REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NYT: nesrečno civilno ukrajinsko letalo nad Teheranom ni zadela samo ena iranska protiletalska raketa ...

NYT: nesrečno civilno ukrajinsko letalo nad Teheranom ni zadela samo ena iranska protiletalska raketa ...Dve raketi, ki sta zadeli ukrajinski Boeing 737 nad Teheranom. Vir: Screenshot YouTube

Vse kaže, da nesrečno ukrajinsko letalo Boeing 737-800 nad Teheranom 8. januarja zjutraj ni zadela samo ena protiletalska raketa Iranske revolucionarne garde (IRCG) – pač pa kar dve.

To namreč kažejo novi posnetki varnostnih kamer iz Irana, ki jih je pridobil in preveril New York Times.

Posnetki tudi razkrivajo, zakaj je takoj po prvem zadetku prenehal delovati transponder letala in zakaj se piloti niso oglasili, saj je to preprečilo uničenje, ki ga je povzročila že prva raketa.

Triindvajset sekund po lansiranju druge rakete se na nočnem nebu jasno vidi blisk eksplozije.

Približno 30 sekund po prvi raketi (viden je blisk eksplozije ob zadetku) je bila proti istemu civilnemu letalu lansirana še druga raketa ruskega protiletalskega sistema Tor M-1.

Triindvajset sekund po lansiranju druge rakete se na nočnem nebu jasno vidi blisk eksplozije.

Letalo kljub dvema zadetkoma ni takoj padlo na tla, pač pa je še nekaj časa letelo.

Nekateri analitiki so bili prepričani, da se je poskusilo celo vrniti na teheransko letališče, toda to je vse manj verjetno.

Poveljnik iranske protizračne obrambe je dejal, da so letalo zamenjali za manevrirno raketo.

Toda iz video posnetka je razvidno, da se je letalo po običajni poti za civilna letala dvigovalo s hitrostjo 2000 čevljev v minuti.

Ruski viri že špekulirajo, da bi ZDA lahko iransko protiletalsko obrambo zmedle z »elektronskim vojskovanjem« in metodo »spoofinga«, ki napačno označi vojaške in civilne cilje …

Ruski viri že špekulirajo, da bi ZDA lahko iransko protiletalsko obrambo zmedle z »elektronskim vojskovanjem« in metodo »spoofinga«, ki napačno označi vojaške in civilne cilje …

Ob eksplozijah in strmoglavljenju je umrlo vseh 176 potnikov in članov posadke.

V samem Iranu je priznanje oblasti, da je bila za sestrelitev kriva sama Iranska revolucionarna garda izzvalo hude obsodbe in proteste.

Ob teheranski univerzi je protestiralo na tisoče ljudi, ki so zahtevali odstop vodstva države.

Pri tem namerno niso želeli stopati niti po zastavah ZDA in Izraela, ki sta narisani na tleh, nekateri pa so vzklikali, da »ZDA ni naš sovražnik«.

To je vsekakor zelo nepričakovano, čeprav ni verjetno, da bo sestrelitev letala privedla do resne krize v državi, predvsem zato, ker se Teheran nahaja pod hudim pritiskom Washingtona, predhodni uboj generala Kasima Sulejmanija, ki je bil s 83-odstotno javnomnenjsko podporo najbolj priljubljena osebnost v Iranu, pa je še dodatno utrdil sovraštvo do politike ZDA.

Delite članek