REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA, Srbija in Kosovo: sporazum, ki je vsakemu dal nekaj, največ pa - Trumpu in Izraelu

ZDA, Srbija in Kosovo: sporazum, ki je vsakemu dal nekaj, največ pa - Trumpu in IzraeluOvalna pisarna: Vučić, Trump, Hoti. Vir: Twitter
Sporazum je zanimiv, tudi zaradi tega, kako je bil podpisan.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik vlade Avdullah Hoti sta v Washingtonu podpisala sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosov.

Sporazum je zanimiv, tudi zaradi tega, kako je bil podpisan.

Ker Srbija ne priznava Kosova, sta predstavnika Srbije in Prištine podpisala vsak svoj primerek sporazuma z ZDA.

Srbski predsednik je celo zatrdil, da je Srbija podpisala »bilateralni sporazum« z ZDA in ne s Prištino.

Po drugi strani pa je Donald Trump v odzivu dejal, da bo obiskal tudi »obe deželi« (in ne državi) in ne Beograd in Prištino.

Sporazum o ekonomskem sodelovanju tudi nima razvpite desete točke, o medsebojnem priznanju, ki je odpadla zaradi zavrnitve Srbije.

Ker je to »edino« kar menda zanima predstavnike Prištine, je to dejstvo povzročilo hudo kri in razkol v delegaciji Prištine.

Srbija ni priznala Kosova kot države, hkrati pa je Kosovo dobilo še eno priznanje več, izgubila pa je Srbija, ki se je temu sicer dolgo upirala.

V zadnji točki sporazuma v srbski različici piše, da se Srbija strinja, da se odpre trgovinsko in državno predstavništvo v Jeruzalemu in da svoje veleposlaništvo preseli v Jeruzalem do julija 2021.

S tem bo Srbija tretja država, ki bo naredila ta korak.

Istočasno pa v dokumentu Prištine in ZDA piše, da se »Izrael in Kosovo strinjata, da se medsebojno priznata.«

Po drugi strani pa je to pomembno za Izrael, saj je po Združenih arabskih emiratih tako že druga, večinsko muslimanska država ali entiteta vzpostavila diplomatske odnose z Izraelom.

Hkrati je s tem Kosovo dobilo še eno priznanje več, izgubila pa je Srbija, ki se je temu sicer dolgo upirala.

Kosovo se po sporazumu leto dni ne sme vključevati v mednarodne organizacije, Srbija pa ne lobirati zoper te napore, vendar je ta moratorij le začasen.

Obe strani sta se tudi zavezali, da bosta Hezbolah obravnavali kot teroristično organizacijo.

Večina ostalih točk je gospodarskih.

Srbija in Kosovo sta se zavezala normalizaciji gospodarskih odnosov, ZDA pa bodo k temu primaknile še najmanj 13 milijard dolarjev, predvsem za infrastrukturne projekte, ki bodo povezali Kosovo in Srbijo.

Vučić, Trump in Hoti
Vučić, Trump in Hoti. Vir: Twitter
Po sporazumu naj bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala z luko na Jadranski obali – Dračem v Albaniji.

Sporazum predvideva tudi uveljavitev sporazuma o avtocesti med Beogradom in Prištino, podpisanega 14. februarja, uveljavitev sporazuma o železniški povezavi ter izdelavo študije o izvedljivosti železniške infrastrukture do enega od jadranskih pristanišč.

Obe strani naj bi se strinjali tudi s prepovedjo uporabe opreme za izgradnjo omrežja 5G, ki prihaja iz »nezanesljivih virov«, pri čemer Kitajska ni posebej izpostavljena.

Obe strani sta se v sporazumu med drugim tudi zavezali spoštovanju verskih svoboščin, povečanju izmenjave informacij z ZDA o letalskih potnikih, vračanju lastnine žrtev holokavsta, spoštovanju pravic homoseksualcev ter iskanju in identifikaciji izginulih oseb.

Po sporazumu naj bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala z luko na Jadranski obali – Dračem v Albaniji.

Ob tem naj bi zgradili še železnico med Prištino in mestom Merdare, železnico med Nišem in Prištino, odprli stalno predstavništvo EXIM banke v Beogradu, obe podpisnici pa bosta tudi del »mini- Schengena«, ideje Aleksandra Vučića, ki jo je podprla tudi Albanija in so ji nasprotovali na Kosovu.

Bela hiša
Bela hiša. Vir: Twitter

Na tej podlagi ne bo več carin in barier, ki med državami otežujejo trgovino, obe državi pa si bosta tudi medsebojno priznavali diplome in profesionalne certifikate.

Trumpu se je Vučić zahvalil za odličen posel in ga povabil na obisk Srbije. Večina Srbov v ZDA sicer na volitvah podpira Trumpa.

Predviden je tudi večji nadzor potnikov, kosovske oblasti pa so se obvezale, da bodo pričele spoštovati odločitve sodišč o lastnini Srbske pravoslavne cerkve.

Med cilji so tudi dekriminalizacija homoseksualnosti in iskanje posmrtnih ostankov žrtev vseh, ki so umrli v preteklih spopadih.

Vučić je poudaril, da sporazum za Srbijo in Prištino ni enak.

Šlo naj bi za bilateralni sporazum z ZDA, pri čemer Kosovo ni priznano.

Trumpu se je zahvalil za odličen posel in ga povabil na obisk Srbije.

Večina Srbov v ZDA sicer na volitvah podpira Trumpa.

Ob koncu srečanja se je Vučić tudi 15 minut na samem pogovarjal s Trumpom, javno pa sta spregovorila nekaj besed o Đokoviću in odličnih srbskih košarkarjih, ki tekmujejo tudi v ligi NBA.

Kosovski premier Avdullah Hoti bo imel zaradi podpisa sporazuma na Kosovu težave, medtem ko srbska stran razglaša zmago.

Thaqi - Gazivode
Hashim Thaci in Gazivode. Vir: Twitter

Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj naj bi namreč grozil z izstopom svojega Zavezništva za prihodnost Kosova iz Hotijeve koalicije.

Čeprav sporazum ni rešil največjih problemov predstavlja velik uspeh predvsem za Trumpovo administracijo, hkrati pa pragmatično odpira pot v smeri izboljšanja odnosov v regiji.

Problem naj bi bil del sporazuma, ki zadeva skupno upravljanje akumulacijskega jezera Gazivode na meji med Srbijo in Kosovom.

Glede tega bosta v skladu s sporazumom obe strani sodelovali z Ameriško agencijo za energijo in drugimi telesi ZDA pri izdelavi študije za razdelitev jezera in zagotovitev stabilnega oskrbovanja z vodo in energijo.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je podpis sporazuma pozdravil na Twitterju, kjer se je zahvalil Trumpu za vodstvo pri tem procesu.

V Srbiji vlada razglaša »zmago«, v opozicijskih strankah pa so do sporazuma kritični.

Na Kosovu niso zadovoljni zaradi nepriznavanja Srbije, v Srbiji pa ne zaradi priznanja Kosova s strani Izraela. In tako naprej.

Čeprav sporazum ni rešil največjih problemov predstavlja velik uspeh predvsem za Trumpovo administracijo, hkrati pa pragmatično odpira pot v smeri izboljšanja odnosov v regiji.

Pri tem so ZDA zasenčile Evropsko unijo, ki že nekaj let vodi pogajanja o »normalizaciji odnosov«, ne da bi to privedlo do kakšnega resnega napredka.

Trumpu je uspelo doseči nekaj pragmatičnih rešitev, čeprav za ceno nekaterih grenkih kompromisov.

Največji stranski dobičkar omenjenega sporazuma Srbija - ZDA - Kosovo pa je Izrael, ki je dosegel nekaj skoraj nemogočega - izboljšanje odnosov s Kosovom, ki ima večinsko muslimansko prebivalstvo v istem trenutku, ko je Izrael s priznanjem Kosova naredil do Srbije škodljivo potezo.

Istočasno pa se lahko Donald Trump pohvali s še enim diplomatskim uspehom, ki jih v štirih letih dela v Ovalni pisarni ni imel ravno na pretek ...

Delite članek