REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Riko bo gradil sončno elektrarno v ukrajinskem Žitomiru

Riko bo gradil sončno elektrarno v ukrajinskem ŽitomiruVIR: Insajder.com

Družba Riko bo v ukrajinskem mestu Žitomir, 140 kilometrov zahodno od Kijeva, zgradila približno deset megavatno sončno elektrarno. Nekaj manj kot 9,5 milijona evrov vredna investicija je za Riko druga v tem mestu z 270.000 prebivalci, kjer ta mesec začenjajo tudi s projektom črpalne postaje in čistilne naprave za mesto.

Nekaj manj kot 9,5 milijona evrov vredna investicija je za Riko druga v tem mestu z 270.000 prebivalci, kjer ta mesec začenjajo tudi s projektom črpalne postaje in čistilne naprave za mesto.

Kot so pojasnili v Riku, je finančno pomoč za izvedbo projekta odobril Center za mednarodno sodelovanje in razvoj. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax gre za tri milijone evrov. Trenutno usklajujejo terminski načrt gradnje in načrt financiranja, po prejetju avansnega plačila pa bodo začeli s projektiranjem in nato z gradnjo.

Gradnja sončne elektrarne bo po načrtih potekala v dveh delih. Najprej bodo postavili zmogljivosti z močjo šest megavatov, nato pa še 4,79 megavata. Projekt naj bi bil končan do konca prihodnjega leta, skupna površina elektrarne pa bo 18 hektarjev.

Riko ima v Žitomiru podpisano tudi pogodbo za projektiranje in izgradnjo črpalne postaje in čistilne naprave za pripravo pitne vode za mesto. Projekt naj bi po načrtih končali leta 2020.

Janez Škrabec Direktor podjetja Riko, d.o.o.
Janez Škrabec, Direktor podjetja Riko, d.o.o. | VIR: Pixsell

Trenutno izvajajo tudi projekt posodobitve 20 črpalnih postaj za pitno vodo v Kijevu, za kar so pogodbo podpisali junija lani. Okoli 2,1 milijona vreden projekt vključuje projektiranje in zamenjavo opreme.

Maja so podpisali tudi pogodbi za posodobitev desetih črpalnih postaj za pitno vodo v mestu Kirovograd v osrednji Ukrajini. Vrednost projekta je 7,5 milijona evrov. Trenutno čakajo še na podpis pogodbe za projekt rekonstrukcije črpalne postaje za komunalne vode v mestu Ternopol v zahodni Ukrajini. Vrednost tega projekta, ki so ga pridobili prek javnega razpisa Svetovne banke, je 1,5 milijona evrov.

Delite članek