REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Noro: Janša propagiral zarotniško, teroristično gibanje, ki je razdejalo Kapitol in uničuje republikance »od znotraj«

Noro: Janša propagiral zarotniško, teroristično gibanje, ki je razdejalo Kapitol in uničuje republikance »od znotraj«Janez Janša je delil povezavo do gibanja, ki ga je FBI označil za teroristično grožnjo v ZDA in svetu. Vir: Twitter
Na kratko: pripadniki tega precej odbitega kulta verjamejo, da Donald Trump vodi bitko proti liberalnemu krilu satanističnih pedofilov in kabalistov, ki ugrabljajo otroke in si iz njihove krvi s pomočjo adrenokroma delajo - eliksir mladosti.

Poskus prevrata v Združenih državah Amerike, ki je kulminacijo dosegel 6. januarja z vpadom Trumpovih pristašev v Kapitol, je sprožil tudi bolj resne analize vzrokov sedanje ameriške krize.

V središču tega dogajanja pa se vse bolj vidijo obrisi obskurnega gibanja, ki sliši na ime »QAnon« in ga vodijo privrženci na prvi pogled popolnoma »odbite zarote«.

Na kratko: pripadniki tega precej norega kulta verjamejo, da Donald Trump vodi bitko proti liberalnemu krilu satanističnih pedofilov in kabalistov, ki ugrabljajo otroke in si iz njihove krvi s pomočjo adrenokroma delajo eliksir mladosti, medtem ko bo Trump, nekakšen Prerok na Zemlji s svojo Nevihto razkril njihovo liberalno-demokratsko zaroto, jih množično aretiral in dosegel Očiščenje.

Voditelja kabalistov naj bi bila tudi George Soros, ki je trn v peti madžarskega premierja Viktorja Orbána (Sorosa sicer pogosto napada tudi Janez Janša!) in Hillary Clinton.

Javnost naj bi o njihovih zlobnih načrtih obveščal visok uradnik z dostopom do tajnih podatkov (Q), ki pa je anonimen (Anon).

Že pred tem so nastale razne druge »anon« teorije, toda to vernikov tega kulta ne moti pretirano.

Trditve teorije QAnon imajo namreč močne vzporednice v lažeh, objavljenih v protijudovskem pamfletu Protokoli sionskih modrecev, teoriji zarote z začetka dvajsetega stoletja.

To izmišljeno besedilo, ki je delo neznanih ruskih avtorjev, opisuje načrtovano zaroto, ki naj bi vodila do judovske prevlade na svetu.

To zelo spominja na teorijo QAnon oziroma njeno zamisel o vsemogočnemu kabalu, ki iz ozadja prihuljeno vlada vsemu svetu.

QAnonovci  Vir:Twitter
QAnonvci. Vir: Twitter

Mnoge zarotniške ideje iz knjige Protokoli sionskih modrecev je v manifestu Moj boj (»Mein Kampf«) kopiral Adolf Hitler, knjiga pa je bila tudi obvezno čtivo v osnovnih šolah nacistične Nemčije.

Bilo bi groteskno, če ne bi pomemben del izgrednikov, ki so 6. januarja zasedli ameriški parlament nosil oznake prav tega gibanja. In še manj smešno je spoznanje, da je sporočila tega gibanja pogosto »retvital« tudi Donald Trump, po njegovi poti pa se je na Twitterju podal tudi – slovenski predsednik vlade.

Teorija zarote o črpanju adrenokroma je pravzaprav posodobljena različica mita o krvni kleveti, ki izhaja že iz srednjega veka in je eno izmed osrednjih poglavij v Protokolih sionskih modrecev. V bistvu mita gre za blodnjave obtožbe, da Judje ugrabljajo otroke kristjanov in pijejo njihovo kri, iz katere črpajo moč.

Zato se shodih QAnoncev pojavlja napis »Rešimo otroke«, ki pa s pravicami »ugrabljenih« otrok – dejansko nima nič.

Zarotnike tudi ne prepriča podatek, da je največ izginulih otrok v ZDA tistih, ki zbežijo od doma sami, nato v večji meri prihaja do ugrabitev in zlorabe otrok tudi v samih družinah, samo 1 odstotek pa predstavljajo ugrabitve otrok s strani popolnih tujcev.

Pozneje se je teorija razširila še na trditve o zaroti za strmoglavljenje predsednika Trumpa.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je leta 2019 ugotovil, da bi lahko ta zarota določene ljudi privedla do nasilnih ali kaznivih dejanj, zato je gibanje uvrstil med domače teroristične grožnje.

Bilo bi groteskno, če ne bi pomemben del izgrednikov, ki so 6. januarja zasedli ameriški parlament nosil oznake prav tega gibanja.

In še manj smešno je spoznanje, da je sporočila tega gibanja pogosto »retvital« tudi Donald Trump, po njegovi poti pa se je na Twitterju podal tudi – slovenski predsednik vlade.

QAnonovec (levo) in Joe Biden Vir: Wikipedia
Šerif na levi strani se prijazno smehlja, na prsih pa nosi rdeč znak QAnona, ki ga po pravilih službe ne bi smel razkazovati. Vir: Twitter / Wikipedia

Kako nevarni bi ti fanatiki lahko bili, kaže en sam posnetek. Eden od njih se je namreč že v preteklosti znašel v bližini podpredsednika ZDA Mika Pencea, kar je vidno po rdečem znaku na zaščitnem jopiču, ki ga po pravilih službe ne bi smel razkazovati.

Pozneje so ga ukorili in umaknili iz SWAT enote.

Sporni posnetek se je znašel celo na spletnih straneh Mika Pencea.

Pripadniki tega gibanja pa so Pencea 6. januarja mrzlično iskali v Senatu, ker mu je drhal želela soditi (zgradili so celo vislice pred Kapitolom!), kot izdajalcu Trumpa.

Pripadniki tega gibanja Trumpa označujejo s Q+.

Trump sam pa je njihova zavržna sporočila samo do oktobra leta 2020 poobjavil najmanj 265-krat in omenil 152 Twitter kanalov, povezanih z gibanjem QAnon, včasih celo večkrat dnevno.

Eden od njih se je namreč že v preteklosti znašel v bližini Mika Pencea, kar je vidno po rdečem znaku na zaščitnem jopiču, ki ga ne bi smel namestiti na policijsko uniformo. Pozneje so ga odpustili.

Sedaj pa bo 20. januarja okoli novoizvoljenega Joeja Bidna, predno bo zaprisegel kot predsednik, kar 25.000 vojakov nacionalne garde, ki bodo zaradi Trumpovih protestnikov in vpada 6. januarja v Kapitol tokrat imeli tudi nabito orožje.

Ali med njimi res ni nikogar, ki ne bi bil nevaren Bidnu?

FBI pravkar mrzlično preiskuje prav to možnost in preverja vsakega posameznika med 25.000 vojaki nacionalne garde.

Twitter je prav pred nekaj dnevi blokiral kar 70.000 računov, ki so jih imeli odprte privrženci te teorije zarote.

Kako daleč to gre in kako uničevalno je to gibanje za same republikance, pa je pravkar pokazal republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske.

Več republikancev, ki so tekmovali za sedeže v Kongresu - je celo javno podpiralo gibanja QAnon.

Sasse je pozval lastno stranko, da naj se »ponovno zgradi« ter »odvrže neumnosti, ki je zažgala republikansko stranko.«

S tem pa je mislil predvsem na »teorijo zarote«, ki jo širijo pripadniki QAnona.

Pri tem je tudi več republikancev, ki so tekmovali za sedeže v Kongresu - celo javno podpiralo gibanja QAnon.

Zato je Sasse prepričan, da »QAnon uničuje republikansko stranko od znotraj.«

Protesti, pripadniki QAnona med protestniki Vir:Twitter
Protesti Trumpovih privržencev in pripadniki QAnona med protestniki. Vir: Twitter

Za nasilje obtožuje »cvetenje gnilega semena, ki je pognalo korenine v republikanski stranki že pred časom in ga je negovalo izdajstvo, slaba politično presoja in strahopetnost.«

Po njegovem so do prejšnjega tedna »mnogi strankarski voditelji mislili, da lahko pridigajo ustavo medtem ko pogledujejo h QAnonu.«

Toda »to ne gre,« opozarja Sasse.

»Republikanci morajo zavreči teorije konspracije, ki jih goltajo. Zdaj morajo odločiti, za kaj gre v tej stranki,« je dejal in kritiziral vrsto članov predstavniškega doma, ki so podlegli tej teoriji zarote.

Sasse je prepričan, da QAnon uničuje republikansko stranko od znotraj. 'Republikanci morajo zavreči teorije konspracije, ki jih goltajo. Zdaj morajo odločiti, za kaj gre v tej stranki,' je poudaril.

QAnon (kratica ne pomeni ničesar, je pa zloženka iz črke Q in besede Anon, kjer Q pomeni oznako najvišje tajnosti, Anon pa namiguje na gibanje Anonymous) se je začelo leta 2017, ko so si trije teoretiki zarot izmislili in po spletu začeli širiti objave izmišljenega visokega častnika ameriške vojske.

Razne objave (za Q-jem naj bi s skrivali najmanj dve osebi) so namigovale na vse vrste zarot, v katere so vpleteni predvsem levičarski ameriški politiki, od leta 2017 do danes pa je postala ena od glavnih platform za ekstremne desničarje po celem svetu.

Podlaga temu gibanju je dala tudi afera Pizza gate.

Med kampanjo za predsedniške volitve v ZDA leta 2016 je namreč na podlagi anonimnih objav na spletu, ki so namigovale, da se ameriški demokrati ukvarjajo z ugrabljanjem otrok in trgovino z belim blagom, oboroženi Edgar Maddison Welch vdrl v picerijo, kjer naj bi ameriški demokrati skrivali ugrabljene otroke in jih skušal osvoboditi.

V širjenje te teorije zarote so bili vpleteni vidni predstavniki ameriške desnice, med drugim tudi Jack Posobiec, bodoči bivši svetovalec ameriškega predsednika Trumpa in Alex Jones, serijski lažnivec in propagandist ter vodja mreže InfoWars.

To sta bila tudi dva uporabnika omrežja Parler, ki jima je sledil – dokler ni izgubila strežnikov na Amazonu – tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša.

QAnonovci  Vir:Twitter
Protestniki pred Kapitolom 6. januarja - levo zgoraj je lepo viden Q, znak gibanja. Vir: Wikipedia

Prav tako ni zanemarljivo, kot je opozoril že Domen Savič, da je predsednik slovenske vlade Janez Janša poobjavil (retvital) tudi objave propadlega ekstremno desničarskega portala Voice of Europe, propagandista Paul John Watsona in drugih.

Zanimivo je, da je julija 2020 gibanje QAnon v Sloveniji osebno propagiral tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, saj je svojim sledilcem delil povezavo do nadaljevanke Fall Cabbal v desetih delih, ki služi za indoktrinacijo posameznic in posameznikov v gibanje QAnon.

Tudi Janša je propagiral propagando QAnona
Tudi Janša deli propagando QAnona. Vir: Screenshot zaslona

Izvorno povezavo je objavil urednik časnika Demokracija, de facto trobila stranke SDS, ki se napaja iz enosmernih finančnih prispevkov avtokratske Orbánove vlade in njenih priveskov.

Janša se ni oziral na opozorila ameriških medijev, da gre za nevarno gibanje, ki ga FBI uvršča med teroristične nevarnosti.

Vse to pa je Janša naredil še mesece zatem, ko so ameriški mediji že opozarjali, da je gibanje bolj nevarno, kot se zdi in da ga FBI uvršča med teroristične nevarnosti.

Da je celo predsednik slovenske vlade vabil svoje privržence in podpornike na omrežje terorističnih, desničarskih skrajnežev, ki so nato razdejali ameriški Kapitol, sedež ameriške demokracije, bi moralo zelo skrbeti tudi vse v Sloveniji, ne pa samo republikance v ZDA.

Če k temu dodamo še molčečo Melanio Trump, ki še vedno podpira tako svojega soproga Donalda Trumpa kot senatorja Paula Gosarja, ki je eden od štirih organizatorjev vdora Trumpove drhali v Kapitol – potem že lahko rečemo, da imajo pri destabilizaciji ZDA in širjenju skrajnih idej, ki so zelo blizu gibanju QAnon pomembno vlogo tudi osebe s slovenskimi koreninami.

Žal.

Pri tem pa je na njihovem čelu v tem delu sveta oziroma Evrope kot njihov glavni propagandist celo – sam predsednik slovenske vlade.

Delite članek