REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemci odkrili preprost način, kako preživeti brez ruskega plina! Ga bo izbrala tudi Slovenija, če zavrne plačilo v rubljih?

Nemci odkrili preprost način, kako preživeti brez ruskega plina! Ga bo izbrala tudi Slovenija, če zavrne plačilo v rubljih?Putin se podpisuje na plinovod. Nekoč. Danes taisti plinovod zapira... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dobava plina iz Rusije na Poljsko in v Bolgarijo je bila prekinjena, ker sta zavrnili plačilo v rubljih.

Kakšne pa so možnosti Evropske unije in Slovenije za preživetje brez ruskega plina?

Ruski energetski velikan Gazprom je namreč v sredo ustavil dobavo plina Bolgariji in Poljski po plinovodu Yamal-Evropa, ker nista izpolnjevali obveznosti plačila v rubljih.

Ruski energetski velikan Gazprom je v sredo ustavil dobavo plina Bolgariji in Poljski po plinovodu Yamal-Evropa, ker nista izpolnjevali obveznosti plačila v rubljih.

To je prva motnja v oskrbi, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin od 1. aprila zahteval, da »neprijazne/sovražne države« plačajo zemeljski plin v ruski valuti ali tvegajo, da bo oskrba s plinom prekinjena.

Poglejmo, kako to vidijo ruski mediji oziroma RT.

Kako bodo države EU pokrivale pomanjkanje ponudbe?

Evropska unija naj bi načrtovala znatno povečanje nakupov ruskega plina prek držav, ki so pripravljene plačati v rubljih, da bi nadomestile pomanjkanje dobave Poljski in Bolgariji.

Tako imenovani mehanizem »povratnega toka« bi lahko državama omogočil, da kratkoročno povečata uvoz iz svojih sosed.

Uvoz utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) bi lahko bil še ena možnost, vendar obstaja omejitev, koliko lahko dobavitelji UZP proizvedejo in prevažajo.

Poleg tega je svetovna zmogljivost utekočinjanja skoraj v celoti izkoriščena, pravijo strokovnjaki.

Nekatere države EU nimajo druge možnosti, saj nimajo obal in zato ne morejo prejemati utekočinjenega plina po morju. Po mnenju strokovnjakov te možnosti ne bodo mogle pomagati članicam EU, da bi nadomestile manjkajoče dobave iz Rusije.

Plinovod
Plinovod. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kakšno je stališče Gazproma?

Ruski energetski gigant je jasno povedal, da bo prekinitev dobave plina, dokler plačila ne bodo izvedena v rubljih.

Ruski energetski gigant je jasno povedal, da bo prekinitev dobave plina, dokler plačila ne bodo izvedena v rubljih.

Gazprom je tako Poljsko kot Bolgarijo, ki sta tranzitni državi, posvaril pred kakršnim koli »nepooblaščenim odvzemom« zalog plina, ki teče preko njihovih ozemelj.

V nasprotnem primeru se bodo zaloge za tranzit »zmanjšale za to količino« - kar pomeni, da bodo kraje plina morale te države reševati s tistimi, ki so jim plin – ukradle.

Nad to nevarnostjo so zlasti zaskrbljeni v Srbiji, ki dobiva plin preko Bolgarije.

Bolgarija sicer zatrjuje, da si ne bo sposojala srbskega plina.

Toda v Srbiji menijo, da je nevarno že to, da se o tem sploh govori in razmišlja.

Kako se je odzvala EU?

Ruski operater pa pravi 'ni problema, tovariši' - in zapre ventil...

Evropska komisija je rusko podjetje obtožila kršitve pogodbe, odločitev o ustavitvi dobave pa je opisala kot poskus izsiljevanja.

Bruselj je dejal, da usklajuje odziv med državami članicami EU.

Ker mnogi ne razumejo, kaj to pomeni, je vse pojasneno v spodnjem tvitu.

Češka republika pravi, da ne bo plačevala za plin v ruskih rubljih.

Ruski operater pa pravi 'ni problema, tovariši' - in zapre ventil...

Kaj pomeni prekinitev za Poljsko in Bolgarijo?

Obe državi sta močno odvisni od ruskega zemeljskega plina. Dobave iz Gazproma pokrivajo približno 50 odstotkov poljske in 90 odstotkov bolgarske porabe.

Po podatkih Zvezne carinske službe Rusije se je dobava plina Poljski v letu 2021 povečala za 9,4 odstotka na 10,58 milijarde kubičnih metrov.

Dobave v Bolgarijo so se podvojile na 3,15 milijarde kubičnih metrov.

Poljski uradniki pravijo, da ima država zadostne zaloge plina in da v poljskih domovih ne bo primanjkovalo plina, saj je bilo skladišče plina 76-odstotno polno.

Putin: »Če takšna plačila ne bodo izvedena, bomo to šteli za neizpolnitev kupcev z vsemi posledicami. Nihče nam ne prodaja ničesar zastonj, prav tako ne bomo delali v dobrodelne namene – torej bodo obstoječe pogodbe ustavljene.«

Bolgarska vlada je tudi dejala, da domače omejitve porabe ne bo, in poudarila, da je dobava kupcem zagotovljena vsaj še en mesec.

Obe državi poskušata tudi povečati uvoz utekočninjenega zemeljskega plina (UZP).

Ali je mogoče obnoviti ustavljeni uvoz?

Gazprom je dejal, da se bo dobava nadaljevala, ko bodo izvedena plačila v ruski valuti.

Nov plačilni mehanizem kupcem omogoča plačilo v izbrani valuti, vendar morajo odpreti rubeljski račun v ruski Gazprombank, da se plačila lahko pretvorijo v rublje in tako res dosežejo ruske ponudnike plina.

Katere evropske države so najbolj odvisne od ruskega plina?

Motorji celotnega gospodarstva EU – Nemčija, Italija in Francija – so največji uvozniki ruskega plina v EU.

Nemčija približno polovico plina uvozi iz Rusije, Francija pa po zadnjih podatkih Statista dobi petino svoje dobave.

Med glavnimi porabniki je tudi Italija, ki se zanaša na Rusijo za 46 % uvoženega plina.

Nekatere manjše evropske države, kot so Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Moldavija, se zanašajo izključno na rusko energijo.

Finska in Latvija dobivata 90 odstotkov oskrbe s plinom iz Rusije, Srbija pa 89 odstotkov.

Je kdo pripravljen plačati plin z rublji?

Kljub veliki odvisnosti od ruske energije so nekateri kupci iz Evropske unije zavrnili plačilne pogoje Kremlja.

Vendar druge države, kot sta na primer Avstrija in Madžarska, pravijo, da so sprejele nov mehanizem in so ga pripravljene upoštevati.

Naslednja plačilna obveznost Madžarske za ruski plin zapade sredi maja, država pa bo svoje plačilo v evrih nakazala Gazprombank, kjer bo znesek preračunan v rublje, je dejal zunanji minister države.

Medtem je Bloomberg v sredo ob sklicevanju na vire blizu ruskega plinskega giganta poročal, da je deset evropskih podjetij že odprlo rubeljske račune pri Gazprombank.

Štirje evropski kupci plina so dobavo plačali v ruski valuti, so povedali viri.

Utekočinjen plin
Utekočinjen plin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kaj se zgodi, če zavrnejo plačila v rubljih?

Deset evropskih podjetij je že odprlo rubeljske račune pri Gazprombank. Štirje evropski kupci plina pa so dobavo plačali v ruski valuti, so povedali viri.

Predsednik Putin je jasno zahteval, da lahko kupci iz »neprijaznih« držav plačujejo plin v rubljih ali jim ga odklopijo, in sicer od datuma zapadlosti plačil za april.

»Če takšna plačila ne bodo izvedena, bomo to šteli za neizpolnitev kupcev z vsemi posledicami. Nihče nam ne prodaja ničesar zastonj, prav tako ne bomo delali v dobrodelne namene – torej bodo obstoječe pogodbe ustavljene,« je dejal prejšnji mesec.

Ali lahko Evropa nadomesti ruski plin?

To ni lahka naloga, pravijo ekonomisti in ugotavljajo, da bi to zahtevalo velike spremembe. Evropska unija se zanaša na ruski zemeljski plin za ogrevanje domov, kuhanje v gospodinjstvih in proizvodnjo električne energije v večini od 27 držav članic bloka.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi odvajanje Evrope od poceni in bogatega ruskega plina bila veliko bolj moteča možnost.

Nekateri uradniki EU so priznali, da bi bil nenaden prehod z ruske energije težak, kar bo povzročilo recesijo in inflacijo v evropskem gospodarstvu.

V resnici pa je situacija še hujša.

Kot je zapisal Spiegel, se lahko EU brez težav pripravi na zimo in si napolni skladišča. Zelo enostavno.

A le pod enim pogojem.

Mora samo v celoti ustaviti - industrijo...

Skratka, preživeti se da - toda s pomanjkanjem, visokimi cenami, recesijo in brezposelnostjo.

In po prekinitvi dobav Poljski in Bolgariji je jasno, da bo po 20.maju tudi Slovenija ostala brez svojih količin plina, če ne bo plačala v rubljih.

Po prekinitvi dobav Poljski in Bolgariji je jasno, da bo po 20. maju tudi Slovenija ostala brez svojih količin plina, če ne bo plačala v rubljih.

V tem primeru bo pač morala kupovati plin od drugih, na primer od Avstrije -, ki ga že plačuje v rubljih. Rusija bo vsekakor dobila svoja plačila tako, kot želi.

Če bo Slovenija kupovala plin preko posrednikov pa je to povsem stvar Slovenije.

V resnici bo Slovenija tako še vedno kupovala ruski plin, ki bo na koncu plačan z rublji...

Lahko samo upamo, da bo Golobova vlada bolj pragmatična, kot je bila Janševa.

Predvsem pa je neresna trditev, da Rusija izsiljuje Evropo z zahtevo po plačilu v rubljih.

EU je namreč skupaj z ZDA Rusiji odvzela 300 milijard dolarjev za že porabljen plin, ob tem pa ji je zasegla še zasebno lastnino njenih državljanov, prepovedala nastope njenih atletov in podobno.

To za te države ni izsiljevanje, pač pa nekaj normalnega, če pa Rusija zahteva plačilo tako, da ji ga ne bo mogoče odvzeti, pa to EU interpretira kot izsiljevanje. To so res dvojna merila.

Vse to pa zaradi vojne, ki so jo zakuhale ZDA, ki bodo od te vojne tudi največ profitirale - najprej s prodajo svojega dragega utekočinjenega plina Evropi...

Delite članek