REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Blamaža: Trumpova kampanja objavila oglas v podporo ameriški vojski s sliko ruskih letal in kalašnikovke!

Blamaža: Trumpova kampanja objavila oglas v podporo ameriški vojski s sliko ruskih letal in kalašnikovke!Trump in MiG-29. Vir: Twitter
Izbrali so fotografijo, na kateri so silhuete ruskih letal MiG-29, pod njimi pa korakajo v ruske uniforme oblečeni vojaki.

V digitalnem oglasu, s katerim kampanja za ponovno izvolitev ameriškega predsednika poziva državljane, da »podprejo našo vojsko«, so imeli nekoliko nesrečno roko pri izbiri primernega posnetka.

Izbrali so namreč fotografijo, na kateri so silhuete ruskih letal MiG-29, pod njimi pa korakajo v ruske uniforme oblečeni vojaki.

Eden med njimi, na skrajni desni, očitno nosi tudi znano rusko puško - kalašnikovko.

»Naredimo Ameriko znova veliko,« sporoča digitalna reklama, ki je nastala pod taktirko Trumpovega Odbora za zbiranje sredstev za ponovno izvolitev na novembrskih volitvah za novi mandat v Ovalni pisarni.

Fotografijo so vzeli iz arhiva spletne strani »Shutterstock.com«, vendar avtorji reklame očitno niso bili strokovnjaki za vojaška vprašanja.

Mig-29 Vojske Srbije
MiG-29 Vojske Srbije. Vir: Twitter

V Politicu so za mnenje povprašali strokovnjake in ugotovili, da gre brez dvoma za rusko orožje.

Vesel sem, ko vidim, da 'podpirajo' naše sile.

»To je zagotovo MiG-29,« je pritrdil Pierre Sprey, ki je pomagal pri oblikovanju dizajna ameriških letal F-16 in A-10.

»Vesel sem, ko vidim, da (Bela hiša - op.avt.) 'podpira' naše vojaške sile,« se je Pierre Sprey naposled posmehnil Trumpovi nerodni kampanji za ponovno izvolitev za predsednika ZDA.

Njegovemu mnenju se je pridružil tudi Ruslan Pukhov iz Centra za analizo strategij in tehnologij v Moskvi.

Pukhov je prav tako potrdil, da je v spornem oglasu videti prav ruska vojaška letala MiG-29 in da vojak, ki je skrajno desno ima v rokah puško AK-47 slavnega ruskega izumitelja in konstruktorja Mihaila Timofejeviča Kalašnikova. 

ZDA sicer res imajo nekaj letal MiG-29, saj so jih 21 kupili od Moldavije ob razpadu Sovjetske zveze, toda le zato, da zelo dobra letala, ki lahko nosijo tudi jedrsko oborožitev, ne bi padla v roke kakšni drugi državi, na primer Iranu.

Vendar jih Pentagon ne uporablja operativno.

Nekaj MiG-ov 29 imajo tudi članice zveze NATO v Evropi, vendar jih v zadnjem času prav tako zamenjujejo z drugimi vojaškimi lovci.

Z letali MiG-29 pa letijo v Rusiji, Siriji, Indiji, Uzbekistanu, Severni Koreji, Iranu, Srbiji in še nekaterih državah, ne pa v ZDA.

To sicer ni prvi takšen spodrsljaj, ko gre za oglaševanje v zvezi z ameriško armado, kot kaže zgornji tvit.

Vse skupaj pa je za aktualnega predsednika ZDA še toliko bolj nerodno zaradi številnih očitkov in preiskav na temo ruskega vpletanja že ob prejšnjih volitvah leta 2016.

Mnogi Donaldu Trumpu očitajo, da je preveč pohleven do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Reklama z ruskim orožjem v zahvalo našim silam pa mu pri zavračanju teh obtožb zagotovo ne pomaga.

Delite članek