zapisala, da je sama, v istih letih kot natakarica plačala več davkov kot predsednik države, več pa ga vsako leto plačajo tudi »nezakoniti migranti«, ki jih pogosto napada Donald Trump.

Po letu 2000 so izgube Donalda Trumpa presegle 315 milijonov dolarjev.

Ob tem pa je Trump dobival še veliko denarja iz tujine na podlagi licenciranja ali investicij v tujini.

V letih 2017 in 2018 so ti prihodki znašali 73 milijonov dolarjev.

Največ denarja je dobil od svojih golf igrišč na Škotskem in Irskem.

Od premoženja na Filipinih je dobil tri milijone dolarjev, iz Indije pa 2,3 milijona in milijon dolarjev iz Turčije.

Po drugi strani je na primer leta 2017, ko je bil prvo leto na položaju v Beli hiši, plačal Indiji 145.400 dolarjev davka, Filipinom 156.824, Panami pa malo manj kot 16.000 dolarjev.

Donald Trump nerad plačuje davke v ZDA. Vir: Twitter
Zaradi vseh drugih izgub je bil Trump že leta 2015 v finančnih težavah in je vzel 100 milijonov dolarjev hipoteke na newyorško stolpnico.

Ob tem pa je Trump že enajst let v sporu tudi zaradi ocene upravičenosti vrnitve davka v višini 72,9 milijonov dolarjev, kar bi ga lahko stalo preko 100 milijonov dolarjev.

Revizija še vedno poteka, in sicer zaradi 72,9 milijona dolarjev, ki jih je zahteval in dobil nazaj zaradi propada njegovih igralnic v Atlantic Cityju.

Revizija je bila uvedena, ker je ohranil petodstotni delež v svojih igralnicah po prodaji in zaradi tega ne bi smel uveljavljati olajšave.

Spor iz nejasnih razlogov še ni končan in bi lahko bil razrešen šele na sodišču – kjer pa bo postal javna zadeva. In temu se Trump na vse kriplje želi izogniti.

Edini objekt, s katerim ni imel izgube, je njegova stolpnica v New Yorku na 5. aveniji, ki mu na leto redno navrže okrog 20 milijonov dolarjev dobička.

Vendar pa je bil zaradi vseh drugih izgub leta 2015 že v finančnih težavah in je moral vzeti 100 milijonov dolarjev hipoteke na svojo newyorško stolpnico.

Glavnica posojila se doslej ni zmanjšala, vse posojilo pa bo zapadlo leta 2022.

Če bo ponovno izvoljen, bodo morali upniki terjati plačilo tega dolga od - predsednika ZDA. Če izgubi še spor z davkarijo, bo dolžan več kot 200 milijonov dolarjev.

Toda na novinarski konferenci je Trump zatrdil, da plačuje veliko davkov tudi državi New York.

Trump je tudi prvi ameriški predsednik v sodobni zgodovini, ki ni objavil svojih davčnih napovedi.

Pozneje so novinarji ugotovili, da gre v resnici za prispevke za zdravstveno in socialno varnost in ne za davke.

Na vztrajanje novinarjev, naj pove, kaj je v članku, ki ga je objavil New York Times napačno in kaj je potem res, pa je Trump odbrzel z govorniškega odra.

Trump je tudi prvi ameriški predsednik v sodobni zgodovini, ki ni objavil svojih davčnih napovedi.

Njegova armada odvetnikov blokira vsa prizadevanja medijev, kongresa in tožilcev, da pridejo do informacij, toda New York Timesu se je očitno še pred volitvami vendarle uspelo prebiti do Trumpovih davčnih napovedi.

»Vse informacije so posredovali viri s pravno urejenim dostopom do njih,« je zatrdil časnik, ki še ni dobil Trumpovih davčnih napovedi za leti 2018 in 2019.

Prav tako v objavljenem ni ničesar o kakšnem dolgu Rusiji.

Melania, Donald in Barron Trump gledajo sončev mrk
Melania, Donald in Barron Trump ob opazovanju sončnega mrka. Vir: Twitter

Trumpova organizacija je sestavljena iz okrog 500 podjetij, katerih lastnik ostaja predsednik ZDA.

Drugi ameriški predsedniki, kot sta na primer George Bush mlajši in Barack Obama, pa so na leto vodenja države redno plačali več kot 100.000 dolarjev davka.

Trump sicer svojo plačo predsednika ZDA nakazuje dobrodelnim organizacijam.

Za nižje davke je pogosto uveljavljal »stroške svetovanja«, ki jih je dobila plačane tudi njegova hči Ivanka.

Za hotel v Azerbajdžanu je na primer odpisal 1,1 milijona dolarjev na ime stroškov njenega svetovanja.

V 18 letih je plačal 95 milijonov dolarjev zveznih davkov, po vračilu 72,9 milijona davkov leta 2010, pa je med leti 2000 in 2017 povprečno plačal le 1,4 milijona dolarjev davkov letno.

Med nastopanjem v oddaji Vajenec si je med drugim odštel 70.000 dolarjev stroškov za frizerja, kot olajšavo je uveljavljal potovanja s svojim letalom.

Tudi vse svoje objekte, ki jih je uporabljal kot prebivališče, je prijavil kot - poslovne prostore.

Trump bi moral soditi med 0,001 odstotka najbogatejših Američanov.

Toda davčne napovedi, ki jih je razkril NYT zdaj razkrivajo, da je v 18 letih plačal 95 milijonov dolarjev zveznih davkov, po vračilu 72,9 milijona dolarjev davkov leta 2010, pa je med leti 2000 in 2017 povprečno plačal le 1,4 milijona dolarjev davkov letno.

Ostali v vrhu najbogatejših v ZDA so v istem času povprečno plačali po 25 milijonov dolarjev vsako leto.

Trumpova igrišča za golf so od leta 2000 ustvarila za 315 milijonov dolarjev izgub, s hotelom v Washingtonu pa je od odprtja leta 2016 ta revni milijonar, ki si na vse kriplje prizadeva ostati predsednik ZDA še v naslednjem mandatu, ustvaril 55 milijonov dolarjev izgube.

Delite članek