REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drhal Trumpu: »Pošljite jo nazaj! Pošljite jo nazaj!« Bo Trump res poslal Melanio in njene starše nazaj v Slovenijo?

Drhal Trumpu: »Pošljite jo nazaj! Pošljite jo nazaj!« Bo Trump res poslal Melanio in njene starše nazaj v Slovenijo?Trumpova in Knavsova: Melania in Donald, Amalija in Viktor

Predsednik ZDA je svoj zadnji predvolilni shod znova izkoristil za ponavljanje svojih rasističnih izjav.

Že pred nekaj dnevi je tvitnil, da bi morale štiri kongresnice – od tega tri, rojene v ZDA – takoj »nazaj« v svoje »s kriminalom inficirane in propadle države«, ne pa da solijo pamet Američanom, kako naj upravljajo s svojo državo.

Do Trumpovega tvita je prišlo takoj zatem, ko so po obisku imigracijskih centrov štiri kongresnice kritizirale stanje v njih.

Množica na njegovem predvolilnem zboru v Greenvillu, v Severni Karolini, je klicala predvsem ob Trumpovem omenjanju kongresnice Omarjeve.

Ilhan Abdullahi Omar je namreč prišla v ZDA pri osmih letih kot begunka iz Sudana, danes pa ima ameriško državljanstvo.

Toda množica je kljub temu zahtevala izgon kongresnice.

In tudi drugih, ki po mnenju ameriških skrajnežev niso »čisto prave« Američanke.

'Pošljite jo nazaj« Pošljite jo nazaj!' je klicala drhal, medtem ko se je Donald Trump zadovoljno smehljal.

»Pošljite jo nazaj« Pošljite jo nazaj!" je klicala drhal, medtem ko se je Donald Trump zadovoljno smehljal.

Zaradi svojih tvitov in neprimernih izjav so predsednika ZDA s posebno resolucijo sicer že obsodili  ameriškem predstavniškem domu. Vendar so to resolucijo podprli samo štirje republikanci.

»Pustimo jim, da gredo! Zmeraj nam solijo pamet o tem, kako narediti to, kako narediti ono. Veste kaj? Če jim to ni všeč, jim povejte, da naj gredo!« je dejal Trump in stako podbujal svoje privržence, množica pa mu je v odgovor kričala, »pustite jih.«

Trump na predvolilnem zboru v Severni Karolini

To je bilo zelo podobno kričanju »aretirajte jo« oziroma »zaklenite jo«, sloganu, ki ga je bilo mogoče zelo pogosto slišati s strani Trumpovih privržencev na podobnih mitingih leta 2016 in se je nanašal na demokratsko protikandidatko Hillary Clinton.  

Vendar pa mnogi to ravnanje Trumpa obsojajo.

Walter Shaub, nekdanji direktor ameriškega urada za vladno etiko v času Baracka Obame je dejal, da je »drhal, ki ponavlja, pošljite jo nazaj, pomembna«, ker je to huje kot v času Nixona in je »grdo, ignorantsko in nevarno«, predvsem pa »neameriško.«

Joy Behar, voditeljica ABC View: ali bo tudi prva dama odšla v svojo izvorno državo?

To je »čisti fanatizem«, ki bi ga moral obsoditi in ustaviti »vsak republikanec,« je dejal. Mnoge druge javne osebnosti so prav tako obsodile Trumpovo ravnanje kot »odvratno«, tako kot je to na primer storil Bernie Sanders.

Obsodil ga je celo nekdanji Trumpov visoki uradnik Anthony Scaramucci.

»Ne verjamem, da je predsednik rasist, toda tu je ena zadeva: če bo nadaljeval z govorjenjem in dejanji v tej smeri, potem bomo vsi morali pogledati nanj in reči, 'dobro, mogoče niste bili rasist, toda sedaj se spreminjate v rasista.'«

Mnogi pa so opozorili na Trumpovo hipokrizijo. Voditeljica Joy Behar je v ABC View predsednika ZDA ocenila kot »neumnega« in se vprašala, »ali bo tudi prva dama odšla v svojo izvorno državo.«

Tudi v časniku Vogue so se vprašali isto.

Ana Navarro in Melania Trump
Ana Navarro in Melania Trump.

Njegove zadnje komentarje so ocenili kot veliko »hipokrizijo« in se vprašali, ali ne bi moralo Trumpovo pravilo, da »naj gredo nazaj« veljati tudi za tri najpomembnejše ženske v njegovem življenju?

»…za njegovo ženo, prvo damo Melanio Trump, ki je bila rojena v Sloveniji in je emigrirala v New York leta 1996, za njegovo mamo, Mary Anne McLeod Trump, ki je bila rojena na Škotskem in je emigrirala v ZDA leta 1930 in njegovo prvo ženo in mater treh njegovih najstarejših otrok, Ivano Trump, ki je bila rojena v Češki republiki in je prišla v New York v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja? Ali naj bi tudi njegova mati morala »iti nazaj«, v državo svojega rojstva? Naj gresta tudi Melania in Ivana?« se sprašuje Vogue.

Voditeljica CNN-a:' Kar slabo mi je od hipokrizije tega tipa'.

Na podoben način je voditeljica CNN-a Ana Navarro sprožila podoben besedni napad na Melanio Trump.

»No, imam novice za Donalda Trumpa in vse njegove podpornike, ki mislijo enako. To je prav tako naša država, kot je njihova. In če bomo začeli pošiljati ljudi nazaj…potem je bil Ted Cruz rojen v Kanadi. Starši Marca Rubia so bili rojeni na Kubi. Melania Trump pa je bila rojena, kje? V Sloveniji. In kako kaže z njenimi starši, ki so tukaj zaradi združevanja družin in imigracije? Kar slabo mi je od hipokrizije tega tipa,« je dejala voditeljica o predsedniku ZDA.

 

Delite članek