REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija grozi, da bo zasegla rusko skladišče plina

Avstrija grozi, da bo zasegla rusko skladišče plinaAvstrijski kancler Nehammer: »Uporabite ali izgubite!« Vir: Twitter, posnetek zaslona
To pomeni 'uporabite ali izgubite'. Če ga uporabljate, je vse v redu, če ga ne uporabljate, lahko do njega dostopajo druga podjetja.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je ruski Gazprom pozval, naj ponovno napolni skladišče - ali se sooči s posledicami.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je namreč v intervjuju za časnik Kleine Zeitung v četrtek pozval ruskega energetskega velikana Gazprom, da naj napolni svoje skladišče zemeljskega plina blizu Salzburga.

Po navedbah časnika je podzemni objekt Haidach blizu Salzburga drugo največje skladišče plina v srednji Evropi in lahko sprejme količine, ki zadoščajo za približno četrtino letne porabe plina v Avstriji.

Pripada Gazpromu in je trenutno prazen.

»Jasno in odločno gledamo tudi na Gazpromovo ogromno skladišče v Haidachu. Če to ne bo zapolnjeno, bomo razmislili o ukrepih, da bi ga zapolnili,« je dejal Nehammer.

Za časnik je povedal, da Avstrija verjetno ne bo nacionalizirala skladišča, a »obstajajo drugi načini za dostop do skladišč.«

»To pomeni 'uporabite ali izgubite'. Če ga uporabljate, je vse v redu, če ga ne uporabljate, lahko do njega dostopajo druga podjetja,« je opozoril kancler.

Gazprom
Sedež Gazproma. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nehammer je poudaril, da je objekt Haidach strateško pomemben tako za Nemčijo kot za zahodne zvezne dežele v Avstriji.

Ruski ponudnik plina je že prej izjavil, da vse svoje pogodbene obveznosti izpolnjuje z dobavo zalog, ki jih naročijo njegovi evropski kupci.

Prejšnji mesec je Dunaj sprejel ruske pogoje za novo plačilno shemo za dobavo plina v rubljih.

Ni jasno, kako bi Avstrija brez Rusije lahko preživela zimo brez plina, kar bi lahko bil problem tudi za Slovenijo, ki dobiva nekatere količine plina iz te države.

Ministrica za energijo Leonore Gewessler je pred kratkim potrdila, da se plin v Avstrijo dobavlja nemoteno.

Dodala je, da brez dobav plina iz Rusije letos ne bo mogoče napolniti skladišč pred zimo, vendar si bo Dunaj prizadeval tudi za diverzifikacijo virov.

Zato ni jasno, kako bi Avstrija brez Rusije lahko preživela zimo brez plina.

Kar bi lahko bil problem tudi za Slovenijo, ki dobiva nekatere količine plina iz te države.

Moskva je konec marca uvedla nov mehanizem plačila plina.

Namenjen je državam, ki so uvedle sankcije proti Rusiji kot odgovor na njeno vojaško operacijo v Ukrajini, in zahteva, da kupci, medtem ko še vedno plačujejo v izbrani valuti, odprejo rubeljske račune pri ruski Gazprombank za pretvorbo plačil v rusko valuto.

Po poročanju Bloomberga je skupno 20 evropskih podjetij od 12. maja odprlo rubeljske račune v skladu z novim plačilnim mehanizmom.

Delite članek