REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Analize: Trump bo na volitvah leta 2020 z lahkoto zmagal – razen, če mu tega ne prepreči »impeachment«

Analize: Trump bo na volitvah leta 2020 z lahkoto zmagal – razen, če mu tega ne prepreči »impeachment«Vir: Twitter

Kaj se bo zgodilo na volitvah leta 2020 in kakšen vpliv bo na njih imel proces ustavne obtožbe, to je vprašanje, ki si ga zastavljajo po vsem svetu.

Eno od najbolj zanimivih analiz so naredili analitiki finančne hiše Mody's.

V skladu z njihovim modelom bo sedanji ameriški predsednik Donald Trump zlahka zmagal na volitvah leta 2020, pod pogojem, da bo »gospodarstvo vzdržalo.«

Če bi volivci volili na podlagi tega, koliko imajo v denarnicah, potem bi predsednik poteptal konkurenco.

In to kljub vsem posledicam trgovinskih vojn in podobnih konfliktov, v katere se je zapletel aktualni ameriški predsednik.

»Če bi volivci volili na podlagi tega, koliko imajo v denarnicah, potem bi predsednik poteptal konkurenco,« je zapisano v poročilu.

Ameriški predsednik Donald Trump med produktivnim izkoriščanjem "izvršnega časa"

Trije modeli so pokazali, da bi Trump dobil najmanj 289 elektorskih glasov in morda celo 351 glasov.

Stopnja nezaposlenosti v ZDA je še vedno najnižja v zadnjih 50 letih.

In to v primeru običajne volilne udeležbe. Svoje modele so testirali tudi »za nazaj«, vse do volitev leta 1980 in glede na podatke iz prejšnjih volitvah so modeli zmeraj pokazali na pravi rezultat, razen leta 2016, ko je bilo videti, da bo Hillary Clinton zmagala z majhno prednostjo.

Leta 2016 je Donald Trump sicer premagal Hillary Clinton s 304 elektorskimi glasovi proti 227.

Projekcije hiše Mody's se opirajo predvsem na to, kako potrošniki ocenjujejo lastno situacijo, pridobitve na delniških trgih v času vladavine Donalda Trumpa in stopnje nezaposlenosti, ki so še vedno na najnižjih ravneh v zadnjih 50 letih.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi modeli Politica.

Hillary Clinton in Donald Trump
Večna tekmeca: Donald Trump in Hillary Clinton

Donald Luskin, vodilni strokovnjak TrendMacrolytics je ocenil, da je »gospodarstvo tako prekleto močno, da bi po vseh zgodovinskih presedanih tisti, ki je na položaju, moral znova zmagati.«

Tudi ekonomist Ray Fair z univerze Yale, ki je napisal knjigo o modeliranju rezultatov volitev, je ocenil, da bo Trump – znova zmagal.

Če bi vse to vzdržalo še leto dni, bi sedanji predsednik ZDA lahko skoraj zagotovo računal na še en štiriletni mandat v Beli hiši in to ne glede na sedanje preiskave o ustavni obtožbi in izsiljevanju Ukrajine zaradi lastne koristi.

Gospodarstvo je tako prekleto močno, da bi po vseh zgodovinskih presedanih tisti, ki je na položaju, moral znova zmagati.

Ob tem tudi demokrati priznavajo, da je malo verjetno, da se bo javno mnenje, tudi v primeru uničujočih javnih zaslišanj za Trumpa, bistveno prevesilo zoper zdajšnjega predsednika ZDA.

Po drugi strani pa analitik, ki je pravilno napovedal rezultate zadnjih devetih volitev ocenjuje, da obstaja samo ena pot, po kateri bi lahko Donald Trump izgubil naslednje volitve.

To je ameriški profesor zgodovine Allan Lichtman. Po njegovi oceni je to mogoče le, če »demokrati vzravnajo hrbtenico« in »ustavno obtožijo« Donalda Trumpa.

»Ko demokrati govorijo o tem, da morajo izbirati med tistim, kar je prav in ustavno in tem, kar je politično prav je to napačna dihotomija. Ustavna obtožba je tudi politično pravilna,« je prepričan Lichtman, ki je pravilno napovedal rezultate predsedniških volitev v ZDA vse od leta 1984.

Tudi Robert Shiller, dobitnik Nobelove nagrade za gospodarstvo in profesor gospodarstva na ameriški univerzi Yale je prepričan, da Donald Trump ustvarja okolje, ki vodi do močne porabe potrošnikov in da je to glavna sila, ki bi lahko zadržala recesijo.

Allan Lichtman Vir:Twitter
Allan Lichtman Vir: Twitter

»Potrošniki se tega držijo. Lahko se čudimo, zakaj se to še dogaja, tako pozno v ciklu. To je najdaljša ekspanzija kadarkoli. Lahko tudi rečete, da je bila razširitev gospodarskega cikla deloma tudi podprta s strani Baracka Obame. Toda glede na to, da je tako dolga, potrebuje pojasnilo,« je profesor ocenil za CNBC.

Za Trumpa je najbolj nevarna prav ustavna obtožba.

Po njegovi oceni je za Trumpa najbolj nevarna prav ustavna obtožba.

»Če pa preživi to, potem bi lahko še nekaj časa dajal svoj prispevek pri dvigovanju trgov. Morda smo v obdobju Trumpa in prepričan sem, da je imel Trump kot inspiracija učinek na trg – in to ne samo v zvezi z zmanjšanjem davkov.«

Lichtman zato ni edini, ki meni, da bo Trump najverjetneje zlahka zmagal. Je pa bil dolgo časa skoraj edini strokovnjak, ki je menil, da bi ustavna obtožba lahko ustavila Trumpa.

Richard Nixon Vir:Pixell
Richard Nixon Vir: Wikipedia

Trumpu gre v korist tudi dejstvo, da ob treh poskusiih ustavne obtožbe v zgodovini ZDA ta proces še nikoli ni pripeljal do dejanske odstavitve predsednika ZDA.

Podatki sicer kažejo, da je bila podpora za ustavno obtožbo Donalda Trumpa že v začetku oktobra celo višja, kot je bila v primerih Billa Clintona in Richarda Nixona.

V primeru Clintona je bila večina javnosti ves čas postopka vendarle proti odstranitvi predsednika s položaja zaradi spolnega škandala oziroma afere Levinsky.

Zavračanje Nixona, da razkrije dodatne dokumente, je skupaj z javnimi zaslišanji v predstavniškem domu prineslo preobrat.  

Toda primer Nixona kaže, da bi se zadeve v primeru Trumpa lahko iztekle tudi drugače.

Trump je sicer zatrdil, da bi lahko tudi sredi Pete avenije ustrelil nekoga, pa njegovi privrženci o njem ne bi spremenili mnenja.

Toda tudi za Nixona je veljalo nekaj podobnega.

Javnost je bila glede odstranitve Richarda Nixona s položaja med leti 1973 in 1974 dolgo časa zelo razdeljena.

Toda nato je zavračanje Nixona, da razkrije dodatne dokumente, skupaj z javnimi zaslišanji v predstavniškem domu prineslo nepričakovan preobrat.

Do začetka junija leta 1974 je večina javnosti že zahtevala odstranitev Nixona.

Kmalu zatem je raje sam odstopil.

In to bi se – morda – lahko zgodilo tudi sedanjemu predsedniku ZDA.

Le da v primeru Donalda Trumpa njegovega odstopa ni mogoče pričakovati.

In če ne, potem bi lahko – znova zmagal.

Delite članek