REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grški upokojenci se izseljujejo v najrevnejšo članico EU – Bolgarijo

Grški upokojenci se izseljujejo v najrevnejšo članico EU – BolgarijoGrški upokojenci

Zaradi pokojninske reform, ki so zmanjšale obseg pokojnin, vse več grških upokojencev vidi rešitev v Bolgariji. Bolgarija, ki ima najnižje stroške življenja v celotni EU, tako predstavlja upanje za boljše življenje.
Eden izmed takih upokojencev je 75-letni George. Pred petimi leti je umrla njegova žena, zato se je odločil za selitev iz Grčije v Bolgarijo. Svoje stanovanje v Thessalonikih je oddal in se preselil v bolgarsko prestolnico Sofijo.

»A z denarjem, ki ga imam, se lahko pogosto vrnem v Grčijo in imam priložnost za potovanje,« je zadovoljen George.

S svojo pokojnino 800 evrov »živi kot kralj«. Priznava, da so bile težave pri prilagajanju na novo okolje in prijatelje. »A z denarjem, ki ga imam, se lahko pogosto vrnem v Grčijo in imam priložnost za potovanje,« je zadovoljen George.

Vse več grških upokojencev se odloča za selitev v tujino, še posebej v severno sosedo Bolgarijo. 20- odstotno znižanje pokojnin med gospodarsko krizo je še povečalo zanimanje. Trenutno se Grčija ponovno spogleduje s krizo, zaradi česar so upokojenci zaskrbljeni, da bodo ponovno žrtev varčevanj.

Grški upokojenci migrirajo v Bolgarijo zaradi življenjskih stroškov

Grški premier Alexis Cipras trenutno išče rešitev, kako bi preprečil nove reze v pokojnine, ki so napovedane za drugo leto; če jih ne bo našel, bo le potrdil prepričanja analitikov, da Grčija ni sposobna izvršiti socialnih reform.
Proračun, ki ga je oktobra Grčija poslala Evropski komisiji, tako zdaj nima nove pokojninske reforme, h kateri je privolila leta 2017. Grška vlada verjame, da lahko doseže proračunski presežek pred plačilom dolga v višini 3,5 odstotka BDP brez rezov v pokojnine. Ali je njihov načrt realen, bo EK povedala še ta mesec.

Bolgarija, ki ima tako skoraj polovico manjše stroške življenja, predstavlja upanje za udobno življenje grških upokojencev. Bencin v Sofiji stane 1,15 evra za liter, v Atenah je 1,6 evra, doza kave 4,7 evra v Grčiji ter 2,3 evra v Bolgariji ter vozovnica za metro stane 80 centov v Sofiji in 1,4 evra v Atenah.

George ocenjuje, da so cene v Bolgariji manjše za okoli tretjino, pri čemer gre za cene v večjih bolgarskih mestih, kot so Sofija, Burgas, Plovdiv.

George ocenjuje, da so cene v Bolgariji manjše za okoli tretjino, pri čemer gre za cene v večjih bolgarskih mestih, kot so Sofija, Burgas, Plovdiv. Cene v manjših mestih in podeželju so še nižje. Bolgarija, ki je leta 2007 vstopila v EU, ostaja najbolj revna članica.

Vsako leto od vstopa dosega povprečno letno rast 2,4 odstotka, kar je v nasprotju z Grčijo, ki od istega leta beleži le padec gospodarstva.

Naslednje leto upa, da bo vstopila v program ERM-2, ki predstavlja predstopnjo za sprejetje evra. Še en grški državljan, 71-letni Nikos, opozarja, da v Bolgariji plača 60 centov za kruh, v restavraciji je za 10 evrov na obrok in najemnina ga stane le 200 evrov. S trenutno pokojnino 1.100 evrov, ki se je zmanjšala za 45 odstotkov, živi udobno in se ne namerava vrniti nazaj v domovino.

Trenutno le opazuje
delovanje grške vlade, če bo še dodatno znižala njegovo pokojnino. Njegov sin ga redno obiskuje v Bolgariji, pri čemer obisk izkoristi tudi za nakup potrebščin, ki so v Bolgariji cenejše, še poroča Bloomberg .

Delite članek