REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova nevarnost: kibernetski napadi na samovozeče avtomobile, ki lahko povzročijo množične nesreče

Nova nevarnost: kibernetski napadi na samovozeče avtomobile, ki lahko povzročijo množične nesrečeKibernetski napadi na avtomobile

Samovozeči avtomobili so že tukaj, kmalu pa bodo na cestah nekaj povsem vsakdanjega. Vse raziskave pa kažejo, da naj bi pomembno zmanjšali število avtomobilskih nesreč, odpravili človeške napake, privarčevali ogromno denarja in naš svet naredili za varnejšega in lepšega.

Toda sedaj strokovnjaki opozarjajo na še eno slabo plat teh samovozečih in med seboj povezanih avtomobilov – možnost, da postanejo žrtve kibernetskih napadov.

Organizacije za zaščito potrošnikov v ZDA namreč, kot poroča USA Today, opozarjajo tudi na to možnost.

Povezani avtomobili bi lahko v prihodnje privedli do napadov, ki bi privedli do številnih žrtev, kar bi bilo primerljivo z napadi 11. septembra.

Po njihovi oceni bi povezani avtomobili lahko v prihodnje privedli do napadov, ki bi privedli do številnih žrtev, kar bi bilo primerljivo z napadi 11. septembra leta 2001.

Kalifornijski zaščitnik potrošnikov (Consumer Watchdog) je namreč izdal 49-strani dolgo poročilo, v katerem z mračnimi barvami opisuje prihodnje nevarnosti in poziva izdelovalce vozil, da v vsa vozila vgradijo tudi poceni (»50-centna«) varnostna oziroma »ubijalska stikala«, ki bodo vozilom in voznikom omogočila, da se v primeru nevarnosti takoj »odklopijo« z interneta in voznikom dala možnost, da znova sami in brez vpletanja nevarne tehnologije prevzamejo nadzor nad svojimi vozili.

Tesla model 3

Poročilo navaja tudi primere »daljinskega hekanja vozil«, na primer Jeepa Cherokeeja leta 2015 ob avtocesti blizu St. Louis-a.

»Milijoni avtomobilov, povezanih v splet, ki uporabljajo isto programsko opremo odpirajo možnost, da lahko ena sama varnostna luknja istočasno vpliva na varnost milijonov avtomobilov.

Heker s samo omejenimi možnostmi bi lahko sprožil množičen napad na avtomobilsko infrastrukturo in potencialno povzročil veliko število žrtev ter prekinil našo najbolj kritično obliko transporta,« opozarja poročilo.

Do leta 2022 bo dve tretjini avtomobilov na ameriških cestah imelo 'OnLine' povezave varnostnih sistemov avtomobilov, kar jih bo izpostavilo nevarnosti hekerskih napadov.

Pri tem navajajo, da bo do leta 2022 nič manj kot dve tretjini avtomobilov na ameriških cestah imelo »OnLine« povezave varnostnih sistemov avtomobilov, kar jih bo »izpostavilo nevarnosti hekerskih napadov.«

Pri tem oddaljeno nadgrajevanje programske opreme v avtomobilih kar »preko zraka« sicer omogoča popravljanje varnostnih napak, toda hkrati omogoča tudi vdore v avtomobilsko opremo.

Poročilo poudarja, da so nekateri proizvajalci avtomobilov, na primer Tesla, Daimler, Ford, General Motors in BMW nevarnosti zaradi kibernetskih napadov na avtomobile že razkrili svojim investitorjem. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek