REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump svojemu odvetniku po »iskanju umazanije« v Ukrajini: »Kaj si našel?« Giuliani: »Več kot si lahko zamisliš!« 

Trump svojemu odvetniku po »iskanju umazanije« v Ukrajini: »Kaj si našel?« Giuliani: »Več kot si lahko zamisliš!« Vojna za volitve 2020: Joe Biden, Rudy Giuliani, Donald Trump in Hunter Biden

V ZDA se bo zgodil še en »zgodovinski dan«, predvsem zato, ker bo ameriški predsednik Donald Trump postal tretji v predstavniškem domu obtoženi in četrti predsednik, ki se je znašel pred ustavno obtožbo.

Predsednik ZDA Richard Nixon je namreč sam odstopil še pred »impeachmentom«, takoj zatem, ko so mu po aferi Watergate njegovi republikanci v senatu sporočili, da ne uživa več njihove podpore.

Toda to je bilo v drugačnih časih.

Danes ne laži in prevare, izsiljevanja in očitne koruptivne prakse ne prepričajo več nikogar, še najmanj pa republikance, ki Trumpa varujejo v senatu.

Predstavniški dom kongresa bo zato brez velikega upanja v uspeh svoje obtožbe danes glasoval o potrditvi ustavne obtožbe proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Danes ne laži in prevare, izsiljevanja in očitne koruptivne prakse ne prepričajo več nikogar, še najmanj pa republikance, ki Trumpa varujejo v senatu.

Demokrati so sprožili postopek zaradi domnevne zlorabe oblasti predsednika in oviranja dela kongresa, kar sledi iz obtožbe, da naj bi Trump pritiskal na Ukrajino zaradi osebne koristi, saj naj bi poskusil na predsedniških volitvah 2020 diskreditirati svojega protikandidata, demokrata Joeja Bidna.

Nato se bo sodni proces preselil v senat.

Ta bi moral predsednika ZDA obsoditi z dvotretjinsko večino, kar pa se očitno ne bo zgodilo, saj imajo republikanci v senatu večino. Še več, nekateri vodilni demokrati v zadnjem trenutku, prav zaradi ustavne obtožbe – prestopajo celo v vrste republikancev.

Donald Trump je tako na primer že pohvalil člana predstavniškega doma Jeffa Van Drewa, demokrata iz New Jerseya, katerega volilna baza je Trumpu zelo naklonjena, ki je prav zato, uradno pa zaradi ustavne obtožbe proti Trumpu, s katero se ne strinja – glasoval proti impeachmentu in nato celo prestopil med republikance.

Donald Trump in Jeff Van Der Drew
Donald Trump in Jeff Van Drew

Donald Trump ga je takoj pohvalil in dejal, da je zanj slišal, da je »zelo pameten.«

Postopek, ki ga bo vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA in kjer bodo senatorji nekakšna porota, se bo zelo verjetno zato za Trumpa končal pozitivno.

Tako bo Trump, kljub številnim dokazom o zlorabi pooblastil – razrešen krivde. Razen, če se ne zgodi kakšen čudež …

Trump bo kljub številnim dokazom o zlorabi pooblastil – razrešen krivde. Razen, če se ne zgodi kakšen čudež …

To ve tudi Donald Trump, zato je kongresnike v dolgem pismu obtožil »vojne« zoper demokracijo.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je to Trumpovo pismo označila za »bolno«, Trump pa je obtožbo primerjal z lovom na čarovnice.

Zapisal je, da je od vsega začetka »prevare« z ustavno obtožbo »prikrajšan za svoje osnovne pravice, ki mu jih zagotavlja ustava,« saj da mu niso omogočili, da bi predstavil svoje dokaze.

Zato je celoten postopek primerjal s sojenjem čarovnicam v Salemu v času reformacije, ki da je bil bolj pošten od postopka, ki ga proti njemu vodijo demokrati.

Zelenski in Trump
Volodomir Zelenski, Donald Trump in uradni (ter pomanjkljiv) prepis njunega pogovora.

V šest strani dolgem pismu predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa in demokratki Nancy Pelosi je Trump pravzaprav le strnil svoje misli, ki jih je prej objavljal na Twitterju.

Še zadnjič pred glasovanjem je izrazil svoje nestrinjanje s postopkom, ki ga je označil za »odprto vojno« demokraciji.

Svoj telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je znova označil za »odličnega« in ponovil svojo različico teorije zarote, da naj bi Biden poskušal vplivati na odstop ukrajinskega generalnega tožilca, ki je preiskoval njegovega sina Hunterja Bidna, ki naj bi od ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings nezakonito prejel 16,5 milijona dolarjev.

Tudi ta zgodba ni povsem brez dokazov, kar bo Trump s pridom izkoriščal v senatu. Tu bo pozornost usmeril prav na oba Bidna.

Trumpov pritisk na Zelenskega bo tako videti manj nepravilen, če bo dokazal, da je na Ukrajino pritiskal zaradi korupcije, v katero sta bila vpletena oba Bidna.

Njegov pritisk na Zelenskega bo tako videti manj nepravilen, če bo dokazal, da je na Ukrajino pritiskal zaradi korupcije, v katero sta bila domnevno vpletena oba Bidna. To v pravem sodnem postopku morda ne bi vzdržalo presoje, toda za senat bi lahko bilo dovolj.

Trump je v Ukrajino zaradi zbiranja dokazov že poslal celo svojega odvetnika Rudyja Giulianija. Ta pa napoveduje podpisane izjave ljudi, ki bi lahko obremenili Bidna.

Giuliani je Trumpa poklical že z letališča, ko se je vrnil iz Ukrajine in na vprašanje Trumpa: »Kaj si našel?«, odgovoril z »več kot si lahko zamisliš!«.

Hunter Biden
Ameriški mediji se norčujejo iz Hunterja Bidna, da je prejemal 84000 dolarjev mesečno za »delo od doma« v ukrajinskem podjetju, ker je bil njegov očka tedaj pač podpredsednik ZDA.

Končno sodbo o Trumpu zato ne bo podal »ne frak in ne talar« oziroma v ameriškem primeru ne predstavniški dom in ne senat, pač pa ljudstvo na volitvah.

In glede na to, kako je to ljudstvo izbiralo že prvič ni nujno, da bo Trump na volitvah »obsojen«, kot so bili to trije Trumpovi predhodniki, nekdanji predsedniki ZDA, ki so bili prav tako ustavno obtoženi, razrešeni krivde v senatu in so nato pogoreli, ker so na volitvah zatem – izgubili.

To bi se lahko zgodilo tudi Trumpu.

Toda skoraj še bolj verjetno je, da bo Trump celo prvi, ki bo na volitvah - ponovno zmagal.

Delite članek