REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samomore storili štirje policisti, ki so varovali Kapitol pred vdorom Trumpove drhali

Samomore storili štirje policisti, ki so varovali Kapitol pred vdorom Trumpove drhaliNapad Trumpovih podpornikov na ameriški Kongres 6. januarja letos. Vir: Twitter

Še dva policista, ki sta bila zadolžena za preprečevanje vdora v Kapitol 6. januarja letos, sta naredila samomor, je sporočila policija zveznega okrožja Kolumbija v ZDA.

To pomeni, da je število znanih samomorov policistov, ki so tistega usodnega dne stražili stavbo ameriškega hrama demokracije na Capitol Hillu, povečalo na štiri, poroča Index.hr.

43-letnega policista Gunterja Hashido so v četrtek našli mrtvega v njegovi hiši, je sporočilu tiskovni predstavnik policije Hugh Carew.

Hashida se je maja leta 2003 pridružil Metropolitanski policiji (MPD) okrožja Kolumbija.

Drugi časnik MPD, ki je tako kot Hashida 6. januarja branil ameriški Kongres pred napadom drhali nahujskane s strani tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa potem ko je izgubil novembrske volitve za drugi mandat, je bil Kyle DeFreytag, ki so ga našli mrtvega 10. julija, je poudaril Carew v izjavi za javnost.

Samomor je naveden tudi kot vzrok smrti DeFreytaga.

V policijski upravi je bil od novembra 2016.

Samomor sta storila tudi policist MPD Jeffrey Smith in policist Kapitolske policije Howard Liebengood, ki sta bila prav tako zadolžena za preprečevanje udora Trumpovih privržencev v stabo ameriškega Kongresa na Capitol Hillu.

Spomnimo, na stotine podpornikov tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je 6. januarja letos vdrlo v stavbo na Capitol Hillu v neuspešnem poskusu preprečiti, da bi Kongres potrdil zmago demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah.

Na dan nasilja so umrle štiri osebe, naslednji dan pa je umrl policist s Kapitola, ki so ga je napadli Trumpovi protestniki.

 

V napadu je bilo ranjenih več kot 100 policistov, nemiri pa so bili povod tudi za drugi poskus odpoklica Trumpa tik pred iztekom njegovega edinega predsedniškega mandata.

Istega dne je bilo zaradi nasilja aretiranih več kot 500 ljudi.

Med pričanjem prejšnji teden pred odborom Predstavniškega doma so štirje policisti izpostavili, da so jih Trumpovi privrženci 6. januarja pretepali, jim grozili, žalili na rasni osnovi in da so se tega dne bali za lastno življenje.

Delite članek