REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tragikomedija: deset držav EU kupuje ruski plin za rublje, da bi ostale lahko trdile, da ga ne kupujejo za rublje!

Tragikomedija: deset držav EU kupuje ruski plin za rublje, da bi ostale lahko trdile, da ga ne kupujejo za rublje!Vladimir Putin in za države Evropske unije vse dražji plin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropska unija se je na omejevalne ukrepe Rusije odzvala z nekaj ukrepi, ki mejijo na tragikomedijo.

Ne bodo sicer privedli do takojšnjega prekinjanja dobav plina iz Rusije, pač pa do postopnega zmanjševanja količin plina in naraščanja cen, ki bo udarilo po žepu državljane EU.

Rusija pa bo ves čas prodajala Evropski uniji čedalje manj plina - po vedno večji ceni, predvsem za potrošnike.

Tudi v primeru, da bo EU uspelo del plina zagotoviti iz drugih virov (ZDA, Alžirija, Katar) bo cena tega utekočinjenega plina, ki potrebuje drag prevoz z ladjami bistveno višja.

Tudi v primeru, da bo EU uspelo del plina zagotoviti iz drugih virov (ZDA, Alžirija, Katar) bo cena tega plina bistveno višja.

Evropska komisija je namreč sporočila, da bo začasno povečala nakupe plina iz Ruske federacije prek držav, ki so pripravljene plačati v rubljih, da bi nadomestile prekinitev oskrbe Poljske in Bolgarije, je povedal vir ruske tiskovne agencije TASS.

Po ruskih navedbah je deset podjetij že odprlo račune v rubljih v Gazprombanki, štiri pa so na ta način že plačale plin.

Rusija pa trdi, da je EU odgovorna za kršitev pogodb in blokado, ki je de facto kraja njenih deviznih sredstev na računih tujih bank.

Nemško zunanje ministrstvo je že sporočilo: »Odločili smo se, da bodo nemški uvozniki nakazali evre na račun pri Gazprombank, nato pa je Gazprombank odgovorna za njihovo menjavo v rublje. To pomeni, da mi, naša podjetja, plačujemo v evrih. Za nas je to pomembno točka, v njej vidimo spoštovanje naših obveznosti iz pogodb.«

»Danes je potekal nujni sestanek koordinacijske skupine za plin glede na razmere na Poljskem in v Bolgariji. Sprejeta je bila začasna odločitev o občutnem povečanju nakupa plina iz Rusije po preostalih kanalih, kar bo Poljski in Bolgariji omogočilo nakup dodatnih količin plina na evropskem trgu. EU z vsemi partnerji sodeluje tudi pri zagotavljanju povečanja oskrbe s plinom, predvsem utekočinjenega zemeljskega plina (LNG),« je navedel vir ruskega TASS-a.

S to potezo naj bi nadomestili pomanjkanje oskrbe Poljski in Bolgariji, potem ko je ruski energetski velikan Gazprom sporočil, da ne bo več dobavljal plina obema državama zaradi njunega zavračanja spoštovanja novega plačilnega mehanizma za plin v rubljih.

Draga dobava ameriškega, utekočinjenega plina. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prejšnji mesec je Rusija zahtevala, da kupci iz »neprijaznih« oziroma »sovražnih« držav Evropske unije odprejo rubeljske račune v ruski banki za prenos plačil.

Bloomberg je pred tem v sredo poročal, da je najmanj 10 evropskih podjetij odprlo račune za plačilo ruskega plina v rubljih, štiri pa so že izvedla plačila v skladu z novimi zahtevami Moskve.

Ukrep zajema samo »sovražne« države, ki so proti Moskvi uvedle sankcije zaradi ruske vojaške operacije v Ukrajini.

Vir je navedel, da po ocenah Bruslja Poljska in Bolgarija v bližnji prihodnosti verjetno ne bosta čutili pomanjkanja plina in bosta imeli tehnično zmožnost prejemati plin iz cevovodov z evropskega trga.

Bruselj sicer v prekinitvi dobave Varšavi in ​​Sofiji na podlagi njune zavrnitve plačila v rubljih vidi »kršitev dolgoročnih pogodb s temi državama s strani Rusije.«

Rusija pa trdi, da je EU odgovornaa za kršitev pogodb in blokado, ki je de facto kraja njenih deviznih sredstev na računih tujih bank.

Bloomberg je pred tem v sredo poročal, da je najmanj 10 evropskih podjetij odprlo račune za plačilo ruskega plina v rubljih, štiri pa so že izvedla plačila v skladu z novimi zahtevami Moskve.

Rusija verjetno ne bo ustavila oskrbe drugim državam do druge polovice maja, ko bodo zapadla naslednja plačila.

Katar - smeri plinovodov
Tudi zaradi tega plinovoda so ZDA vzpodbujale vojne na Bližnjem vzhodu. Ker so hoteli imeti Sirijo pod svojim nadzorom in niso želeli plinovoda, ki ga podpira Rusija, so pomagali k razplamtevanju vojn. Danes pa je tudi EU brez pametnih alternativ... Vir: Posnetek zaslona

Italijanska energetska družba Eni se tako že pripravlja na odprtje rubeljskih računov v ruski banki Gazprombank, poroča Bloomberg s sklicevanjem na vire.

Cene plina so zaradi tega poskočile za več kot 20 odstotkov, potem ko je Rusija ustavila dobavo plina na Poljsko in v Bolgarijo.

Majske terminske pogodbe na nizozemskem trgovskem središču TTF so se po podatkih londonske borze ICE v sredo zjutraj povzpele na 1.374 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov ali skoraj 125 dolarjev na megavatno uro v gospodinjstvih.

Tako bodo na prvi pogled te države kupovale »evropski plin«, ki pa je v resnici še vedno ruski!

Ruski državni energetski velikan in velik izvoznik plina Gazprom je pred tem v sredo sporočil, da je popolnoma ustavil dotok plina v Bolgarijo in Poljsko, potem ko državi nista plačali aprilske dobave v ruski valuti.

Po navedbah Gazproma bo prekinitev ostala v veljavi, dokler plačilo ne bo prejeto v rubljih.

Večina držav EU je sicer zavrnila sprejetje pogojev, kar je povzročilo zaskrbljenost, da bo ruska dobava ustavljena od 20. aprila, ko so zapadla pogodbena plačila.

To se je nato zgodilo v primeru omenjenih dveh držav.

Med državami članicami EU sta se doslej le Avstrija in Madžarska strinjali, da bosta ruski plin plačevali v rubljih.

Ladja za prevoz plina - LNG
Ladja za prevoz pregrešno dragega ameriškega plina - LNG. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vendar to znova pomeni, da same članice EU ravnajo neenotno – ene kupujejo plin za rublje, nato pa ga »(pre)prodajajo« naprej drugim državam Evropske unije, ki bodo ostale brez dobav.

Tako bodo na prvi pogled te države kupovale »evropski plin«, ki pa je v resnici še vedno ruski!

Toda Rusija je ob tem opozarjala, da bo količine plina prodajala po veljavnih pogodbah.

To pa že napoveduje naslednje poglavje drame – države, ki kupujejo plin za rublje bodo nenadoma želele povečati količine kupljenega plina (ker bodo kupovale še za preprodajo drugim, bolj »načelnim« državam EU, ki nočejo imeti opravka z rublji).

Rusija se bo lahko odločila da jim količine poveča, s tem pa bo dosegla propagandno zmago, saj bo lahko trdila, da nekatere članice EU kupujejo še več plina kot pred vojno. Če bo pa vztrajala, da ne bo poslala več plina, kot je dolžna bo na evropskem trgu nastalo pomanjkanje plina, ki ga bo težko nadomestiti.

Rusija se bo lahko odločila da jim količine poveča, s tem pa bo dosegla propagandno zmago, saj bo lahko trdila, da nekatere članice EU kupujejo še več plina kot pred vojno!

Če bo pa vztrajala, da ne bo poslala več plina, kot je po pogodbah dolžna, pa bo na evropskem trgu nastalo pomanjkanje plina, ki ga bo težko nadomestiti.

Naslednje države, ki bi lahko bile na udaru so Hrvaška, Danska, Nizozemska in Francija.

To pa bo dodatno vplivalo na višanje cen plina.

Kako bo glede kupovanja v rubljih ravnala Slovenija smo že včeraj vprašali vlado Janeza Janše in predsednika Gibanja Svoboda, vendar doslej še nismo dobili odgovora.

In zakaj je vse to potrebno?

Ne pozabimo - zaradi vojne v Ukrajini, ki jo je zrežiral Washington.

Delite članek