REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

350 ameriških psihologov opozarja svet in kongres: »Trump nas lahko pahne tudi v jedrsko vojno«

350 ameriških psihologov opozarja svet in kongres: »Trump nas lahko pahne tudi v jedrsko vojno«Trump sebe vidi kot izbranega mesijo. Vir: Twitter

»Prepričani smo, da vse bolj, kot se približuje čas verjetne ustavne obtožbe, lahko Donald Trup postane celo bolj nevaren opozarjajo strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Tako piše v posebnem javnem opozorilu in peticiji, ki jo je neposredno pred vse verjetnejšo ustavno obtožbo zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa podpisalo več kot 350 psihologov, psihiatrov in drugih strokovnjakov, ki v ZDA skrbijo za duševno zdravje ljudi.

Prepričani so, da bi 'vse slabše duševno zdravje predsednika' lahko privedlo do 'katastrofalnih rezultatov, vključno z jedrsko vojno. '

Prepričani so, da bi »vse slabše duševno zdravje predsednika« lahko privedlo do »katastrofalnih rezultatov, vključno z jedrsko vojno.

»Zavedamo se, da ima Donald Trump, kot predsednik, neomejeno avtoriteto in pravico, da sproži jedrsko orožje kadarkoli in zaradi kateregakoli razloga. Poleg te nevarnosti so še številne druge, ki jih lahko sproži z uporabo svoje absolutne izvršne avtoritete, podkrepljene z besom in s pomočjo pristašev, ki mu služijo,« so v posebnem sporočilu ob peticiji zapisali še psihiatri Bandy Lee, John Zinner in Jerrold Post.

»Njegova odtujenost od realnosti … in njegova patologija se pravzaprav razvijata veliko hitreje, kot sposobnost racionalnih akterjev, da predstavijo dejstva,« poudarja Bandy Lee iz Medicinske šole univerze Yale.

Operaterji ameriških jedrskih raket
Operaterji ameriških jedrskih raket

Vsi trije strokovnjaki pa opozarjajo pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki odloča o vložitvi ustavne obtožbe proti predsedniku, da »vzame opozorila o teh nevarnostih resno in omeji njegove destruktivne impulze« medtem ko se preiskava zoper predsednika Donalda Trumpa pomika naprej.

Verjamemo, da obstaja možnost, da nas pahne v vojno, piše v opozorilu psihologov in psihiatrov.

»Prišli smo do sklepa, da imamo etično obveznost, da opozorimo na nevarnost, ki jo predstavlja predsednik Trump. Verjamemo, da obstaja možnost, da nas pahne v vojno,« piše v opozorilu psihologov in psihiatrov.

Voditeljica večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je sicer pravkar predlagala odboru za pravosodje, ki ga vodi Jery Nadler, da pripravi člene obtožnice zoper predsednika Donalda Trumpa.

Predsednik Trump sam želi, da naj to naredijo »hitro« in želi imeti sojenje pred senatom – v katerem imajo večino republikanci.

Donald Trump
Donald Trump

Prav zato utemeljeno upa, da bo razrešen krivde, kljub dokazom, ki jasno kažejo na resnost obtožb glede podkupovanja in izsiljevanja uradnikov v Ukrajini ob iskanju »umazanije« zoper svojega najresnejšega nasprotnika na predsedniških volitvah v letu 2020 Joeja Bidna.

Vendar pa je bilo v ameriški zgodovini samo 7 odstotkov dosedanjih predsednikov obtoženih oziroma se je znašlo pred ustavno obtožbo.

Pri tem je Richard Nixon odstopil sam, Bill Clinton pa je preživel sojenje v senatu, kjer so demokrati prav tako še povečali število sedežev.

V primeru procesa pred senatom se bo sicer fokus zadeve premaknil na Joeja Bidna in njegovega sina, ki verjetno prav tako nista brez krivde ob mešetarjenju v Ukrajini.

V Ukrajino (in še prej Madžarsko) je sicer pravkar odpotoval Trumpov odvetnik Rudy Giuliani.

Ruddy Giulliani in Andrei Derkač
Rudy Giuliani in Andrej Derkač

Giuliani na Madžarskem in v Ukrajini išče predvsem dokaze za obtožbe zoper Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja ter za podkrepitev teorije o ukrajinskem in ne ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve.

Pravkar pa se je sestal tudi s poslancem ukrajinskega parlamenta Andrejem Derkačem, ki je javno podpiral obtožbe zoper oba Bidna.

Derkač je na Facebooku objavil tudi slike, ki kažejo, kako sta z Giulianijem ustanovila novo skupino »Prijatelji Ukrajine za ustavljanje korupcije.«

Delite članek