REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Balkanski sod smodnika: padec vlade in novi zapleti - Grki zahtevajo referendum o dogovoru z Makedonijo

Balkanski sod smodnika: padec vlade in novi zapleti - Grki zahtevajo referendum o dogovoru z MakedonijoGrčija - protesti

Veselje nad spremembo imena Republike Makedonije v Severno Republiko Makedonijo ni trajalo dolgo.

Grški obrambni minister je zaradi spornega dogovora s Skopjem o novem imenu severne grške sosede iz vladne koalicije umaknil tudi šest poslancev svoje stranke.

Grški obrambni minister Panos Kamenos je namreč odstopil, od predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa pa je že zahteval zahteval referendum o t i. Prespanskem sporazumu z Makedonijo, zaradi katerega se je ta nekdanja jugoslovanska republika ta konec tedna - že preimenovala.

Grški obrambni minister Panos Kamenos je zaradi spornega dogovora med Grčijo in Makedonijo o novem imenu severne grške sosede iz vladne koalicije že umaknil tudi šest poslancev svoje stranke, s čimer vladna koalicija v parlamentu nima več večine, saj ima Cipras v 300-članskem parlamentu sedaj manj od polovice poslancev.

Stranka Neodvisni Grki (ANEL), ki je s Ciprasovo levičarsko Sirizo v koaliciji od leta 2015 ima namreč le sedem poslancev od 153, kolikor jih je imela dosedanja koalicija.

Kamenos - odhod iz grške vlade Vir:Pixsell
Grški obrambni minister Panos Kamenos ob odhodu iz vladne palače po pogovorih z Aleksisom Ciprasom. Vir: Pixsell

Cipras za uspeh dogovora s Skopjem potrebuje pomoč opozicije, predvsem Nove Demokracije, ki pa dogovoru z Makedonijo nasprotuje.

Metode takšnega novačenja opozicijskih poslancev so zelo sporne, mejijo na korupcijo in - niti najmanj demokratične.

Vse bo torej odvisno od tega, ali bo Aleksis Cipras za podporo ratifikaciji sporazuma z Makedonijo uspel nanovačiti dovolj opozicijskih poslancev, tako kot je to v petek uspelo narediti makedonskemu predsedniku vlade Zaevu. Vendar so metode takšnega novačenja zelo sporne, mejijo na korupcijo in - niti najmanj demokratične.

»Od predsednika vlade zahtevam referendum o prespanskem dogovoru, ki ga imamo lahko skupaj z volitvami za Evropski parlament maja letos. To ni sporazum, pač pa kapitulacija,« je opozoril Kamenos. Napovedal je tudi, da bodo člani njegove stranke, če si bodo upali glasovati za sporni sporazum, takoj izključeni iz stranke.

Ob tem je Aleksis Cipras napovedal, da bo najprej zahteval glasovanje o zaupnici vladi. Če bo grška vlada padla, bi vse to zapletlo situacijo, uresničitev dogovora z Makedonijo pa se bo znova zavlekla ali prestavila za nedoločen čas.

Če bo grška vlada padla, bi vse to zapletlo situacijo, uresničitev dogovora z Makedonijo pa se bo znova zavlekla ali prestavila za nedoločen čas.

»Če v tem trenutku glasujemo za zaupanje vladi, bomo prodali svojo dušo hudiču. V tem trenutku, ko se postavlja vprašanje zaupanja vladi s težkim srcem rečemo ne. Če nekateri spremenijo svoje stališče med glasovanjem, bodo izključeni iz stranke,« je dejal dosedanji grški obrambni minister. Na sestanku z Ciprasom pa je pritrdil, da mu »vprašanje Makedonije ne dovoljuje, da ne bi žrtvoval ministrskega stolčka.«

Aleksis Cipras bo zato ta teden zahteval glasovanje o zaupnici in če je ne dobi, čakajo Grčijo nove, predčasne volitve.

Za dokončno preimenovanje Makedonije v Republika Severna Makedonija mora dogovor ratificirati še grški parlament. Makedonski parlament je sicer v petek potrdil ustavne spremembe in državo preimenoval v Republika Severna Makedonija ‒ skladno s Prespanskim dogovorom, ki sta ga junija lani podpisala Cipras in makedonski premier Zoran Zaev.

Aleksis Cipras Vir:Pixsell
Predsednik grške vlade Aleksis Cipras bo zelo verjetno s polnimi pooblastili vladal samo še kakšen teden. Vir: Pixsell

Če mu ne bo uspelo zagotoviti podpore 151 poslancev, bo Aleksis Cipras izpeljal še nekaj reform, preden bo razpisal predčasne volitve. Redne volitve so sicer predvidene za oktober. Vendar pa dogovoru prav tako ostro nasprotuje največja opozicijska stranka Nova Demokracija, ki pred oktobrskimi volitvami vodi glede na javnomnenjske raziskave.

Sporni dogovor med Grčijo in Makedonijo pa zavrača tudi predsednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Rešitev dolgoletnega spora o makedonskem imenu je za Makedonijo pogoj, če želi vstopiti v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Grčija je članstvu doslej nasprotovala, v Združene narode pa so Makedonijo sprejeli pod kratico FYROM (Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija).

V Makedoniji so spremembi imena neuspešno nasprotovali v opozicijski stranki VMRO-DPNE, dogovor pa zavrača tudi predsednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Delite članek