REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Rubelj po stopnji krepitve postal najboljša valuta na svetu!

Bloomberg: Rubelj po stopnji krepitve postal najboljša valuta na svetu!Bloomberg o krepitvi ruskega rublja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Še ena novica, ki je nekako zaobšla slovenske medije si zasluži, da jo omenimo.

Leta 2022 je namreč ruski rubelj postal najboljša valuta na svetu po stopnji krepitve v primerjavi z ameriškim dolarjem, poroča Bloomberg.

V začetku leta se je tečaj rublja zvišal za 11 odstotkov in presegel brazilski real, ki je svoji vrednosti nasproti dolarju dodal devet odstotkov.

Dolar, ki je bil po uvedbi zahodnih sankcij v Rusiji vreden preko 140 rubljev je sedaj padel pod 64 rubljev, prvič od februarja leta 2020, kar pomeni, da je rublj sedaj močnejši kot pred ukrajinsko vojno.

Evro je padel na okoli 66 rubljev, prvič od novembra leta 2017.

Po poročanju Bloomberga se je ruska valuta uspela okrepiti zaradi ukrepov ruskih oblasti, s katerimi so se uprle sankcijam.

Natančneje, poleg uvedbe nadzora kapitala je Kremelj izvoznike zavezal k prodaji tuje valute in plačevanju dobave plina v rubljih, poroča Bloomberg.

Bloomberg - rubelj
Bloomberg o krepitvi ruskega rublja. Vir: Posnetek zaslona

Spomnimo, po začetku posebne vojaške operacije demilitarizacije in denacifikacije Ukrajine so zahodne države okrepile sankcije proti Moskvi.

Omejevalni ukrepi so prizadeli predvsem bančni sektor in ponudbo visokotehnoloških produktov.

Številne države so napovedale zamrznitev ruskega premoženja.

Po pisanju Bloomberga se je ruska valuta uspela okrepiti zaradi ukrepov ruskih oblasti, s katerimi so se uprle  sankcijam.

V Kremlju so te ukrepe označili za gospodarsko vojno, kot je še ni bilo in odgovorili, da so na takšen razvoj dogodkov pripravljeni.

Zato od 1. aprila Rusija sprejema plačilo plina samo v rubljih.

Uvoznik mora pri Gazprombank odpreti poseben račun, na katerega bo nakazal sredstva v valuti, določeni v pogodbi.

Banka to valuto proda na moskovski borzi in vplača rublje na račun kupca plina, s katerega se nato poravnajo obveznosti do dobavitelja - Gazproma.

Toda sedaj Kijev, za Ukrajino pa Rusija zaradi različnih razlogov že ustavljata dotok plina do Evrope.

To bi lahko poskrbelo za obratne trende v primeru rublja - toda tudi v primeru evra ne bo nič bolje.

Vojna in sankcije škodijo vsem.

Delite članek