REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump s sliko uničenega iranskega raketnega izstrelišča nasprotnikom ZDA izdal koristne obveščevalne podatke

Trump s sliko uničenega iranskega raketnega izstrelišča nasprotnikom ZDA izdal koristne obveščevalne podatkeSlika uničene rakete v Iranu

Ameriški predsednik Donald Trump je na spletnem družbenem omrežju Twitter objavil sliko posledic eksplozije iranske rakete, ki naj bi v vesolje ponesla telekomunikacijski satelit. Ob tem je zapisal, da ZDA z zadevo niso imele nič.

Toda s tem je nasprotnikom ZDA izdal precej zelo pomembnih podatkov.

Teheran uradno ni komentiral fotografij, ki nakazujejo, da je v četrtek na izstrelišču vesoljskega centra Semnan na severu Irana eksplodirala raketa, ki naj bi v vesolje ponesla manjši satelit Nahid 1. Satelit je sicer nesrečo preživel.

To so zelo velike nacionalne skrivnost. Takih slik veliko niti ne delimo z našimi najbolj tesnimi zavezniki.

Trump je objavil fotografijo visoke resolucije, posneto iz zraka, ki prikazuje tudi poškodovana vozila in izstrelitveno ploščad. Dodal je, da je šlo za iransko raketo Safir.

»ZDA niso bile vpletene v katastrofalno nesrečo v času zaključnih priprav na izstrelitev rakete Safir SLV na izstrelišču Semnan 1 v Iranu,« je zapisal ameriški predsednik.

»Iranu želim vse dobro in veliko sreče pri ugotavljanju, kaj se je zgodilo,« je dodal.

Slika uničenja po neuspešni izstrelitvi rakete
Slika mesta nesreče, posneta s komercialnega satelita (spodaj) je veliko manj podrobna kot tista, ki jo je na Twitterju objavil ameriški predsednik (zgoraj).

Se pa v zvezi z domnevno eksplozijo postavlja tudi vprašanje, ali in zakaj je Trump razkril ameriške zaupne obveščevalne podatke. Fotografija, ki jo je objavil, je namreč razkrila precej več podatkov od komercialno dostopnih satelitskih posnetkov.

Trump je novinarjem zatrdil, da ima dovoljenje za objavo fotografije.

Natančnejša analiza slike in »odbleska« na njej je pokazala, da gre najverjetneje za sliko, narejeno s telefonom pred tem natisnjene fotografije. Fotografije, ki so jo obveščevalci najverjetneje pripravili za Trumpa.

Strokovnjaki so takoj opozorili na majhen, počrnjen del Trumpove fotografije v kotu levo zgoraj – kar kaže, da so predsednik ali pa njegovi možje počrnili del, na katerem je običajno označena stopnja zaupnosti informacije.

Trump je to namignil, ne pa tudi potrdil. Ko je novinar CNBC vprašal, ali so fotografijo dobili od nacionalnega opazovalnega centra (NRC) je dejal, da si bodo na to novinarji »morali odgovoriti sami.«

Strokovnjaki pa kljub temu, da je Trump sam z nje najverjetneje sam snel oznako zaupnosti, v tem vidijo problem.

Fotografija namreč jasno kaže, kaj lahko Američani vidijo znotraj Irana in s tem verjetno razkrivajo tudi sredstvo, s katerega je bilo posneto. Fotografija je namreč preveč natančna za satelitsko, po drugi strani pa bi moral biti brezpilotni letalnik ali dron za tako natančno fotografijo že znotraj iranskega zračnega prostora.

Fotografija jasno kaže, kaj lahko Američani vidijo znotraj Irana in s tem verjetno razkrivajo tudi sredstvo, s katerega je bilo posneto.

V Evropi so menda pri Airbusu delali poskuse z letalniki, ki letijo na samem robu vesolja in so tako praktično izven zračnega prostora držav, toda doslej ni bilo znano, da bi to tehnologijo uporabljali v ZDA. S tem je Trump Iranu morda izdal več, kot bi smel.

Ankit Panda, višji sodelavec Zveze ameriških znanstvenikov je dejal, da je »resolucija neverjetno visoka« in da je »verjetno bistveno nižja kot 20 centimetrov, kar je veliko višje, kot sem videl kadarkoli.«

Kamera drona

Melissa Hanham, namestnica Odprte jedrske zveze ocenjuje, da lahko sateliti zaradi debeline atmosfere posnamejo le od 9-11 centimetrske fotografije.

»S tem resnično tvegate izdajo tega, kar veste. To drugim pomaga, da se prilagodijo in lažje prikrijejo svojo nezakonito dejavnost. To so zelo velike nacionalne skrivnosti. Takih slik veliko niti ne delimo z našimi najbolj tesnimi zavezniki. S tem, ko je to fotografijo tvital svetu, je Trump Iranu sporočil, česa vse so ZDA sposobne. In tudi Rusom in Kitajcem s tem poveste, česa so ZDA sposobne«, opozarja Ankit Panda, poroča NPR.

Iranski minister za informacijsko tehnologijo Mohamad Džavad Azari Džahromi je medtem tudi zavrnil poročila, da je država izgubila satelit, ni pa komentiral domnevne eksplozije na izstrelišču.

»Očitno so se pojavila poročila o neuspešnem tretjem poskusu umestitve satelita v orbito. Nahid 1 je na varnem in je pravkar v laboratoriju. Novinarji lahko laboratorij obiščejo,« je zapisal na Twitterju.

Delite članek