REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi spora glede sporazuma z Makedonijo odstopil grški zunanji minister

Zaradi spora glede sporazuma z Makedonijo odstopil grški zunanji minister Grški zunanji minister Nikos Kocjas

Zaradi spora glede sporazuma z Makedonijo o njenem imenu, ki se je vnel v grški vladi, je danes odstopil grški zunanji minister Nikos Kocjas. Premier Aleksis Cipras je že sprejel njegov odstop in bo začasno prevzel položaj zunanjega ministra, so sporočili iz grške vlade.

Cipras je danes zagotovil, da bo storil vse, da bo obvaroval dogovor z Makedonijo.

Kocjas je svoj odstop posredoval danes, potem ko so se v torek ostro sprli v vladi. Grški mediji poročajo, da Kocjas očita Ciprasu, da mu ni odločneje stopil v bran, ko se je sprl z obrambnim ministrom in vodjo Anela Panosom Kamenosom.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

Kamenos naj bi v torek Kocjasu tudi očital domnevno napačno upravljanje s sredstvi in povezavo z ameriškim filantropom madžarskih korenin Georgeom Sorosom.

Kamenos naj bi v torek Kocjasu tudi očital domnevno napačno upravljanje s sredstvi in povezavo z ameriškim filantropom madžarskih korenin Georgeom Sorosom.

Sicer pa so vse pogostejša ugibanja, da bi desničarska stranka Neodvisni Grki (Anel) lahko zapustila koalicijo zaradi sporazuma, ki ga je Cipras sklenil z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom. Kamenos vztrajno zavrača sporazum, po katerem bi se grška soseda preimenovala v Severno Makedonijo, Grčija pa bi sprostila svojo blokado makedonskemu približevanju evroatlantskim integracijam.

Sporazum ima velike težave tudi v Makedoniji, kjer je spodletel referendum o tem vprašanju, od katerega je odvisna tudi nadaljnja pot države v EU in Nato. Za je sicer glasovalo več kot 90 odstotkov, a se je referenduma udeležilo le okoli 30 odstotkov volilnih upravičencev, kar je premalo, da bi bil posvetovalni referendum veljaven.

Makedonski premier Zaev sicer poskuša z ratifikacijo v parlamentu, v katerem bo za dvotretjinsko večino potreboval tudi glasove opozicije, a ga ta zaenkrat zavrača. Če ratifikacija v sobranju ne bo uspela, pa Zaev napoveduje hitre predčasne volitve.

Delite članek