REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Letos nekoliko manjša proizvodnja elektrike v sončnih elektrarnah

Letos nekoliko manjša proizvodnja elektrike v sončnih elektrarnah

Manj sončnih dni je v prvi polovici leta tudi nekoliko zmanjšalo proizvodnjo elektrike v fotonapetostnih elektrarnah. V prvem trimesečju je bila proizvodnja podpovprečna, prav tako je bil maj nekoliko pod povprečjem, medtem ko sta bila meseca april in junij na ravni večletnega povprečja oz. celo malenkost nad njim, kažejo doslej zbrani podatki.

"Deževni ali suhi dnevi niso pomembni, pomembno je le to, koliko dni je sončnih in koliko dni je takšnih, ko nebo prekrivajo oblaki," je za STA pojasnil predsednik Združenja slovenske fotovoltaike Primož Tručl. Najbolj ugodno vreme za proizvodnjo fotovoltaične elektrike je takšno, ko imamo dosti sončnih ur, hkrati pa so temperature nizke oz. nižje od povprečja.

"Znano je, da pri enakih pogojih največ elektrike proizvedejo fotonapetostni sistemi na veliki nadmorski višini; prvič, ker je tam več sonca - to so mesta nad mejo oblakov pogosteje kot v nižinah - in drugič je na višjih nadmorskih višinah hladneje," je pojasnil Tručl.

"Znano je, da pri enakih pogojih največ elektrike proizvedejo fotonapetostni sistemi na veliki nadmorski višini; prvič, ker je tam več sonca - to so mesta nad mejo oblakov pogosteje kot v nižinah - in drugič je na višjih nadmorskih višinah hladneje," je pojasnil Tručl. Podatki za prvo polovico leta pa njegovih besedah kažejo, da leto 2018 res verjetno ne bo eno boljših let po količini proizvedene sončne elektrike.

Da letošnja proizvodnja ne bo rekordna se strinjajo tudi v Bisolu, ki ima elektrarne postavljene na lokaciji sedeža podjetja v Latkovi vasi pri Preboldu. "Proizvodnja elektrike iz sončnih elektrarn je vsekakor pod vplivom vremena - tako je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta kakšnih 12 odstotkov nižja kot v istem obdobju lani," so v Bisolu pojasnili za STA. Ob tem pa so opozorili, da gre še za povsem normalna nihanja.

V zadnjem desetletju sta bili, kot so dodali, po proizvodnji elektrike iz sončnih elektrarn izjemni leti 2011 in 2012, tudi lansko je bilo precej blizu, najslabši pa sta bili leti 2013 in 2014. V Sloveniji sončne elektrarne več kot dve tretjini vse letne proizvodnje ustvarijo v drugem in tretjem četrtletju. Dnevne rekorde tako elektrarne pogosto dosegajo maja, ko so dnevi že dolgi in je sonce močno, temperature pa še zmerne.

V Gorenjskih elektrarnah, ki imajo 19 sočnih elektrarn, letos pričakujejo povprečno proizvodnjo električne energije iz fotonapetostnih elektrarn.

Sončna energija je lani predstavljala 4,7 odstotka vse energije, pridobljene iz obnovljivih virov. Po podatki Slovenskega portala za fotovoltaiko smo sicer lani v Sloveniji postavili 718 novih sončnih elektrarn, ki bile večinoma namenjene samooskrbi. Skupaj je v Sloveniji sedaj postavljenih več kot 3300 sončnih elektrarn.

Delite članek