REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Satelitski posnetki odkrili 13 skrivnih raketnih izstrelišč v Severni Koreji

Satelitski posnetki odkrili 13 skrivnih raketnih izstrelišč v Severni KorejiSevernokorejski jedrski preizkusni center v vasi Punggye-ri je bil po dogovoru 24. maja 2018 v celoti uničen, foto: Pixsell

Raziskovalci Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) v Washingtonu so na podlagi analiz satelitskih posnetkov odkrili 13 raketnih izstrelišč v Severni Koreji, ki jih komunistične oblasti doslej niso razkrile. Analitiki ugibajo, da gre skupaj za verjetno okrog 20 izstrelišč.

Odkritje sicer ni presenetljivo, saj se Severna Koreja ni odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu, le prekinila je raketne in jedrske poskuse. Analiza CSIS bi lahko bila morda presenečenje za predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je po junijskem vrhu s kolegom Kimom Jongom-unom razglasil, da je jedrske nevarnosti Severne Koreje konec.

Kim Jong un in Donald Trump
Kim Jong un in Donald Trump | VIR: Pixsell

Severna Koreja je po vrhu Trumpa in Kima v Singapurju zaprla objekt za preizkušanje raket in napovedala, da bo zaprla glavni kompleks za jedrsko orožje.

Victor Cha, ki vodi program za Severno Korjeo pri CSIS, je dejal, da ne gre za presenečenje, vendar pa so analitiki zaskrbljeni, da bi se Trump pustil prepeljati žejnega čez vodo in bi privolil v mirovni sporazum s Severno Korejo ter v konec sankcij v zameno za zaprtje izstrelišča ali dveh.

Mednarodne in ameriške sankcije proti Severni Koreji ostajajo v veljavi in ameriški državni uradniki na čelu z državnim sekretarjem Mikom Pompeom zatrjujejo, da bo tako ostalo vse, dokler se Severna Koreja ne bo docela jedrsko razorožila in to tako, da bo to mogoče preveriti.

Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti.

Raketna izstrelišča, ki so jih zaznali s satelitskimi posnetki, so posejana po vsej Severni Koreji, večinoma pod zemljo v ozkih dolinah sredi gora, zasnovana pa so tako, da je mogoče rakete na hitro spraviti na površje in izstreliti. Oporišča s strateškimi raketami daljšega dosega so bolj v notranjosti države, tista krajšega in srednjega dosega pa bližje demilitariziranemu območju na jugu države.

Pogajanja med ZDA in Severno Korejo so, kot kaže, trčila ob neopredeljeno oviro, saj je bilo za prejšnji teden predvideno srečanje med Pompeom in visokim partijskim uradnikom Severne Koreje Kimom Yongom-cholom odpovedano. Po navedbah ZDA je srečanje odpovedala Severna Koreja, ker naj ne bi bila dovolj pripravljena nanj.