REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odmiranje opozicije: vladne in opozicijske stranke skupaj odpravile nakupovanje ob nedeljah. Profitiral bo Vizjak

Odmiranje opozicije: vladne in opozicijske stranke skupaj odpravile nakupovanje ob nedeljah. Profitiral bo VizjakZaprte trgovine - opozicija in pozicija združeni. Vir: Twitter

V parlamentarnih demokracijah so redki so primeri, ko opozicijske stranke ne nasprotujejo predlogom vlade.

V Sloveniji je, čeprav formalnega dogovora o sodelovanju pozicije in opozicije dejansko ni, povsem drugače.

Kot pri zakonskih določilih, ki so omejila delovanje vard so opozicijske stranke znova našle veliko skupnih točk z vladnimi strankami in s skupnimi močmi podprle zaprtje trgovin ob nedeljah.

Čeprav Janševa vlada ni podpirala zaprtja trgovin ob nedeljah je namreč Državni zbor z zanimivo mešanico glasov opozicijskih in vladnih strank vendarle sprejel novelo zakona, ki določa, da bodo po novem večje trgovine in trgovski centri – zaprti.

Vir: Twitter
Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so predlagali poslanci Levice, v glasovanju pa so predlog podprli tudi SDS, SD, NSi, SAB ter večina poslancev LMŠ in DeSUS.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so predlagali poslanci Levice, v glasovanju pa so ta predlog podprli tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS.

Za je glasovalo 72 navzočih na seji, 13 pa jih je bilo proti.

Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako bodo lahko ob nedeljah in dela prostih dneh odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če bodo delo v njih opravljali nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Levica je torej v vladi, ki jo vodi Janez Janša dosegla to, kar ni dosegla v Šarčevi vladi, ki jo je načeloma podpirala. Na podoben način je stranka SD – tedaj ob nasprotovanju Levice – dosegla prepoved delovanja »vard«, česar ni bila sposobna izpeljati v vladi levosredinskih strank.

Levica je torej v vladi, ki jo vodi Janez Janša dosegla to, kar ni dosegla v Šarčevi vladi, ki jo je načeloma podpirala.

Na podoben način je stranka SD – tedaj ob nasprotovanju Levice – dosegla prepoved delovanja »vard«, česar ni bila sposobna izpeljati v vladi levosredinskih strank.

To pa je hkrati slaba popotnica tudi za opozicijo, saj kaže, da sama ni sposobna narediti tega, kar ji uspe, ko je na oblasti – Janez Janša.

V tem pogledu gre zato predvsem za nove uspehe stranke SDS in zato ni nenavadno, da stranka ostaja visoko na lestvicah pri raziskavah javnega mnenja.

Kar se tiče konkretne zahteve o zaprtju trgovin so zadovoljni so predvsem v strankah in sindikatih, ki so odločitev podprli.

Veliko je tudi komentarjev na družbenih omrežjih.

Nekateri odločitev podpirajo, drugi grajajo.

Da je pri odločanju o tem vprašanju prevladal razum, ocenjuje generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič.

Upa tudi, da novela ne bo šla v ustavno presojo.

TUŠ trgovina
Vir: Twitter

»Pri poslancih je prevladal razum; ne gre za politično, ampak povsem interesno zadevo,« je dejal Rožič, potem ko je DZ v torek sprejel novelo, ki jo je Levica vložila na pobudo sindikata.

Delodajalci opozarjajo, da bo z zaprtjem trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh promet trgovcev nižji za vsaj 10 odstotkov, posledično pa bo prišlo do presežka zaposlenih.

Generalnega sekretarja sindikata ne skrbi, da bo prišlo do odpuščanj.

Delodajalci namreč opozarjajo, da bo z zaprtjem trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh promet trgovcev nižji za vsaj 10 odstotkov, posledično pa bo prišlo do presežka zaposlenih.

Kot pravi Rožič, je že sedaj v panogi premalo zaposlenih. S spremembami se bo lažje organiziralo delovnik, tudi presežnih ur bo manj, ocenjuje.

Povsem drugačne ocene prihajajo iz gospodarstva.

Posledice novele zakona v trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah zaprte, bodo tako za gospodarstvo kot zaposlene hude, opozarja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Med drugim promet bo nižji in posledično bi lahko prišlo do odpuščanj. Ali in kako bodo v zbornici ukrepali, se bodo odločili po analizi novele, je povedala.

»Gre za zakon, ki je usmerjen v odpuščanje«, je ocenila Lahova.

Težko tudi razume, da je bila novela sprejeta v sedanjih razmerah, ko bi bilo treba vse sile usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa da se slabšajo pogoji v tako pomembni panogi, kot je trgovina, ki po njenih besedah ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva.

Vir: Twitter

Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj 10 odstotkov.

Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Ker bo manj obratovalnega časa, bo potrebnih manj zaposlenih, ki bodo imeli tudi nižje plače, saj ne bodo prejeli dodatka za delo ob nedeljah.

Najbolj zadovoljna pa je lahko, kljub slabim ekonomskim posledicam – vlada in predvsem SDS.

Uradno je bila proti spremembam, zato se bo s tem zagovarjala pred trgovci, istočasno pa je dopustila sprejetje odločitve, ki bo všeč njihovim volivcem, ki so prepričani, da je v nedeljo že zaradi verskih razlogov potrebno počivati.

Najpomembneje pa je, da je SDS znova dokazala, da je stranka, s katero vsi zelo radi sodelujejo.

In da torej med strankami SMC in DeSUS ter ostalimi strankami, ki so v opoziciji, ni bistvene razlike.

To pa bo zmedo med slovenskimi volivci samo še povečalo.

Če se je v socializmu dolga desetletja govorilo o odmiranju države, potem danes sprejemanje vedno novih predlogov vlade in opozicije skupaj dolgoročno vodi le k odmiranju opozicije.

Kar je odlično za to, da vse ostane tako, kot je doslej.

Delite članek