REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Komunisti so boljši: Vizjak pol leta čakal na naftni profit, Kitajska v štirih mesecih zgradila največjo sončno elektrarno

Komunisti so boljši: Vizjak pol leta čakal na naftni profit, Kitajska v štirih mesecih zgradila največjo sončno elektrarnoOkoljski minister Andrej Vizjak in njegov nedosegljiv cilj. Vir: Twitter

Se je v prihodnje bolj povezati s Kitajsko ali ZDA?

V Sloveniji je ta odgovor že tri desetletja »ZDA«, čeprav se geopolitične silnice spreminjajo in Združene države Amerike vse bolj nazadujejo tudi na področjih, ki so zelo pomembna za prihodnost večine držav sveta in planeta.

Na primer pri uporabi zelene energije, kjer prednjači – Kitajska.

Kitajska je ob vodilnem mestu pri izdelavi sončnih celic vodilna tudi pri izdelavi električnih baterij, turbin vetrnih elektrarn.

Medtem ko slovenska vlada še vedno nima jasnih prioritet pri usmeritvi v nove vire energije in pravo strategijo izdeluje že dolga leta, njen minister za okolje Andrej Vizjak pa se zanima le za to, kako bi čim bolj profitiral z vlaganjem v podjetje, ki se ukvarja z naftnimi derivati in ogljikovodiki, (pri čemer večina naftnih podjetij zadnja leta izginja iz seznamov najboljših podjetij na svetu!), je Kitajska v štirih mesecih postavila največjo sončno elektrarno v državi in drugo največjo na svetu.

Kitajski predsednik Xi Jinping je ob tem zatrdil, da bo država »ogljično nevtralna« že do leta 2060.

Kitajska sončna elektrarna
Kitajska sončna elektrarna. Vir: Twitter

Ta teden pa je Kitajska naredila še en korak v tej smeri, ko je na električno omrežje države priklopila največjo sončno elektrarno v pokrajini Qinghai.

Sončni park ima kapaciteto 2.2 gigawatov (GW).

S tem je ta elektrarna druga največja na svetu, takoj za le malce večjo, indijsko solarno elektrarno Bhadla, ki ima kapaciteto 2.245 GW.

Doslej je imela Kitajska največjo sončno elektrarno Tengger, ki se nahaja v puščavi, s kapaciteto 1.54GW.

Za primerjavo: največja ameriška sončna elektrarna ima kapaciteto 579MW.

Še posebej impresivni pa so podatki o hitrosti gradnje – drugo največjo elektrarno na svetu so priključili na omrežje septembra, po samo štirih mesecih izgradnje.

Kitajska je ob vodilnem mestu pri izdelavi sončnih celic vodilna tudi pri izdelavi električnih baterij, turbin vetrnih elektrarn.

Še posebej impresivni pa so podatki o  o hitrosti gradnje – drugo največjo elektrarno na svetu so priključili na omrežje septembra, po samo štirih mesecih izgradnje.

Elektrarna je plod sodelovanja podjetja Sungrow in državnega podjetja Huanghe Hydropower Development.

Vizjaku gre ob nakupu delnic Petrola na smeh - državljanom pa na jok...
Vizjaku gre ob nakupu delnic Petrola na smeh - državljanom pa na jok ... Vir: Twitter

Vse to pa je rezultat načrta države – in kitajske Komunistične stranke –, da zgradijo »super omrežje«, ki bo energijo vetra, sonca in vode iz zahoda države pošiljala v veliko gosteje naseljen vzhod države.

Res je, da je Kitajska še vedno pretežno odvisna od premoga, toda prav tako očitno je, da hitro preoblikuje svoje energetske vire.

Emisije v ozračje naj bi dosegle najvišjo vrednost leta 2030, nato pa upadale.

Pred OZN se je nato šele prejšnji teden kitajski predsednik tudi zavezal, da bodo ogljično nevtralnost dosegli do leta 2060.

Vse to pa je rezultat načrta države – in Komunistične stranke –, da zgradijo »super omrežje«, ki bo energijo vetra, sonca in vode iz zahoda države pošiljala v veliko gosteje naseljen vzhod države.

Večina držav naj bi v skladu s pariškim dogovorom ta cilj dosegla leta 2050.

Ogljična nevtralnost pomeni ravnovesje med človeškimi izpusti CO2 v ozračje in zajemanjem ogljika iz ozračja v ponore.

Ponori so sistemi, ki zajemajo več ogljika, kot ga s svojim delovanjem izpustijo; v naravi so to v največji meri gozdovi in oceani.

Po ocenah znanstvenikov naravni ponori vsako leto iz ozračja globalno odstranijo med 9,5 in 11 gigaton ogljika.

Globalni izpusti CO2 iz človeških virov so leta 2017 znašali 37,1 gigaton.

Vse to lepo kaže na razliko med slovenskimi kapitalisti in kitajskimi »komunisti«: medtem ko je Kitajska pod vodstvom Komunistične stranke v štirih mesecih postavila drugo največjo sončno elektrarno na svetu, Slovenija že desetletja ni postavila nobene, je pa zato slovenski okoljski minister kar pol leta potrpežljivo čakal, da z liberalizacijo trga naftnih derivatov na nepopolnem trgu - osebno profitira.

Delite članek