REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Siriza poražena, Grčijo bo znova vodila »dinastija Micotakis«

Siriza poražena, Grčijo bo znova vodila »dinastija Micotakis«Grčija - Micotakis

Na volitvah v Grčiji je Siriza, ki jo vodi Aleksis Cipras doživela poraz. Izidi vzporednih volitev v Grčiji kažejo na zanesljivo zmago konservativne Nove demokracije, ki jo vodi Kiriakos Micotakis. Ta je že dejal, da je dobil močan mandat za "spremembo Grčije".

Uradni delni izidi po 69 odstotkih preštetih glasov kažejo, da je Nova demokracija prejela 39,6 odstotka. To je za stranko najboljši volilni izid po letu 2007.

Prvi tuji politik, ki je čestital Micotakisu, je bil turški predsednik Tayyip Recep Erdogan.

Udeležba na volitvah je bila okoli 55 odstotna, manjša pa je bila tudi zaradi izredno visokih temperatur, ki so v nekaterih delih države presegale 40 stopinj Celzija.

Nova demokracija bo dobila več kot 150 sedežev v 300-članskem parlamentu, zmagovalna stranka na volitvah dobi še dodatnih 50 sedežev. Tako bodo imeli po desetletju šibkih koalicij sami priložnost oblikovati vlado.

Dosedanji predsednik grške vlade Aleksis Cipras je že čestital Micotakisu. Predaja poslov bo sledila v ponedeljek po Micotakisovi prisegi, je sporočil predstavnik Nove demokracije. Prvi tuji politik, ki je čestital Micotakisu pa je bil turški predsednik Tayyip Recep Erdogan.

Micotakis - zmaga 2019

"Z dvignjeno glavo sprejemamo sodbo ljudstva. Da smo pripeljali Grčijo do točke, kjer je danes, je bilo treba sprejeti veliko težkih odločitev z veliko politično težo," je Cipras dejal novinarjem.

Vodja Nove demokracije Kiriakos Micotakis se je volivcem že zahvalil za močan in jasen mandat, s pomočjo katerega bo "spremenil Grčijo". Obljubil je nižanje davkov in več delovnih mest ter investicij.

Z dvignjeno glavo sprejemamo sodbo ljudstva.

Drugouvrščena Siriza je prejela okoli 31 odstotkov glasov. Prag za vstop v parlament pri treh odstotkih naj bi po poročanje Euronewsa dosegli še levosredinsko Gibanje za spremembe, komunistična stranka in Diem 25 – gibanje za demokracijo v Evropi, ki sta ga ustanovila nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis in hrvaški filozof Srećko Horvat.

Skrajno desna Zlata zora pa je osvojila 2,99 odstotka glasov in se ne bo uvrstila v parlament, kjer je volilni prag tri odstotke.

Volivci so Ciprasu zamerili predvsem varčevalne ukrepe, katerih odpravo je neuspešno obljubljal ob izvolitvi, nato pa je bil prisiljen, da zaradi pritiskov institucij EU svoje obljube ne izpolni.

Zoran Zaev Aleksis Cipras Vir:Pixell

Ukrepi pa so grško gospodarstvo skrčili skoraj za tretjino, medtem ko se je revščina znova vrnila v državo. Podpora pa je Sirizi padla tudi zaradi grško-makedonskega dogovora.

Kar dve tretjini Grkov novemu imenu Severna Makedonija nasprotujeta, v Makedoniji pa je obveljal referendum o imenu za veljavnega, čeprav se ga večina ni udeležila.

Kar dve tretjini Grkov novemu imenu Severna Makedonija nasprotujeta, v Makedoniji pa je obveljal referendum o imenu za veljavnega, čeprav se ga večina ni udeležila.

Micotakis pa sedaj obljublja več delovnih mest in manj davkov.

Res pa je, da novi voditelj Nove Demokracije ki bo postal predsednik vlade prihaja iz znane grške »politične dinastije« saj je bil tudi njegov oče Konstantinos Micotakis večkrat predsednik vlade njegova sestra pa je bila zunanja ministrica in županka Aten, opozarja RT.

Delite članek