REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbanovi obveščevalci pomagali Gruevskemu zbežati iz Makedonije, begunca ujeli, kako pohajkuje po Budimpešti

Orbanovi obveščevalci pomagali Gruevskemu zbežati iz Makedonije, begunca ujeli, kako pohajkuje po BudimpeštiViktor Orbán in Nikola Gruevski

Na družbenih omrežjih se je pojavila fotografija, ki prikazuje nekdanjega makedonskega premierja Nikolo Gruevskega, ujetega med sproščenim pohajkovanjem po Budimpešti, le dober mesec po tem, ko je zbežal iz Makedonije in ekspresno dobil azil na Madžarskem, poročajo makedonski mediji.

Televizijska postaja Telma navaja, da niti po mesecu dni nihče ni prevzel odgovornosti za pobeg Gruevskega iz države. Ugotovitev odgovornosti visokih uradnikov v Skopju, ki so omogočili zaradi zlorabe položaja in korupcije obsojenemu nekdanjemu makedonskemu premierju zbežati, je zahtevalo 14 nevladnih organizacij.

Gruevski med sproščenim sprehodom v glavnem mestu Madžarske
Begunec pred roko pravice pohajkuje po Budimpešti.   Vir: Twitter

Državljanska združenja so prav tako pozvala aktualno oblast, da naj z omahovanjem v iskanju krivcev za pobeg Gruevskega ne spodkopavajo perspektivo evrointegracij Makedonije, ki so odvisne od spoštovanja načel pravne države.

TV Telma je sporočila, da makedonska ministrica za pravosodje Renata Deskoska pričakuje, da bo Madžarska kot država članica Evropske unije ravnala po evropskih standardih in konvencijah pri odločanju o prošnji uradnega Skopja za izročitev Gruevskega.

"Naša pravica je zahtevati izročitev in v skladu z mednarodnimi veljavnimi dokumenti imamo pravico do njegove izročitve," je poudarila Deskoska.

Pravosodna ministrica je sicer prek Twittra že avgusta sporočila, da je Makedonija modernizirala svoje zapore, tako da obsojenci (tudi Gruevski) lahko pričakujejo "človeka dostojne pogoje za življenje".

Gruevski in Orban, prijatelja in zaveznika
Prijatelja in zaveznika: Nikola Gruevski in Viktor Orbán

Nikola Gruevski, ki je bil makedonski premier do leta 2016 je zapustil Makedonijo med 8. in 11. novembrom letos.

9. novembra bi se moral prikazati v skopskem zaporu Šutka zaradi prestajanja dveletne zaporne kazni.

Ko so makedonski organi 12. novembra izdali mednarodno tiralico, ker ga niso uspeli izslediti na domačih tleh, se je Gruevski oglasil prek svojega Facebook profila in zatrdil, da je prosil za azil na Madžarskem, da bi se zaščitil pred političnim pregonom v Makedoniji.

Portal Politico je nedavno odkril, da naj bi Orbánova tajna služba pomagala Gruevskemu pri "filmskem pobegu" iz Makedonije in treh držav, da bi se dokopal madžarske meje.

Obveščevalni aparat na Madžarskem je bil vključen v organizacijo bega nekdanjega makedonskega premierja Nikole Gruevskega na Madžarsko, sta Politicu potrdili osebi, ki sta dobro seznanjena s potekom dogodkov.

Gruveski je teden dni po begu iz Makedonije razkril, da mu je že uspelo pridobiti azil na Madžarskem.

Politico opozarja, da je Orbánov zunanji minister Péter Szíjjártó nato priznal, da so madžarski diplomati spremljali nekdanjega makedonskega premierja med njegovim potovanjem skozi Balkan do madžarske meje. Toda tiskovna predstavnica madžarske vlade ni želela komentirati vlogo agentov madžarske tajne službe v "operaciji reševanja Gruevskega", ki je politični zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbána.

Gruevski, Orban, pogled
Politično zavezništvo je rešilo zaradi korupcije obsojenega nekdanjega makedonskega premierja.
Ni znano, s katerim dokumentom namesto potnega lista je nekdanji makedonski predsednik vlade sploh vstopil v Madžarsko.

Szíjjártó je nato pa zavrnil trditve, da so madžarski diplomati na kakršenkoli način vpleteni v - kot je dejal -, kakršnokoli ugrabitev ali pobeg Gruevskega iz Makedonije na Madžarsko.

"Noben madžarski diplomat ni sodeloval pri ugrabitvi ali begu kogarkoli. Nekdanji makedonski premier je prispel na Madžarsko pod precej normalnimi pogoji, ob 100-odstotnem spoštovanju mednarodnega prava in spoštovanju pravnega sistema držav, skozi katere je pripotoval", je dejal madžarski zunanji minister.

Madžarski zunanji minister je izvedel za afero, ko se je Gruevski pojavil v konzulatu v Tirani. Portal Index.hu sklepa, da njegove izjave dopuščajo domnevo, da ni obstajal neformalen dogovor med Gruevskim in Madžari.

Nekoč

Kljub temu se še vedno špekulira in ni znano, s katerim dokumentom je namesto potnega lista nekdanji makedonski predsednik vlade na Madžarsko sploh vstopil, toda prejšnja poročila o primeru nakazujejo, da je prejel posebno dovoljenje za vstop v državo.

Madžarski premier Orbán, dolgoletni zaveznik Gruevskega, je javno zagovarjal odločitev o odobritvi političnega azila za nekdanjega makedonskega predsednika vlade, sklicujoč se na "kompleksnost političnega boja in politične igrice" v Makedoniji.

Orbánje je izpostavil, da je Gruevski kot makedonski premier prispeval k zaščiti madžarske meje, ter da ga po drugi strani preganjajo organizacije, povezane z omrežjem Georgea Sorosa.

Madžarski premier je še izpostavil, da je Gruevski v času, ko je bil premier Makedonije, prispeval k zaščiti madžarske meje, ter da ga po drugi strani preganjajo organizacije, povezane z omrežjem Georgea Sorosa.

Orbán je za portal a1on.mk dejal, da bo Madžarska zaradi tega pravično obravnavala svoje prijatelje in zaveznike, saj je Gruevski tako njegov osebno kot zaveznik madžarskega ljudstva.

"Ne moremo izključiti pravnih postopkov, vendar lahko zagotovimo pravično obravnavo", je sporočil Orbán, po tem, ko je njegova država sprejela Gruevskega, ki se je tako izognil prestajanju zaporne kazni v svoji državi.

Madžarski premier je poudaril, da je prepričan, da so organizacije pod taktirko Georgea Sorosa vključene v pregon Nikole Gruevskega.

Medtem se je na družbenih omrežjih razvnel "lov" na Gruevskega, ki se očitno povsem mirno in brez skrbi sprehaja po ulicah glavnega mesta Madžarske.

V Makedoniji so se tudi ponorčevali iz "pripetljaja" z Gruevskim in Madžarsko; humoristični skeč GRUEVSKI & ORBAN: The beginning of a beautiful friendship (Gruevski in Orbán: začetek prekrasnega prijateljstva) ter kako bi se lahko Nikola Gruevski maskiral in skril pred organi pregona, si lahko pogledate - spodaj.