REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov tvit kompromitiral ameriški vohunski satelit

Trumpov tvit kompromitiral ameriški vohunski satelitDonald Trump, slika iranskega izstrelišča in ameriški satelit

Ameriški predsednik Donald Trump je na spletnem družbenem omrežju Twitter objavil sliko posledic eksplozije iranske rakete, ki naj bi v vesolje ponesla telekomunikacijski satelit Nahid 1.

Ob tem je zapisal, da ZDA z zadevo niso imele nič.

Toda s tem je nasprotnikom ZDA izdal precej zelo pomembnih podatkov.

Izračuni so pokazali, da je fotografijo skoraj zagotovo posnel ameriški vohunski satelit USA 244, ki služi za 'optično izvidništvo.'

Trump je novinarjem zatrdil, da ima dovoljenje za objavo fotografije. Natančnejša analiza slike in »odbleska« na njej pa je pokazala, da gre najverjetneje za posnetek, narejen s telefonom pred tem natisnjene fotografije.

Fotografije, ki so jo obveščevalci najverjetneje pripravili za Trumpa.

Strokovnjaki so takoj opozorili na majhen, počrnjen del Trumpove fotografije v kotu levo zgoraj – kar kaže, da so predsednik ali pa njegovi možje počrnili del, na katerem je običajno označena stopnja zaupnosti informacije.

Slika uničene rakete v Iranu - Trump in dron

Kljub temu, da je Trump s fotografije najverjetneje sam snel oznako zaupnosti, pa strokovnjaki v tem vidijo problem.

Fotografija namreč jasno kaže, kaj lahko Američani vidijo znotraj Irana in s tem verjetno razkrivajo tudi sredstvo, s katerega je bilo posneto.

Analitiki so najprej menili, da je posnetek narejen z dronom, tako natančen je bil.

V Evropi so menda pri Airbusu delali poskuse z letalniki, ki letijo na samem robu vesolja in so tako praktično izven zračnega prostora držav, toda doslej ni bilo znano, da bi to tehnologijo uporabljali v ZDA.

Astronom Cees Bassa je medtem ugotovil, da je bil ameriški satelit kar 382 kilometrov nad zemljo, ko je posnel fotografijo.

Toda sedaj se je pokazalo, da posnetek izvira od drugod.

Astronom Marco Langbroek je na osnovi kota, pod katerim je bila fotografija posneta in časa posnetka (9.44 A.M. UTC) hitro ugotovil, kdo bi lahko naredil takšen posnetek.

Izračuni so pokazali, da je najverjetnejši osumljenec satelit USA 244, ki služi za »optično izvidništvo.«

Astronom Cees Bassa je medtem ugotovil, da je bil ameriški satelit kar 382 kilometrov nad Zemljo, ko je posnel fotografijo.

Satelit je sicer opremljen z 2,4 metra širokim ogledalom, ki je podobno Hubblovemu teleskopu in je sposobno proizvesti »najbolj ostre posnetke površine Zemlje.«

Pri tem v ZDA kometrcialnim satelitom ni dovoljeno slikati z več kot 25-centimetersko resolucijo. Slika, ki jo je tvitnil Trump pa je bila slikana v 10-centimetrski resoluciji ali še nižji, kot je opozoril Brian Weeden iz organizacije Secure World Foundation.

Vohunski satelit

»To bo imelo globalne posledice. To kaže na popolno neprevidnost glede vsega tega. Tako nepremišljeno," je ocenil Joshua Pollack za Forbes.

Vendar Donald Trump, kot je videti, ne razume povsem dobro, kaj je storil z objavo tega posnetka.

In trmasto vztraja, da je »imel pravico« to narediti.

Takšne slike se ne uporabljajo za hvalisanje. Rusi in Kitajci bodo zelo veseli, da bodo lahko to preučili.

Medtem so se oglasili tudi člani zveze nekdanjih ameriških obveščevalcev in obsodili Trumpovo ravnanje, poroča Business Insider.

Robert Deitz, nekdanji visok pravnik v ameriški obveščevalni agenciji CIA in NSA je dejal, da je Trump naredil »resno napako.«

»S tem je razkril svetu, ne samo Iranu, kakšne metode imamo. Takšne slike se ne uporabljajo za hvalisanje. Rusi in Kitajci bodo zelo veseli, da bodo lahko to preučili,« je dejal.

»Letno porabimo 70 milijard dolarjev za krepitev naših obveščevalnih sposobnosti, medtem ko številni profesionalci tvegajo svoja življenja. In kljub temu vidimo, da je Trump pripravljen žrtvovati naše ključne pridobitve in to za prazen nič«, ocenjuje Edward Price, nekdanji višji direktor ameriške obveščevalne agencije NSA.

Isti satelit leti tudi nad Slovenijo, kje se nahaja ta trenutek, pa si lahko ogledate tukaj.

Delite članek