REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik Irana zagrozil z odstopom, če IRCG ne bi priznala, da je sestrelila letalo

Predsednik Irana zagrozil z odstopom, če IRCG ne bi priznala, da je sestrelila letaloIranske rakete in z ZDA dogovorjeno bombardiranje

Takoj po padcu ukrajinskega Boeinga 737 v Teheranu 8. januarja je Iran priznal zgolj to, da so »ciljali« tudi to letalo, vendar da ga niso sestrelili.

Zanikovanje je trajalo nekaj dni, predno je Iran priznal napako, razkriva NYT, ki ga povzema Jerusalem Post.  

Razkrito je bilo medtem tudi to, kar se je dogajalo v zakulisju.

Iranska revolucionarna garda je namreč že nekaj minut po sestrelitvi vedela, da je sestrelila napačno letalo, vendar je to pred pristojnimi, tudi predsednikom države skrivala še nekaj dni.

Iranska revolucionarna garda je namreč že nekaj minut po sestrelitvi vedela, da je sestrelila napačno letalo, vendar je to pred pristojnimi, tudi predsednikom države skrivala še nekaj dni.

Predsednika države Hasana Rouhanija so o tem, kaj se je res zgodilo obvestili šele 11. januarja.

Predsednik se je odzval tako, da je zahteval, da Iranska revolucionarna garda (IRCG) sporoči, kaj se je v resnici zgodilo, ali pa bo sam dal ostavko.

Iranski predsednik
Predsednik Irana. Vir: Twitter

Zaradi tega je moral intervenirati sam vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, ki je vladi ukazal, da naj prizna sestrelitev.

Civilno letalo je bilo sestreljeno v trenutku velikih napetosti, ko je Iran na dve ameriški oporišči v Iraku, zaradi predhodne ameriške nezakonite likvidacije drugega človeka Irana - generala Sulejmanija v Bagdadu, izstrelil balistične rakete.

Američani so bili sicer vnaprej posvarjeni, vendar je 34 ameriških vojakov v zakloniščih kljub temu utrpelo možganske poškodbe.

Častnik iranske vojske, ki je sestrelil ukrajinsko letalo je poskušal pred usodnim dogodkom doseči svoje poveljnike.

V Iranu so nato pričakovali protinapad ZDA, zato so – če jim pri tem z elektronskim bojevanjem morda niso »pomagali« tudi sami Američani – sestrelili napačno letalo.

Častnik iranske vojske, ki je sestrelil ukrajinsko letalo je poskušal pred usodnim dogodkom doseči svoje poveljnike, toda neuspešno.

Nato pa se je odločil sestreliti letalo, za katerega je menil, da je ameriško sovražno letalo ali manevrirna raketa.

Šele pozneje pa je ugotovil, da je sestrelil civilno, ukrajinsko letalo.

Vseh 176 potnikov in članov posadke je pri tem izgubilo življenje.

Delite članek