REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump je nenadoma obiskal zdravnika. Si pripravlja teren za odstop »iz zdravstvenih razlogov«?

Donald Trump je nenadoma obiskal zdravnika. Si pripravlja teren za odstop »iz zdravstvenih razlogov«?Zakonca: Melania in Donald

Ameriški predsednik Donald Trump je nenapovedano obiskal bolnišnico.

V bolnišnico Walter Reed je odšel v soboto opoldne, pri tem pa ni uporabil helikopterja, kot večina predsednikov pred tem, pač pa se je odpeljal v atomobilski koloni, ki je takoj vzbudila pozornost.

Podpredsednik Mike Pence bi Trumpa lahko takoj po odstopu tudi pomilostil in obvaroval pred pregonom zaradi njegovih zlorab položaja.

Trumpov obisk zdravnika prav tako ni bil napovedan v okviru napovedni dnevni aktivnosti predsednika ZDA.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je dajala, da gre za »del vsakoletnih rutinskih preiskav.«

Vendar so analitiki kmalu ugotovili, da to ne more biti res, ker je bil Trump na rednem zdravniškem pregledu februarja letos in od tedaj še ni minilo leto dni.

Pence in Trump
Pence in Trump

Kmalu so se pojavile druge teorije – da bi namreč to lahko bila predpriprava za Trumpov naslednji korak, v katerem bi lahko odstopil »zaradi zdravstvenih razlogov«, v resnici pa zaradi ustavne obtožbe oziroma »impeachmenta«, nadomestil pa bi ga njegov podpredsednik Mike Pence, ki bi Trumpa nato takoj tudi pomilostil in obvaroval pregona zoper vse obtožbe zaradi zlorab položaja.

Kot poroča Inquisitr, je te navedbe prva objavila konservativna komentatorka Cheri Jacobus.

Kljub temu, da se giblje v konservativnih krogih, je omenjena komentatorka znana po kritičnih zapisih o Donaldu Trumpu. Nekateri pa so se na družbenih omrežjih takoj oglasili in pošalili, češ da se je Trump že vrnil iz uspešne »operacije ledvic.«

Trump je znan tudi po ponarejanju svojih zdravniških spričeval in pregledov.

Lansko leto so komentatorko Cheri Jacobus, ki je prva sprožila govorice o morebitnem Trumpovem odstopu sicer odpustili kot komentatorko USA Today, ko je pristašu Michaela Caputa sporočila, da bi Trump zagotovo »uporabil« njegove hčerke na zabavah na enak način, kot nekdanji pedofil in milijonar ter Trumpov prijatelj Jeffrey Epstein.

Sam Trump pa je sinoči že sporočil, da je bilo na pregledu »vse v redu, odlično« in da bo »drugi del« pregleda opravil naslednje leto.

Trumpovo zdravje sicer zanima mnoge.

Leta 2018 je Trumpa pregledal mornariški zdravnik Ronny Jackson, ki je dajal, da je Trump tako zdrav, da bi lahko doživel dvesto let.

Toda Trump je ob tem znan tudi po ponarejanju svojih zdravniških spričeval in pregledov. Donald Trump je namreč že leta 2015 – tedaj še kot kandidat za predsednika ZDA - v predsedniški kampanji dostavil pismo svojega zdravnika, ki je potrjevalo, da je odličnega zdravja. Pismo je bilo nato javno objavljeno.

V pismu je bilo zapisano, da sta »fizična moč in vzdržljivost« Donalda Trumpa »izjemni«.

Harold Bornstein
Harold Bornstein, nekdanji zdravnik Donalda Trumpa je pozneje priznal, da mu je vsebino pisma narekoval - Donald Trump osebno.

Pismo je tudi trdilo, da bo, v primeru, da bo Trump izvoljen, to »najbolj zdrava oseba, ki je bila kadarkoli izvoljena za predsednika.«

Harold Bornstein, nekdanji zdravnik Donalda Trumpa pa sedaj priznava, da mu je vsebino pisma narekoval - Donald Trump osebno.

»Osebno je diktiral to pismo. Tega pisma nisem napisal jaz,« pa je naposled priznal Harold Bornstein za CNN.

»Gospod Trump je imel nedavno celoten zdravniški pregled, ki je pokazal zgolj pozitivne rezultate. Dejansko so njegov krvni tlak, ki znaša 110/65 in rezultati laboratorijskih testov odlični. Njegova fizična moč in vzdržljivost sta izjemni. Če bo izvoljen, potem lahko ogovorno trdim, da bo to 'najbolj zdrava oseba, ki je bila kadarkoli izvoljena za predsednika'« je bilo zapisano v pismu, pod katerega se je podpisal zdravnik Harold Bornstein med predsedniško kampanjo leta 2015.

Zdravnik je zapisal, da Trump vsak dan jemlje majhne količine aspirinov, da ne boleha za rakom, da ni bil podvržen nobeni ortopedski operaciji, da nima nobenih resnih zdravstvenih problemov in da je tako že 39 let. Tudi njegovo »kardiovaskularno stanje« naj bi bilo odlično, saj nima zgodovine »uporabe tobačnih izdelkov ali alkohola.«

Pismo je tudi trdilo, da je nedavno »izgubil sedem kilogramov«, PSA test pa naj bi prav tako dokazoval zdravo prostato.

Harold Bornstein

Osebno je diktiral to pismo. Tega pisma nisem napisal jaz, je dejal Harold Bornstein za CNN  

Zdravnik je dve leti po nastanku pisma priznal, da mu je Trump to pismo osebno diktiral, Bernstein pa mu je samo povedal, česa v pismo ne more zapisati.

Dejal je tudi, da mu je sedanji predsednik ZDA pismo narekoval, medtem ko sta se Donald Trump in njegova soproga Melania z avtomobilom peljala skozi osrednji park (Central park) v New Yorku. V preteklosti je novinarjem trdil, da je to pismo - z za zdravniško potrdilo seveda zelo nenavadno vsebino - napisal »v naglici.«

Bornstein danes trdi, da so potem njegove prostore pregledali uradniki Bele hiše zaradi »zdravila za rast las«, ki ga je dal Donaldu Trumpu. Bornstein je dejal, da sta Keith Schiller, dolgoletni predsednikov telesni čuvaj in nekdanji direktor zadev v Ovalni pisarni skupaj s še dvema moškima februarja leta 2017 pregledala vso njegovo pisarno in odnesla vse predsednikove zdravstvene dokumente.​

Donald Trump, Harold Bornstein

»Srečen sem, da sem bil blagoslovljen z odličnimi geni – oba moja starša sta imela dolgo in produktivno življenje. Resnično sem užival v kampanji, z eno samo mislijo – da Ameriko znova naredim veliko. Ljudje so bili impresionirani nad mojo vztrajnostjo, toda zame je bilo to lahko, ker delam nekaj, kar imam rad. Naša dežela bo kmalu boljša in močnejša kot kadarkoli doslej«, je na svojem Twitter računu zapisal Donald Trump.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je to verzijo dogodkov pozneje zanikala.

Dejala je, da je šlo za »standardno proceduro za novega predsednika«, pri kateri »medicinsko osebje Bele hiše vedno prevzame predsednikove zdravniške izvide.«

Leta 2015 je Donald Trump sam objavil omenjeno pismo preko Twitterja.

Zapisal je, da je »ponosen«, da lahko objavi vsebino potrdila »zelo spoštovanega dr. Harolda Bornsteina iz bolnišnice Lenox Hill«, ki potrjuje, da je »odličnega zdravja.«

»Srečen sem, da sem bil blagoslovljen z odličnimi geni – oba moja starša sta imela dolgo in produktivno življenje. Resnično sem užival v kampanji, z eno samo mislijo – da Ameriko znova naredim veliko. Ljudje so bili impresionirani nad mojo vztrajnostjo, toda zame je bilo to lahko, ker delam nekaj, kar imam rad. Naša dežela bo kmalu boljša in močnejša kot kadarkoli doslej«, je na svojem Twitter računu zapisal Donald Trump.

Donald Trump - diplomiranec in študent ter danes
Trump se je z lažnim zdravniškim opravičilom izognil vpoklicu v vojsko in sodelovanju v vietnamski vojni.

Še pred tem pa se je Trump tudi z lažnim zdravniškim opravičilom izognil vpoklicu v vojsko in sodelovanju v vietnamski vojni.

Glede na to, kako velik vpliv ima na zdravnike ob pisanju zdravniških spričeval pa seveda ni neverjetno, če bi si Trump v primernem trenutku, ampak seveda le, če bo to nujno potrebno, priskrbel tudi kakšno drugačno zdravniško potrdilo.

Delite članek