REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji operativec CIA opozarja: sestrelitev ukrajinskega letala v Iranu je lahko del ameriške kibernetske vojne

Nekdanji operativec CIA opozarja: sestrelitev ukrajinskega letala v Iranu je lahko del ameriške kibernetske vojneIranska raketa in katastrofalne posledice

Philip Giraldi, nekdanji pripadnik ameriške obveščevalne agencije CIA in strokovnjak za boj proti terorizmu je omenil osupljivo možnost, ki bi pojasnila, kako je bilo mogoče, da je Iranska revolucionarna garda (IRCG) v Teheranu sestrelila ukrajinsko civilno letalo.

Strokovnjak opozarja, da je iranski raketni operater doživel »ekstremno motenje«, medtem pa je bil transponder na ukrajinskem letalu na poletu 752 izključen nekaj minut prej, preden sta letalo zadeli dve iranski protiletalski raketi.

Po njegovi oceni je do tega prišlo zato, ker so ZDA v odgovor na iranske raketne napade na njihova oporišča sprožile več kibernetskih napadov.

Eden je bil verjetno sprožen zoper iranski sistem protizračne obrambe, drugi pa bi lahko bil usmerjen na transponder zadetega ukrajinskega letala.

Transponderji namreč v okolico pošiljajo signal, da gre za civilno in ne vojaško letalo.

Strokovnjak opozarja, da je iranski raketni operater doživel »ekstremno motenje«, medtem pa je bil transponder na ukrajinskem letalu na poletu 752 izključen nekaj minut prej, preden sta letalo zadeli dve iranski protiletalski raketi ruskega sistema Tor.

Dve raketi, ki sta zadeli ukrajinski Boeing 737 nad Teheranom
Dve raketi, ki sta zadeli ukrajinski Boeing 737 nad Teheranom. Vir: Screenshot YouTube

»Izključitev transponderja, ki bi operaterju avtomatsko signaliziral, da je letalo civilno, je pravzaprav kazalo, da letalo predstavlja sovražno tarčo. Operater, ki je bil še posebej informiran v zvezi z možnostjo, da se pojavijo ameriške manevrirne rakete zatem izstrelil raketi,« ocenjuje Giraldi.

Giraldi je tudi potrdil, da je ruski sistem Tor, ki ga uporablja Iran ranljiv na »hekanje« in podobne prevare in da je bil transponder na ukrajinskem civilnem letalu istočasno očitno izven mreže, »da bi se ustvarila nesreča, ki bo pripisana iranski vladi.«

Giraldi tudi navaja, da je ameriški Pentagon razvil tehnologije, ki laho prevarajo sovražne radarje z »lažnimi gibljivimi cilji«.

Znano pa je, da so v okolici meja Irana iranski radarji takoj po napadu na ameriška oporišča v Iraku zaznali povečano aktivnost ameriških zračnih sil.

»Ista tehnologija se seveda lahko uporabi tudi za spremembo ali maskiranje transponderja na civilnem letalu na takšen način, da se pošiljajo lažne informacije o lokaciji in identiteti. ZDA imajo možnosti kibernetskega in elektronskega bojevanja, ki omogočajo istočasno motenje in spremembo signalov, ki se nanašajo na letalske transponderje in na iransko protizračno obrambo. Izrael ima verjetno isto sposobnost,« je ocenil Giraldi.

Tor-M1
Tor-M1

Prav tako je zanimivo, da je Iran v sredo potrdil, da glede sestrelitve letala ni mogoče izključiti »sovražne sabotaže.«

Iranski brigadni general Ali Abdollahi je ocenil, da bi ameriški vdor v iranski sistem protizračne obrambe lahko povzročil, da je bilo letalo na letu 752 videti kot sovražna raketa, ki se približuje.

Iranski brigadni general Ali Abdollahi je ocenil, da bi ameriški vdor v iranski sistem protizračne obrambe lahko povzročil, da je bilo letalo na letu 752 videti kot sovražna raketa, ki se približuje.

Tudi iranski predsednik je vsaj posredno obtožil ZDA za sestrelitev letala.

Kot je dejal, so »korenine vsake nesreče v Ameriki … tako, da jih ne moremo izključiti kot morebiten vzrok.«

Iranski parlament pa je sprejel izjavo, v kateri je zapisano, da je Iran »v ostri konfrontaciji z ameriškim kriminalom in si ne smemo dovoliti napak. Ne smemo sovražniku dopustiti, da zlorablja naše probleme.«

Giraldi ocenjuje, da ameriški elektronski boj ter sestrelitev ukrajinskega letala kažeta, da je »to nameren in dobro načrtovan dogodek,« s katerim bi se lahko oblikovale tudi okoliščine za naslednjo svetovno vojno, opozarja Zero Hedge.

Delite članek