REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija kljubuje ZDA in NATO: »Seveda smo kupili ruske S-400 zato, da bi jih uporabljali!«

Turčija kljubuje ZDA in NATO: »Seveda smo kupili ruske S-400 zato, da bi jih uporabljali!«Raketni sistem S-400 je že prispel v Turčijo z ruskim transportnim letalom. Na sliki je videti raztovor delov sistema S-400 na letališču Murted blizu Ankare ... Vir: Twitter

Turčija je od Rusije kupila raketni obrambni sistem S-400 zato, da bi ga uporabljala, ne pa, da bi ga »pustila ob strani«, je včeraj opozoril vodja turške direkcije za obrambno industrijo.

»Ni logično, da bi katera koli država kupila takšne sisteme, le zato da bi jih pustila samevati ob strani,« je v pogovoru za CNN dejal Ismail Demir in dodal, da bodo turški in ameriški uradniki delali na reševanju te težave.

S-400. Vir: Rusko obrambno ministrstvo

Znano je namreč, da se je Washington na vse kriplje uprl nameri Turčije, članice zveze NATO, da se zaradi nakupov najsodobnejše oborožitve obrne na Ruse, namesto na zaveznike - Američane.

Ob najnovejših pritiskih ZDA vztrajajo, da naj Turčija, če je že kupila ruske rakete, le-te pusti v skladiščih in jih ne da v aktivno uporabo.

Turškim voditeljem pa se zdi ta zahteva absurdna.

Tudi vsi dosedanji pritiski ZDA na Turčijo niso bili uspešni. Niso pomagala niti izsiljevanja - Bela hiša je namreč julija odpovedala sodelovanje Turčije v programu lovskih letal F-35.

Washington je takrat sporočil, da prekinja sodelovanje s Turčijo v programu najsodobnejših lovskih letal F-35, ker Ankara vztraja pri nakupu in integraciji ruskega sistema zračne obrambe S-400.

ZDA so ta korak sicer že dlje časa napovedovale in med drugim že ustavile urjenje turških pilotov.

Ob tem je Turčija tudi že proizvajala nekaj sestavin za nevidnega ameriškega lovca F-35, zato je prekinitev sodelovanja pomenila, da bodo morale ZDA najti nove dobavitelje.

»F-35 ne more obstajati skupaj z rusko platformo zbiranja obveščevalnih podatkov o naših naprednih vojaških zmogljivostih,« je vztrajala Bela hiša.

Ankara pa je v odzivu ocenila, da gre za veliko napako administracije Donalda Trumpa in - vztrajala pri svoji nameri ter opravila nakup ruskih raket.

Zato je sedaj Ismail Demir poudaril, da rusko osebje ne bo prišlo v Turčijo, da bi upravljalo sisteme S-400.

Če pa ZDA ne bodo omogočile Turčiji, da dobi nevidne lovce F-35, se bo turški predsednik Erdogan dogovoril z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom za nakup ruskih Su-35, so prejšnji teden sporočili iz Ankare.

Predsednika Recep Tayyip Erdogan in Donald Trump sta se zato v sredo v Washingtonu pogovarjala, kako bi presegla vse večje razlike med zavezniki v Natu glede turškega nakupa ruskega orožja, pa tudi o politiki do Sirije.

In dokler se dva voditelja pregovarjata, so bili deli raketnega sistema S-400 avgusta letos že raztovorjeni z ruskega transportnega letala na letališču Murted blizu Ankare …

Drugi del pošiljke bo prišel v državo kmalu, čeprav ZDA še naprej pritiskajo na Turčijo, da naj raketnega sistema ne sprejme in ne da v aktivno uporabo.

Delite članek