REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policisti, ki so 6. januarja ščitili Kapitol tožijo Trumpa: Lagal je o ukradenih volitvah, da bi razkuril privržence

Policisti, ki so 6. januarja ščitili Kapitol tožijo Trumpa: Lagal je o ukradenih volitvah, da bi razkuril privrženceRanjenih je bilo več kot sto policistov. Vir: Twitter
To je zadnja v celi vrsti civilnih tožb, ki terjajo naj Trump odgovarja za dogodke 6. januarja, ko so njegovi podporniki vdrli v Kongres.

Sedem policistov, zadolženih za zaščito ameriškega hrama demokracije na Kapitolu, je tožilo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa in v tožbi navedlo, da je v dogovoru s skupinami desničarskih skrajnežev 6. januarja sprožil smrtonosni napad na ameriški Kongres.

V tožbi, ki je bila vložena na zveznem sodišču v Washingtonu, policisti navajajo, da je bil napad vrhunec večmesečnega Trumpovega govoričenja, češ da je oropan na novembrskih volitvah, in vse to navkljub zavedanju, da obstaja nevarnost, da v hipu izbruhne nasilje, ki ga je tedanji predsednik ZDA celo aktivno in namerno spodbujal, v upanju, da bo na ta način ustavil potrditev zmage predsednika iz vrst demokratov Joeja Bidna, poroča Glas Amerike (VOA).

Tožniki trdijo, da se je Trump zarotil z ekstremističnimi skupinami Ponosni fantje in Varuhi prisege (The Proud Boys in The Oathkeepers), pa tudi z desnimi političnimi operativci Rogerjem Stoneom in Alijem Alexandrom, ki sta tik pred napadom na Kapitol promovira Trumpov govor v bližini Bele hiše, poudarja Reuters.

»Trump je skupaj z drugimi obtoženci namerno in vztrajno trdil in spodbujal lažne trditve o ukradenih volitvah, da bi diskreditiral volilne izide in vzbudil jezo njegovih privržencev,« piše v tožbi.

To je zadnja v celi vrsti civilnih tožb, ki terjajo naj Trump odgovarja za dogodke 6. januarja, ko so njegovi podporniki vdrli v Kongres.

Ta dan so umrli štirje ljudje.

Eno Trumpovo privrženko je ustrelila policija, tri druge osebe pa so kasneje umrle zaradi naravnih vzrokov.

Policist, ki ga je napadla podivjala drhal, je umrl dan po napadu.

Štirje policisti, ki so sodelovali pri obrambi Kongresa, so kasneje drug za drugim storili samomor…

Ranjenih je bilo več kot sto policistov.

Ron Fischetti, osebni odvetnik nekdanjega predsednika Trumpa, še ni odgovoril na vprašanja tiskovne agencije Reuters glede najnovejše tožbe, ki jo je vložilo sedem policistov.

V podobni tožbi, glede podobnih očitkov, ki jo je vložil demokratski kongresnik Eric Swalwell, se je Trump zagovarjal, češ da so njegova dejanja izraz svobode govora, ki je zaščitena s prvim amandmajem ustave Združenih držav Amerike, ter da se ga v skladu z ameriškim civilnim pravom ne more preganjati, ker je 6. januarja deloval v okviru svojih predsedniških pooblastil.

Delite članek