REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sedaj se začenja zares: Gazprom v celoti ustavil dotok plina preko plinovoda Jamal!

Sedaj se začenja zares: Gazprom v celoti ustavil dotok plina preko plinovoda Jamal!Ustavljen plin... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da ne more več izvažati plina po plinovodu Jamal-Europe prek Poljske.

Razlog je v tem, da je vlada v Moskvi prepovedala poslovanje z lastnikom trase poljskega plinovoda.

Povedano drugače - ne le, da je Gazprom zaradi neplačevanja v rubljih ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, kar je že znano, sedaj bodo brez ruskega plina ostale še druge države Evrope oziroma Evropske unije.

Istočasno pa je Kijev samovoljno, domnevno zaradi »višje sile« oziroma prisotnosti »ruskih okupatorjev« ustavil dobave plina preko enega od plinovodov, ki potekajo preko ukrajinskega ozemlja, kar je dotok plina v EU že zmanjšal za 25 - 30 odstotkov.

In zakaj je prišlo do ustavitve dotoka plina preko Poljske?

»Uveljavljena je prepoved transakcij in plačil subjektom, ki so pod sankcijami. Za Gazprom to pomeni prepoved uporabe plinovoda v lasti EuroPol GAZ za transport ruskega plina preko Poljske,« so sporočili iz ruske družbe.

»V skladu z Odlokom predsednika Ruske federacije št. 252 z dne 3. maja 2022 in Uredbe Vlade RS št. 851 z dne 11. maja 2022 so bile sprejete sankcije proti številnim tujim podjetjem.

Da bodo to problemi tudi za Slovenijo kaže informacija, da je avstrijski kancler zagrozil z nacionalizacijo podzemeljskega skladišča Gazproma na Dunaju, če ne bo napolnjen z ruskim plinom.

Med njimi je EuroPol GAZ, ki ima v lasti poljski del plinovoda Jamal-Europe. Uvedena je bila prepoved transakcij in plačil v korist oseb, ki so pod sankcijami, zlasti za Gazprom, kar pomeni prepoved uporabe plinovoda v lasti EuroPol GAZ za transport ruskega plina preko Poljske,« je zapisano v sporočilu na Telegram kanalu ruske tiskovne agencije RIA.

Rusija je namreč v sredo zvečer uvedla sankcije proti Gazpromovim podružnicam v »sovražnih državah«, vključno z Gazpromovim podjetjem za trgovino, skladiščenje in prenos energije, ki ga je Nemčija aprila nacionalizirala, da bi zagotovila oskrbo s plinom.

Moskva se je tako odzvala na kaznovalne ukrepe, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi »posebne vojaške operacije« v Ukrajini.

»Sankcionirana podjetja ne morejo sodelovati pri dobavah ruskega plina in z njimi ne smemo poslovati,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz služi denar s tranzitom ruskega plina in je v skupni lasti poljskega plinskega podjetja PGNiG in ruskega Gazproma.

Putin se podpisuje na plinovod
Nekoč: Vladimir Putin se podpisuje na plinovod. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija je pred tem aprila že prekinila dobavo plina Poljski, saj je Varšava zavrnila nov mehanizem plačevanja plina v rubljih, vendar so poljski kupci še naprej dobivali ruski plin z uporabo povratnega plinskega toka v plinovodu Jamal, iz Nemčije proti vzhodu celine.

Pred objavo Gazproma so cene plina na nizozemski borzi TTF v četrtek zjutraj poskočile za okoli 20 odstotkov.

Po napovedi strokovnjakov bi lahko bile cene plina do zime v Evropi tudi 3500 dolarjev za tisoč kubičnih metrov plina...

Ali celo več.

Da bo enormna podražitev plina problem tudi za Slovenijo kaže informacija, da je avstrijski kancler zagrozil z nacionalizacijo podzemeljskega skladišča Gazproma na Dunaju, če ne bo napoolnjen z ruskim plinom.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je to izjavil v intervjuju za časnik Kronen Zeitung.

Ni pa jasno - s čem ga bodo nato napolnili?

Delite članek