REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokantno: Trump prosil Xi Jinpinga, da naj mu pomaga zmagati na volitvah, napad na Venezuelo mu je bil »kul«

Šokantno: Trump prosil Xi Jinpinga, da naj mu pomaga zmagati na volitvah, napad na Venezuelo mu je bil »kul«Vroče: Donald Trump in John Bolton. Vir:Twitter

John Bolton, nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost v svoji knjigi razkriva vrsto skoraj neverjetnih navedb o ravnanju aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vlada ZDA poskuša sedaj na sodišču doseči prepoved knjige, za katero je avtor dobil 2 milijona dolarjev od izdajatelja.

Ameriški predsednik se je tako znašel v zelo neprijetni situaciji.

Trumpova vlada zahteva od zveznega sodišča začasno prepoved najnovejše knjige Johna Boltona, nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost, ki je napisal »Sobo, v kateri se je zgodilo« in do potankosti opisal odločanje predsednika ZDA v Beli hiši.

John Bolton mu je odgovoril s tvitom civilnodružbene skupine ACLU, ki je opozorila, da je Vrhovno sodišče ZDA že v času »Pentagonskih papirjev« dovolilo objavo državnih skrivnosti o vietnamski vojni in da zaradi prvega amandmaja k ameriški ustavi to pravico uživa tudi John Bolton.

Toda še bolj neprijetno je, da se je Trump znašel v spopadu z »jastrebom«, ki ga številni konservativci cenijo in ga je sam najprej imenoval na najvišji položaj, nato pa razrešil.

'Trump je nato, presenetljivo, obrnil pogovor na prihajajoče predsedniške volitve, omenil kitajsko ekonomsko moč in prosil Xi-ja, da mu pomaga zmagati na njih,' se spominja Bolton.

Bolton pri tem v knjigi, ki je že prišla v knjigarne in naj bi se pričela uradno prodajati 23. junija, razkriva šokantne podrobnosti o odločanju ameriškega predsednika.

New York Times, Washington post in še nekateri časniki so že objavili dele knjige.

Bistvo vseh je, da je to, kar je Trump naredil v primeru Ukrajine počel tudi v drugih državah – poskusil jih je pridobiti za to, da mu pomagajo znova zmagati na volitvah, preiskave kriminalcev pa je poskušal ustaviti, da bi tako tujim voditeljem naredil »usluge.«

Bolton beležka 5000 vojakov Vir:YouTube
Bolton in eksplozivna beležka o 5000 vojakov za intervencijo v Venezueli. Vir: Screenshot YouTube

Tukaj so najbolj zanimiva razkritja.

1. Trump je prosil Kitajsko, da mu pomaga zmagati v volitvah 2020

Trump, ki se sicer baha s protikitajsko retoriko in politiko naj bi kitajskega predsednika prosil, da mu pomaga zmagati v drugem mandatu.

V nekem trenutku sta Trump in kitajski predsednik Xi Jinping razpravljala o sovražnem odnosu do Kitajske v ZDA.

»Trump je nato, presenetljivo, obrnil pogovor na prihajajoče predsedniške volitve, omenil kitajsko ekonomsko moč in prosil Xi-ja, da mu pomaga zmagati na njih,« se spominja Bolton.

Trump je potem dejal, da bo poskrbel za te zadeve in pojasnil, da tožilci v južnih okrožjih niso njegovi ljudje, pač pa so Obamovi ljudje, kar je problem, ki bo rešen takrat, ko bodo zamenjani z njegovimi ljudmi.

»Poudaril je pomen kmetov in povečanih kitajskih nakupov soje in žita na rezultat volitev. Rad bi navedel točne besede Trumpa, toda vladni pregled knjige pred objavo je odločil drugače,« je navedel Bolton.

Bolton je bil namreč ob nastopu funkcije s posebno pogodbo zavezan, da ne izdaja državne skrivnosti.

Knjigo je moral zato pred tiskanjem poslati v poseben pregled, kjer so iz nje nekatere dele izločili.

Kljub temu zvezne oblasti še vedno zahtevajo prepoved celotne knjige, ker naj bi bila »polna skrivnosti.«  

2. Trump dejal, da je odprt do vladanja več kot dva mandata

Ameriški predsedniki sicer lahko vodijo državo največ dva mandata.

Toda zdi se, da se je Trump strinjal z idejo Xi Jinpinga, da bi bilo potrebno odpraviti omejitve mandatov.

»Xi je dejal, da bi rad delal z Trumpom še naslednjih šest let in Trump je odgovoril, da nekateri ljudje pravijo, da bi morala biti dakratna omejitev mandata za Trumpa odpravljena. Xi je dejal, da imajo ZDA preveliko število volitev, ker ni želel na mestu predsednika nekoga drugega, Trump pa je prikimaval in se strinjal,« se spominja John Bolton.

Xi in Donald. Vir: Twitter

3. Trump je avtokratom ponujal svoje usluge

Boltonova knjiga je polna primerov, ko je Trump trdil, da bo prekinil kakšne preiskave, ki so motile diktatorje.

V enem od primerov je opisan pogovor s turškim predsednikom Tayyipom Recepom Erdoğanom.

Bolton trdi,  da je Erdoğan dal Trumpu memorandum, v katerem je trdil, da je neko turško podjetje, ki je bilo v preiskavi v ZDA - nedolžno.

»Trump je potem dejal, da bo poskrbel za te zadeve in pojasnil, da tožilci v južnih okrožjih niso njegovi ljudje, pač pa so Obamovi ljudje, kar je problem, ki bo rešen takrat, ko bodo zamenjani z njegovimi ljudmi.«

4. Trump je pohvalil Xi-ja zaradi taborišč za internacijo

V skladu z dokumenti same KP Kitajske naj bi bilo v taboriščih zaprtih najmanj milijon Ujgurov.

Kot se spominja Bolton, je Trump kitajskega predsednika Xi Jinpinga branil tudi tedaj, ko je šlo za vprašanje internacije muslimanskih Ujgurov v taborišča za prevzgojo.

»Kot je povedal naš prevajalec, je Trump dejal, da naj Xi kar nadaljuje z izgradnjo taborišč, za kar Trump misli, da je natančno prava stvar, ki jo je potrebno storiti.«

V skladu z dokumenti same KP Kitajske naj bi bilo v teh taboriščih zaprtih najmanj milijon Ujgurov.

Ivanka in Donald Trump
Ivanka in Donald Trump. Vir: Twitter

5. Trump je branil Savdsko Arabijo – da bi medije odvrnil od zgodbe z Ivanko

Trump se je leta 2018 znašel v središču pozornosti tudi tedaj, ko je na bizaren način novembra leta 2018 branil savdskega kronskega princa Mohammeda bin Salmana v zvezi z krutim ubojem novinarja Washington Posta Džamala Hašodžija.

V tem času je bila v medijih namreč glavna zgodba o njegovi hčerki Ivanki, ki je uporabljala svoj osebni e-mail naslov za opravljanje vladnih poslov.

V tej obrambi je zapisal tudi »odbite« stavke, kot so »Svet je nevarno mesto!« in da je okrutni savdski prestolonaslednik »morda skrival (resnico), morda pa ne.«

Toda kot opisuje Bolton je bil pravi Trumpov namen v tem primeru – speljati pozornost medijev drugam.

V tem času je bila v medijih namreč glavna zgodba o njegovi hčerki Ivanki, ki je uporabljala svoj osebni e-mail naslov za opravljanje vladnih poslov.

Potem, ko je leta 2016 prav zaradi tega ostro napadal protikandidatko Hillary Clinton je zaradi skoraj povsem enakega ravnanja njegove hčerke in osebne svetovalke Trump nujno potreboval nekaj, kar bi medije zamotilo in odvrnilo od te zgodbe.

In res se mu je posrečilo.

Pompeo je dejal, da imajo Trumpovi diplomatski napori s Severno Korejo 'nič možnosti za uspeh.'

In tako je na bizaren način branil bin Salmana in zavržni umor znanega novinarja …

»To jih bo odvrnilo od Ivanke. Če bom to sporočilo prebral osebno, jih bo to odvrnilo od Ivanke,« je tedaj prepričano dejal o svoji hčerki in hkrati svetovalki predsednika ZDA.

6. Trumpovi sodelavci so se iz njega norčevali za njegovim hrbtom

Knjiga lepo kaže tudi na obup, ki prežema svetovalce ameriškega predsednika, ki morajo delati z Donaldom Trumpom.

V enem od primerov je Bolton opisal, kako je dobil sporočilo od zunanjega ministra Mika Pompea, potem ko se je leta 2018 srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

V sporočilu je preprosto pisalo: »On je tako poln dreka.«

In čez mesec dni je Pompeo dejal, da imajo Trumpovi diplomatski napori s Severno Korejo »nič možnosti za uspeh.«

Guaido, Trump in Pence
Guaido, Trump in Pence

7. Trump je mislil, da je Finska del Rusije

Boltonova knjiga na številnih mestih razkriva Trumpovo splošno neizobraženost.

V enem trenutku je razkril, da nima pojma o temeljnih značilnostih Velike Britanije, jedrske sile, saj je takratni britanski predsednici vlade Theresi May dejal: »O, ali ste vi jedrska sila?«

Takratni britanski predsednici vlade Theresi May je dejal: »O, ali ste vi jedrska sila?«

Nekoč je tudi vprašal, ali je Finska del Rusije, pogosto pa je mešal tudi preteklega in sedanjega predsednika Afganistana, v katerem ZDA vodijo vojno že dve desetletji.

8. Trump je menil, da bi bilo »kul«, če bi izvedel invazijo na Venezuelo

Bolton tudi navaja, da je Trump dejal, da bi bila invazija na Venezuelo »kul« in da je bila ta država »res del Združenih držav.«

Delite članek