REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zloraba: vlada deregulirala cene goriv na trgu s šibko konkurenco, dobiček pa že kuje minister Vizjak

Zloraba: vlada deregulirala cene goriv na trgu s šibko konkurenco, dobiček pa že kuje minister VizjakVizjaku gre ob nakupu delnic Petrola na smeh - državljanom pa na jok ... Vir: Twitter

Janševa vlada je včeraj odločila, da bo v celoti deregulirala oblikovanje cen naftnih derivatov.

Ceni najbolj prodajanega 95 oktanskega bencina in dizla ne bosta več navzgor omejeni z vladno uredbo.

To pomeni višje cena za potrošnike in gospodarstvo, manj denarja za državni proračun, predvsem pa neomejene marže in dobičke za distributerje naftnih derivatov, zlasti za Petrol in OMV, ki imata oligopolni položaj na slovenskem trgu.

Vladna poteza se zdi nerazumna. Zakaj bi šel kdorkoli ob več kot štiri milijardnem proračunskem primanjkljaju kopati še nadaljnjo proračunsko luknjo z ukrepi, ki koristijo zgolj delničarjem dveh naftnih družb?

Na vladno odločitev so se odzvali tudi v Levici.

»Posledic takšne odločitve se vlada dobro zaveda. Po njenih lastnih navedbah je deregulacija cen 95 oktanskega bencina in dizla ob avtocestah in hitrih cestah povzročila upad prodaje teh goriv za tretjino. Sedaj bomo temu priča na ravni države. Višje marže trgovcev, ki so bile do danes omejene navzgor, pomenijo višje cene, po drugi strani zmanjša povpraševanje in posledično manj prilivov v državni proračun iz naslova davkov in prispevkov na prodana goriva.

Višje cene za vse, manj javnega denarja za financiranje ključnih družbenih storitev (sociale, zdravstva, šolstva itd.) in višje dobičke za trgovce. Vse to sta Ministrstvo za finance in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vedeli že pred štirimi leti, ko so naredili študijo, ki je na podlagi izkušenj iz Italije in Avstrije pokazala, da se bodo marže trgovcev na bencinskih servisih po popolni deregulaciji bencina v nekaj letih dvignile za 100 %. Tak dvig bo znižal javnofinančne prihodke za 4,6 milijona EUR letno, prihodki distributerjev pa bi se zvišali za 13,5 milijonov EUR,« so zapisali v javnem odzivu.

Vse pretekle strokovne analize in mnenja vladnih ministrstev ter Urada za makroekonomske analize in razvoj predvidevajo samo negativne učinke deregulacije cen naftnih derivatov tako za državni proračun kot za potrošnike in za gospodarstvo.

Edine analize, ki govorijo v prid deregulaciji, so analize, ki jih je naročila in plačala Trgovinska zbornica, ki zastopa interese trgovcev naftnih derivatov.

Pod črto: poteza Janševe vlade se zdi nerazumna.

Višje marže trgovcev, ki so bile do danes omejene navzgor, pomenijo višje cene, po drugi strani zmanjše povpraševanje in posledično manj prilivov v državni proračun iz naslova davkov in prispevkov na prodana goriva.

Zakaj bi šel kdorkoli ob več kot štiri milijardnem proračunskem primanjkljaju kopati še nadaljnjo proračunsko luknjo z ukrepi, ki koristijo zgolj delničarjem dveh naftnih družb?

Ker tej vladi ni mar za prebivalke in prebivalce te države. Vladajoči politiki so zgolj zastopniki interesov velekapitala.

Poteze, kot je ta, to vedno znova dokazujejo.

Minister Andrej Vizjak. Vir: Twitter MOP
Minister Andrej Vizjak. Vir: Twitter MOP
Odpira se vprašanje trgovanja na podlagi notranjih informacij.

Na potezo vlade se je odzval tudi poslanec Levice Matej T. Vatovec: »Sporna je tudi vloga ministra za okolje in prostor, Andreja Vizjaka iz SDS, ki je od marca do danes kupil 415 delnic Petrola v vrednosti 120.000 evrov. Nekaj tednov za tem je vlada, v kateri  sedi, odločila, da bo deregulirala trg naftnih derivatov - in že danes je vrednost delnice Petrola zaradi tega poskočila. S tem se odpira vprašanje trgovanja na podlagi notranjih informacij (insider trading) ter odgovornosti vlade in ministra pri tem.«

Vlada tako nadaljuje s politiko siromašenja javnih financ, zdravstva, šolstva, znanosti in raziskovanja, kulture, športa in drugih družbenih podsistemov.

Te sisteme bo potem, pod pretvezo nedelovanja, reševala z nadaljnjimi deregulacijami, liberalizacijami in predvsem zastonj privatizacijami, od katerih bo spet imela korist peščica blizu vladi.

Deregulacija cen naftnih derivatov je samo napovednik veliko večjih in še bolj škodljivih politik, ki jih Janševa vlada pripravlja na drugih področjih.

Najbolj absurdno je, da bo v času drugega vala epidemije najbolj na udaru javno zdravstvo, ki nas je ravno obvarovalo pred najhujšimi posledicami epidemije covida-19.

Pri tem ima v Sloveniji po podatkih iz letnega poročila za lani Petrol 318 bencinskih servisov, kar je skoraj dve tretjini vseh, OMV pa jih ima 108.

Skupaj tako po številu bencinskih servisov obvladujeta 84 odstotkov trga.

Konkurenčnost trga je odvisna tudi od tega, kakšne so ovire za vstop.

Pri tem pa je lokacij za nove bencinske servise izjemno malo.

Glede na to, da bencinski servisi na dobrih lokacijah prodajo bistveno več goriva kot manjši na slabših lokacijah, je sedanje stanje bolj podobno oligopolu ali celo monopolu. V takih pogojih pa lahko sprostitev cen zgolj koristi največjemu ponudniku - Petrolu.

Zelo verjetno je, da je Vizjak razpolagal z notranjimi informacijami vlade in jih izkoristil - za lastno obogatitev.

Toda še bolj zanimivo je, da je delnice Petrola, ki mu torej ta odlok zdaj izjemno koristi, v zadnjem času kupoval minister za okolje Andrej Vizjak iz vladene stranke SDS.

Isto naj bi po poročanju Financ počel tudi njegov dolgoletni prijatelj Dari Južna.

Okoljski minister je od 13. marca letos, ko je spet v vladi, kupil 415 delnic Petrola, ki so bile ob nakupu vredne 120 tisoč evrov. Največ jih je kupil konec maja.

Za ta namen je najel tudi posojilo, so razkrili v časniku Finance.

Že pred prevzemom ministrske funkcije je imel v lasti nekaj več kot 80 delnic Petrola.

Se je Vizjak okoristil z notranjimi informacijami?Danes so vse Vizjakove delnice na trgu vredne približno 150 tisoč evrov.

»Nakup delnic družbe Petrol sem ocenil kot priložnost za dobro naložbo, saj je borzni tečaj v času epidemije drastično upadel,« je v začetku meseca pojasnil Vizjak.

Je pa seveda res tudi to, da je Vizjak tudi član vlade, ki odloča o sprostitvi cen tekočih goriv, to pa pozitivno vpliva na ceno delnice družbe, katere lastnik je.

Zelo verjetno je zato tudi, da je Vizjak razpolagal z notranjimi informacijami vlade in jih izkoristil - za lastno obogatitev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek