REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobrota je sirota: Ukrajina izsiljuje kratkovidno EU, ki ji ves čas pomaga. Kijev blokiral dotok ruskega plina v Evropo!

Dobrota je sirota: Ukrajina izsiljuje kratkovidno EU, ki ji ves čas pomaga. Kijev blokiral dotok ruskega plina v Evropo!Hvaležnost pa taka: Ukrajina izsiljuje EU. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropske cene plina so poskočile, potem ko je bil tranzit prek ključne vstopne točke ustavljen.

Evropa je ostala brez tretjine plina – ne zaradi Rusije, pač pa Ukrajine!

Režim v Kijevu je v sredo prekinil dotok ruskega zemeljskega plina v Evropo, medtem ko je za motnje krivil Moskvo.

Ruski plin je doslej kljub vojaškim dejavnostim neprekinjeno tekel po plinovodih čez Ukrajino.

V izjavi pozno v torek je ukrajinski operater prenosnega sistema plina dejal, da se je odločil začasno prekiniti delovanje na glavni tranzitni točki, Sohranovki (Sokhranovka), zaradi »vmešavanja okupacijskih sil.«

Po navedbah ukrajinskega operaterja postaja pretoči do 32,6 milijona kubičnih metrov plina na dan ali približno tretjino ruskega plina, ki teče prek Ukrajine v Evropo.

Medtem je ruski energetski velikan Gazprom opozoril, da ne vidi nobenega razloga za motnje.

In dodal, da ne more preusmeriti oskrbe na drugo vstopno točko, Sudzha (Sudža), ker bi bila rekonfiguracija »tehnično nemogoča.«

»Tranzit skozi Sohranovko je bil zagotovljen v celoti, pritožb nasprotnih strank ni bilo in jih ni,« so sporočili iz Gazproma na svojem uradnem Telegram kanalu.

»Gazprom v celoti izpolnjuje vse svoje obveznosti do evropskih potrošnikov, dobavlja plin za tranzit v skladu s pogodbo in sporazumom z operaterjem, storitve tranzita so v celoti plačane,« piše v sporočilu ruskega Gazproma.

Zelenski se igra s plinom...in usodo Evrope
Nevarni klovn: Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, se igra s plinom... In usodo Evrope. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Naročila za dostavo plina prek Sudže so za sredo določena na 72 milijonov kubičnih metrov, kar je več kot v torek, vendar še vedno pod napovedmi za obe postaji skupaj v začetku tega tedna.

Na isti dan, ko je zunanji minister Ukrajine Dmitro Kuleba grozil, da 'zavalačevanja s strani EU glede polnopravnega članstva Ukrajina ne bo trpela', se je dotok plina čez Ukrajino ustavil, čeprav je kljub vojni plin od 24. februarja tekel brez težav.

Pretoki so tudi precej pod tistimi, ki jih je postaja Sudža dosegala v prejšnjih letih.

Pričakuje se, da se bodo pošiljke prek Ukrajine v slovaški Velke Kapusany, glavno tranzitno pot v Evropo, na podlagi podatkov iz omrežja zmanjšale na najnižjo raven od 30. aprila.

Cene zemeljskega plina v Evropi so v sredo že poskočile za več kot 6,4 odstotka, kažejo podatki Refinitiva.

Cene so se kasneje znižale zaradi drugih dejavnikov, vključno s toplejšim vremenom in uvozom utekočinjenega zemeljskega plina.

Kuleba se v isti sapi, ko odkrito grozi Evropski uniji, češ da Ukrajina ne bo trpela obotavljanja njenih voditeljev pri sprejemu v vrste EU, zahvaljuje ameriškim oblastem - državnemu sekretarju Antonyju Blinknu in obrambnemu ministrstvu ZDA pod taktirko Joeja Bidna - za orožje in drugo pomoč.

Torej partnerje v Evropski uniji zunanji minister Ukrajine javno in zelo nediplomatsko graja, medtem ko klečeplazi in se zahvaljuje nalogodajalcem iz Washingtona.

Oblasti v Kijevu in njihova plinska podjetja so sicer že včeraj zvečer navajale »višjo silo«, ki naj bi ustavila tretjino ruskega tranzitnega toka plina v Evropo, medtem ko Gazprom trdi, da ni bilo nobenih težav, ki bi upravičevale to potezo.

Severni tok 2 in nova nemška zunanja ministrica
Kratkovidna politika Berlina: EU bo zaradi militantnih potez, ki jih podpira nova nemška zunanja politika, sesula lastno gospodarstvo! Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski plinski konglomerat Gazprom namreč ni prejel nobenih potrdil o »višji sili« (force majeure) ali kakršnih koli ovirah za nadaljnji tranzit plina skozi križišče v regiji Lugansk, so v torek sporočili iz družbe, potem ko je ukrajinski operater OGTSU sporočil, da bo ustavil nadaljnje dobave od 11. maja naprej zaradi prisotnosti »ruskih okupatorjev.«

Služba za tranzit plina Ukrajine (OGTSU) je sicer v torek razglasila višjo silo in dejala, da je nemogoče nadaljevati tranzit plina prek priključne točke in kompresorske postaje na območju Luganska.

In to zato, ker OGTSU menda »ne more izvajati operativnega in tehnološkega nadzora« nad priključno točko Sokhranovka in kompresorsko postajo Novopskov.

Vse skupaj torej nima nobene zveze z Rusijo.

Plinske poti do EU preko Ukrajine Vir:RT
Plinske poti do EU vodijo preko Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, RT
Ob tem Ukrajina zdaj zahteva celo osvoboditev Krima in obeh republik z ruskim prebivalstvom v Donbasu. Z drugimi besedami - EU mora sprejeti Ukrajino v članstvo in stopiti v vojno proti Rusiji, ali pa bo ostala brez plina!

Z drugimi besedami – Kijev, ki od Zahoda zahteva 7 milijard dolarjev mesečno, Ukrajina, zaradi katere se je Nemčija odpovedala Severnemu toku 2, je sedaj nezadovoljna zgolj s pošiljanjem orožja in milijardami pomoči, ki jih dobiva in je tej isti EU - zaprla plinovode.

Očitno je Ukrajina nezadovoljna tudi zato, ker so se prav včeraj sesule njene ideje, da bo s preskakovanjem vrste prišla preko noči do polnopravnega članstva v EU!

Na isti dan, ko je zunanji minister Ukrajine Dmitro Kuleba zagrozil, da zavalačevanja s strani EU glede polnopravnega članstva Kijev ne bo trpelse je dotok plina čez Ukrajino ustavil, čeprav je kljub vojni plin od 24. februarja naprej tekel brez težav.

Medtem ko vsa EU gleda le proti Ukrajini, pa se v Palestini dogajajo nekaznovani zločini.

Pravkar so izraelski vojaki ubili Shireen Abu Aqleh, znano novinarko Al Jazeere, čeprav je imela dva velika napisa PRESS.

Ob tem Ukrajina - za razliko od Palestincev na okupiranih območjih, ki jih je Zahod prepustil brutalni politiki Tel Aviva - zdaj naslavlja na Evropo in vse svet celo zahtevo za osvoboditev Krima in obeh republik z večinsko ruskim prebivalstvom v Donbasu.

Pod črto, Kijev nam sporoča: Evropska unija mora sprejeti Ukrajino v članstvo in stopiti v vojno proti Rusiji, ali pa bo ostala brez plina!

Gre za pričakovan preobrat, ki samo dokazuje, kako kratkovidna in nespametna je politika EU.

Moskva lahko ob tem samo skomigne z rameni in reče: »Saj smo vas opozarjali!«

Delite članek