REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Visok nemški diplomat: »Človeštvo je v nevarnosti zaradi nove svetovne vojne!«

Visok nemški diplomat: »Človeštvo je v nevarnosti zaradi nove svetovne vojne!«Šef Münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger opozarja na nevarnost še ene velike vojne. Vir: Screenshot ARD TV
Trenutne razmere v svetu so zelo nevarne, ker vlada popolno pomanjkanje zaupanja, saj se je nadzor nad orožjem izmaknil nadzoru.

Voditelj Münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger opozarja na nevarnosti še ene velike vojne in kot razlago za svoje svarilo navaja, da je, kot pravi, »povsod po svetu nek voditelj, ki si je umislil, da lahko sam doseže lastne cilje.«

Wolfgang Ischinger poudarja, da so razmere v svetu izredno nevarne zaradi akutnega pomanjkanja zaupanja, ob tem je tudi nadzor nad orožjem izmaknil nadzoru ...

Wolfgang Ischinger je v programu WeltSpiegel nemške javne televizije ARD dejal, da mora vsak, ki želi zaščititi podnebje pred usodnimi spremembami le-tega, poskrbeti tudi za to, da ne bo novih - vojn.

Hkrati poudarja, da so trenutne razmere v svetu zelo nevarne, ker vlada popolno pomanjkanje zaupanja, saj se je nadzor nad orožjem izmaknil nadzoru.

Po njegovem mnenju je Varnostni svet OZN prepogosto blokiran, druge institucije pa ne delujejo dovolj dobro, saj povsod po svetu »nek veljak misli, da lahko sam doseže sebi zastavljene cilje.«

Po njegovi oceni ta težava zelo vpliva tudi na Nato.

»Pravzaprav je prihodnost Zahoda ogrožena. Mar sploh še obstaja Zahod?« je s kančkom grenkobe vprašal občinstvo Ischinger.

Kitajska armada. Vir: Screenshot

Zadnje snidenje voditeljev Nata na vrhu v Londonu pa je ocenil kot zgolj simbolično dejanje ob praznovanju njegove 70. obletnice.

»Velikih odločitev ni za pričakovati, vendar bodo mnogi strokovnjaki opozorili na trenutno (nezadovoljivo) stanje vojaškega zavezništva,« je poudaril Ischinger.

Opozoril je tudi, da bi se vodilni v Natu morali ukvarjati z iskanjem odgovora na vprašanje, ali se cilji in metode sčasoma spreminjajo?

»Dejstvo je, da Nato sploh ni 'umerjen' za spopad s Kitajsko, torej je vse do današnjega dne osredotočen le na Rusijo. Vendar se je pogled na Kitajsko medtem močno spremenil. Medtem ko so v Nemčiji še pred nekaj leti videli v Kitajski le odličen trg za izvoz, je danes položaj nekoliko spremenjen. Kitajska je v tem času postala globalen politični igralec,« opozarja Ischinger.

Delite članek