REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednikov nekdanji odvetnik razkril, kako se bo Donald Trump izmazal brez kazni

Predsednikov nekdanji odvetnik razkril, kako se bo Donald Trump izmazal brez kazniTrump za zapahi - to je slika, ki je ne bomo videli. Vir: Twitter, fotomontaža

Ob številnih aferah in kršitvah, v katere se je zapletel Donald Trump, je za mnoge še vedno nejasno, kako je mogoče, da predsednik ZDA – ni v zaporu.

Zakaj, kot na primer njegov osebni odvetnik Michael Cohen, za katerega je tudi samo sodišče ugotovilo, da je delal po naročilu in za interese aktualnega predsednika ZDA.

Odgovor na to je, da zato, ker je pač predsednik ZDA in ima imuniteto.

Mnogi upajo, da se bodo za Trumpa tedaj začeli ali nadaljevali postopki, na podlagi katerih bo kočno obsojen. Toda to se ne bo zgodilo.

Toda kaj potem, ko se bo enkrat poslovil z oblasti?

Mnogi upajo, da se bodo za Trumpa tedaj začeli ali nadaljevali postopki, na podlagi katerih bo kočno obsojen.

Toda to se ne bo zgodilo.

Vse kaže, da je Trump mislil tudi na to možnost.

Njegov osebni odvetnik Michael Cohen, ki je pravkar izdal knjigo svojih spominov, v katerih je opisal vse nečedne posle, ki jih je opravil za Trumpa, pa je za MSNBC razkril, kako bi se Donald Trump lahko »izmazal« celo v primeru, če volitve izgubi.

Če bo Trump predsedniško bitko letos izgubil, bo po oceni Michaela Cohena – odstopil.

Donald Trump in Michael Cohen
Donald Trump in Michael Cohen. Vir: Twitter

Potem bo Mike Pence, podpredsednik ZDA za kratek čas postal predsednik ZDA, kajti že januarja bi v tem primeru zaprisegel Joe Biden.

V tem času pa bi Mike Pence lahko – pomilostil nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa za vse zločine, ki naj bi jih lahko storil s kršenjem zvezne ameriške zakonodaje.

Cohen je tudi pritrdil mnenju, da je bil samo »izbran«, da odigra vlogo žrtve, kajti tudi Trump je pravzaprav odgovoren za ista kazniva dejanja, kot on.

Delal sem po navodilih in v interesu gospoda Trumpa. In ocenjujem, da je bila 'zahvala' za to s strani mojega 'lojalnega' šefa, da bi moral Michael Cohen, kot je enkrat dejal, zanj prestreči kroglo in izgubiti vse.

Le da je v sodbah Trump opisan kot »Oseba številka 1.«

»Izbrali so me za grešnega kozla. Naredil sem, kar sem naredil. Za to sem prevzel odgovornost,« je dejal Cohen in dodal, da so nekateri Trumpovi podpisi tudi na nekaterih spornih čekih.

»Zakaj sem edini obsojen, to res nima smisla. Kot sem dejal, delal sem po navodilih in v interesu gospoda Trumpa. In ocenjujem, da je bila 'zahvala' za to s strani mojega 'lojalnega' šefa, da bi moral Michael Cohen, kot je enkrat dejal (Trump - op.avt.), zanj prestreči kroglo in izgubiti vse je razkril Cohen.

Na koncu knjige Michaela Cohena je tudi opisano, kako je pravosodni minister William Barr odstavil tožilca v New Yorku in nato na isto mesto postavil »Trumpovega prijatelja iz golfa« zato, ker je sedanji predsednik Združenih držav Amerike želel zase urediti tako, da »bo obtožen še v času, ko je bil na čelu države«, kajti to bi mu dalo priložnost, da se preko Mika Penca »sam amnestira potem, ko bo izgubil volitve.«

Donald Trump, Mike Pence
Donald Trump, Mike Pence. Vir: Twitter
Trump bo odstopil kot predsednik, dovolil Miku Pencu, da prevzame položaj, nato pa bo ta storil naslednji korak in ga amnestiral.

»Moja teorija je, da, če bo izgubil, je potem še vedno dovolj časa med volitvami in trenutkom, ko priseže novi predsednik. In v tem času sumim, da bo odstopil kot predsednik, dovolil Miku Pencu da prevzame položaj, nato pa bo ta storil naslednji korak in ga amnestiral ocenjuje Cohen.

»In to je, dajmo reč, zelo 'nixonovski' dogodek in o tem sta se na neki točki verjetno pogovarjala Roger Stone in predsednik Trump. To je vsekakor način, kako se je mogoče izogniti kakršni koli zaporni kazni,« ocenjuje Michael Cohen.

Na podoben način je namreč tudi predsednik Gerald Ford, ko je s podpredsedniškega mesta prevzel položaj predsednika ZDA po odstopu Richarda Nixona zaradi afere Watergate le-tega vseh pregonov zaradi kaznivih dejanj - razrešil s svojo amnestijo.

Na vprašanje, kaj bi sam svetoval Trumpu, če bi lahko z njim govoril, je Cohen dejal, da bi mu dejal, da naj »odstopi sedaj« in dopusti Pencu, da ga pač zaščiti pred pregonom zaradi »katerih koli in vseh potencialnih kriminalnih dejanj.«

Delite članek