REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenski poslanci v Strasbourgu večinoma za direktivo o avtorskih pravicah

Slovenski poslanci v Strasbourgu večinoma za direktivo o avtorskih pravicah

Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so danes večinsko podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, saj da je pomembno, da se nadaljuje razprava o tej temi. Zaradi nejasnosti in neprimernih rešitev sta direktivo v slovenskih vrstah zavrnila Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni).

Zaradi nejasnosti in neprimernih rešitev sta direktivo v slovenskih vrstah zavrnila Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni).

Fajonova je bila zelo razočarana zaradi pomanjkljive transparentnosti pogajanj pretekli dve leti in ker so šele v zadnjih tednih začeli transparentno razpravo. Opozorila je, da sta poleg 11. in 13. člena, ki sta bil v javnosti razumljena kot najbolj sporna, izjemnega pomena še 3. in 4. člen, ki pokrivata področje raziskovanja in izobraževanja. Ta dva člena po njenem prepričanju potrebujeta izboljšave.

Tanja Fajon
Tanja Fajon | VIR: Tanja Fajon

Kljub nasprotovanju direktive se zaveda nujnosti ureditve interneta, kar pa mora biti po njenem mnenju urejeno tako, da bo zadoščeno tako uporabnikom kot avtorjem, sedanji členi pa dopuščajo preširoko interpretacijo.

Šoltes, ki je vztrajni nasprotnik direktive, je potožil, da ni bilo sprejeto skoraj nobeno dopolnilo, ki so jih vložili Zeleni in s katerimi so skušali izboljšati 11. in 13. člen. Sprejeta dopolnila pa še vedno niso odpravila njihovih pripome in skrbi, je dodal.

Igor Šoltes
Igor Šoltes | VIR: STAfoto

"Žal nam ni uspelo najti pravega ravnotežja med zaščito avtorjev in svobodo interneta, kot ga poznamo," je ocenil. Kljub številnim sprejetim dopolnilom pa direktiva po besedah slovenskega poslanca iz vrst Zelenih ni bistveno drugačna od tiste, o kateri so glasovali julija.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), ki sprva ni bil naklonjen direktivi, pa je ocenil, da je bilo sprejetje najboljša rešitev, da se lahko nadaljuje poglobljena razprava o tej zadevi, tudi na tehnični ravni, kako je možno izvajati tovrstno politiko.

Med najbolj zadovoljnimi je bil Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je direktivo podpiral od začetka, ob tem pa je pozdravil tudi razpravo in dopolnila, s katerimi so po njegovih besedah skušali ujeti duh reforme direktive. Tovrstna večina, več kot 400 poslancev, pa tudi poročevalcu Axelu Vossu podaja jasen mandat, je dodal.

Uspeh glede sprejetja je izrazil tudi Lojze Peterle (EPP/NSi), ki je zagotovil, da ni z direktivo prizadeta nobena svoboda, "razen svoboda razpolaganja z delom drugih, ne da bi ti za to kaj dobili".

Direktivo so podprli tudi Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc (vsi EPP/SDS). Strinjali so se, da so z dopolnitvami dosegli izboljšave v primerjavi z julijem, direktiva pa bo pozitivno pripomogla k varovanju avtorskih pravic.