REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Umetna inteligenca odkrila dva nova izuma, sedaj čaka na priznanje patentov

Umetna inteligenca odkrila dva nova izuma, sedaj čaka na priznanje patentovRoboti

Umetna inteligenca je pravkar naredila nov korak naprej – dosegla je dve novi, inventivni rešitvi, zaradi katerih je upravičena do patenta.

Težava je le ena. Človeški zakoni za sedaj ne poznajo možnosti, po kateri bi lahko bil nosilec patenta nekdo, ki ni – človek.

Človeški zakoni za sedaj ne poznajo možnosti, po kateri bi lahko bil nosilec patenta nekdo, ki ni – človek.

V tem primeru pa se je zgodilo prav to, tako je prepričana skupina znanstvenikov, ki je v imenu svojega programa umetne inteligence (AI) tudi podala zahtevo za priznanje patenta.

Sistem se imenuje DABUS in predstavlja vrh »kreativnih« programov umetne inteligence danes. DABUS je iznašel nov proizvod - poseben kontejner za hrano, ki ga bodo lahko hitro prijemali roboti, ter posebno varnostno luč.

Zaradi teh dveh novih proizvodov je oblikovalec programa, Stephen Thaler ocenil, da je to čas, ko bi bilo umetno inteligenco primerno nagraditi s priznanjem patentov.

Robot-človek

Toda, na veliko žalost inteligentnega stroja zakoni v ZDA ne omogočajo nečloveškim vlagateljem vlaganje zahtev za priznanje patenta.

Zato se je Thaler povezal s parom profesorjev prava Univerze Surrey in vložil patente v imenu DABUS-a. Pri tem pa upa, da bo s tem uspel spremeniti zakone, ki uravnavajo patentne pravice v ZDA, Evropi in Veliki Britaniji.

DABUS izvaja obnašanje, ki je tradicionalno opredeljeno kot mentalni del izumiteljskega procesa.

DABUS ni programiran zato, da bi reševal konkretne probleme, pač pa se ukvarja z različnim »hrupnimi« signali, ki jih vključuje v svoje nevralne mreže, da bi nato generiral nove »ideje.«

S tem izvaja obnašanje, »ki je tradicionalno opredeljeno kot mentalni del izumiteljskega procesa.«

Pred tem je DABUS že bil sposoben izdelati »surealistična« umetniška dela.

Sedaj morajo tudi pravniki razmisliti, kako to novo sposobnost strojev umestiti v človeško družbo.

In če ne bodo hitro rešili tega problema – ga bodo morda stroji rešili namesto nas.

Delite članek